tutorial de wordpress practic 9 - wp per podcasters

Aquest tutorial és una producció conjunta de Farré.cat i mossegalapoma.cat.

Desprès d’haver provat moltes utilitats (iWeb + compte .mac, Podomatic, etc.) i passat per diverses configuracions, al final, i per mitjà de la magnífica extensió de la que parlarem en aquesta entrega, penjar i pujar un podcast en WordPress, ja sigui d’àudio o vídeo, acaba sent un procés força automàtic, simple i, el que és millor, molt econòmic, productiu i perfectament integrat.

La clau, per tant, està en tenir-ho tot integrat en un únic punt. I, aquest, per lògica i comoditat, és el teu propi bloc.

Com saps el material àudio visual de mossegalapoma pel que fa a àudios (Podcasts creats amb Garageband) i vídeos (ScreenCasts creats amb iShowU + iMovie) es concentra en un únic Feed RSS. La forma més senzilla per que puguis conèixer les actualitzacions és llegint el bloc.

En el bloc les entrades de text i les que parlen dels Podcasts i dels ScreenCasts s’alternen sense un ordre lògic ni preestablert i apareixen segons la seva producció i publicació.

Això vol dir que una entrada d’un nou capítol del Podcast arriba cada x dies i per tant, ja intuïm que necessitarà un Feed RSS independent al del propi bloc.

Com li dic al bloc que generi una entrada exclusiva en el Feed RSS del Podcast quan sigui necessari, i quina informació especial haig d’afegir en aquestes entrades que pertanyen al Podcast?

Doncs no cal fer servir cap manera especial excepte l’ús de l’extensió “PodPress” dissenyada per l’empresa Mighty Seek. Així de fàcil.

PodPress logo

En el moment d’escriure aquest article ja van per la versió 8.8 que sembla compatible amb 2.5 de WP.

Abans de parlar de PodPress i de les seves possibilitats i configuració, convé que ens aturem a pensar en un parell de coses.

Premisses alhora de decidir on pujar un Podcast.

1) Ja tinc generat un fitxer d’àudio o vídeo i ara què?

Doncs bé ara cal decidir on pujar-lo a internet, és a dir, on hostejar-lo.

No tots els llocs que fan “promoting” del teu Podcast fan també magatzem del fitxer físic (és el cas d’iTunes, que només conté la referència del teu Podcast, és a dir el punter al Feed RSS, però que no desa ni conté els fitxers reals a descarregar).

2) Per pujar-lo a internet ho pots fer hostejant el fitxer en el teu propi servidor del bloc on tens el WordPress (en un directori creat ad-hoc) o, com alternativa, pujar-lo a un servidor extern, fora del teu bloc.

El problema de pujar els fitxers multimèdia del Podcast en el mateix servidor on tens el bloc és que et consumirà espai i ample de banda propis. En molts casos un o l’altre, o en els dos, suposaran un increment del preu del hosting.

Per tant és millor que els fitxers del Podcast es pugin en un lloc gratuït però que et permeti l’accés directe al fitxer pujat. Una de les millors solucions que he trobat per resoldre això és blip.tv.

Blip.tv està pensat inicialment per vídeos, però també pots pujar àudios en format mp3, m4a, etc. És gratuït i permet enllaçar directament el fitxer pujat, és a dir, blip.tv et proporciona una URL del fitxer.

Les descarregues dels fitxers no aniran contra el teu ample de banda del hosting, si no que aniran contra l’ample de banda d’on estigui el fitxer hostejat (Blip.tv).

Adicionalment Blip.tv aporta també la possibilitat de fer servir un visor “embeded” del vídeo pujat el que, com veuràs més endavant, pot també resultar molt útil en el cas que facis servir formats no suportats pel propi reproductor de l’extensió PodPress.

Per tant, fets els aclariments i els passos anteriors, anem ara a detallar què fa i com configurar PodPress.

Què fa PodPress.

De forma resumida, PodPress et permet insertar un vídeo o un àudio en una entrada qualsevol del teu bloc, integra un “player” per a que la gent pugui escoltar o veure el teus fitxers multimèdia des de la mateixa entrada, i, de forma automàtica, et genera el corresponent Feed RSS enllaçant-lo amb iTunes o a altres serveis que fan publicació o “promoting” del teu Podcast (iTunes, Yahoo Podcasts, Podcast Alley, etc…).

PodPress capacitats de promoting

Com a funcionalitat afegida, PodPress també permet un seguiment estadístic de les descàrregues per RSS o directes, i igualment permet saber el nombre de “visions” o “reproduccions” que s’ha fet de cada capítol del Podcast des del propi bloc.

Llista de funcionalitats aportades per PodPress.

  • Generació automàtica del Feed RSS (RSS2, iTunes, ATOM i BitTorrent RSS)
  • Preview de com es veurà el teu Podcast a iTunes
  • Estadístiques de descàrrega exclusives del Podcast en format gràfic.
  • Facilita enormement afegir un podcast a una entrada del teu bloc en WordPress
  • Permet l’edició i visualització de les etiquetes ID3 associades als fitxers MP3
  • Permet el control total d’on es veurà (o escoltarà) el teu reproductor multimèdia dins cada entrada del bloc.
  • Suporta un nombre il.limitat de fitxers multimèdia, incloent diversos formats de vídeo-podcàsting.
  • Permet definir la imatge de “preview” de cada vídeo o podcast.
  • Permet afegir comentaris d’àudio.
  • Conté un reproductor multimèdia per als següents formats: MP3, RM, OGG, MP4, MOV, QT, FLV, ASF, WMV, AVI i més amb possibilitat de llançament on-line d’una finestra tipus “pop-up” per a facilitar la visió en temps de reproducció.

Fixa’t que el reproductor multimèdia anterior només permet reproduir alguns formats, si el teu fitxer de Podcast està en un format diferent a l’anterior hauràs de fer servir un “reproductor” afegit proporcionat externament: per exemple el que proporciona blip.tv o youtube.

Des d’on es baixa PodPress i com s’instal.la.

Pots descarregar el PodPress des de la seva pàgina web i afegeix la carpeta “podpress” dins el teu directori d’extensions: (/wp-content/plugins/)

Un cop pujat al directori només has d’activar l’extensió.

Com es configura PodPress.

Un cop activada l’extensió veuràs un punt nou de menú dins l’Administrador. En ell trobaràs 4 submenus.

menús del Podpress

1) Vés primer a “General Settings”.

En el cas que tinguis els fitxers hostejats en el propi servidor del bloc convé omplir amb la ruta correcta la part de “Media File Locations”.

Activa les estadístiques.

A l’apartat “Post Content” pots decidir el comportament del reproductor per defecte: si el vols en la part superior o no de cada entrada, si els usuaris poden descarregar els fitxers multimèdia o no, etc. Totes aquestes característiques les pots modificar després de forma individual per a cada entrada.

Repassa si et cal configurar alguna cosa més d’aquest menú i prem “Update Options”.

2) Vés ara a “Feed/iTunes Settings”.

menú del Feed i iTunes del Podpress

Veuràs que PodPress agafa la major part d’informació per defecte de la informació que ja tens definida en el bloc.

Complimenta les dades pel que fa a “iTunes Settings” (si fas servir iTunes) i també a “Standard Settings” (en tots els casos).

La informació que modifiquis configurarà el Feed RSS propi del Podcast, per tant aquesta part és molt important.

Pel que fa a iTunes veuràs, en la part superior, una “previsualització” de com es veurà el teu Podcast dins iTunes.

La part més important és el “Podcast Feed URL”. En el cas que facis servir Feedburner (que és el meu cas) aquest és l’enllaç del teu Podcast que hauràs d’incloure a Feedburner.

el Feed del Podcast

Comprova que tot és correcte prement en el botó “validate your feed“.

És important entendre aquest mecanisme. En el cas de mossegalapoma, el Feed RSS del Podcast no viatja directament del bloc a iTunes, si no que ho fa primer del bloc a “Feedburner”. Per tant tinc un compte creat en exclusiva a “Feedburner” que representa només al Podcast i que es vincula amb la URL que em mostra aquest camp esmentat aquí: el “Podcast Feed URL”.

Tot i el pas intermig anterior via Feedburner, la informació vàlida per a iTunes que afegeixis en aquest apartat i que estarà dins del teu RSS del Podcast, acabarà apareixent dins iTunes al final del procés.

3) Configura ara l’aspecte del reproductor dins el submenú “Player Settings”.

4) Finalment ves a l’apartat “Stats” per configurar les estadístiques.

exemples estadístiques a PodPress

Tingues pressent que els gràfics no comencen a funcionar fins que passen uns dies i PodPress ja té prou informació estadística sobre les teves descàrregues a mostrar.

Inserir un Podcast en una entrada del bloc.

Aquest és el darrer pas lògic i necessari.

Des del moment que has activat el PodPress i configurat les opcions anteriors t’apareix un nou apartat, dins la pàgina d’escriptura de cada entrada, i, a sota, veuràs un menú desplegable de nom “Podcasting” corresponent a les dades necessàries que has de complimentar.

insertar un podcast en una entrada

Prem el botó de “Add Media File” i complimenta aquest apartat. Això ja causa que s’afegeixi aquest nou capítol del Podcast en el Feed RSS propi del que hem parlat en el punt anterior.

Pots decidir en quin punt de l’entrada que estàs escrivint vols que us aparegui el reproductor, senzillament afegint “display_podcast” entre els símbols “[]”

En el camp “Location” del fitxer multimèdia cal afegir, si fas servir “blip.tv”, la URL que aquest servei et subministra i que correspon al fitxer real que has pujat.

Aquesta URL la trobaràs dins del teu menú de “files” de blip.tv, a la part dreta.

Si el que estàs publicant és un vídeo-podcast recorda que blip.tv genera una còpia del teu fitxer de vídeo en format flash (tot i que també manté i conserva el format original). Convé que decideixis la URL adient per a les teves necessitats.

En el cas de mossegalapoma, el fitxer al que jo faig referència en el camp “location” sempre és el de més qualitat (m4a o m4v) que serà, per tant, el que finalment la gent es descarregui des de l’iTunes.

Conclusions.

Com pots comprobar PodPress te moltes possibilitats tant de configuració com de visualtizació del reproductor, com d’enllaç amb sistemes de “promoting”.

Convé que experimentis amb aquestes i trobis la forma que et resulti més còmode i més adient a les teves necessitats.