WordPress Practic 5 - La importància de FeedBurner

Aquest tutorial és una producció conjunta de Farré.cat i mossegalapoma.cat.

ATENCIÓ NOTA: Google està migrant el servei de FeedBurner. Llegiu aquesta entrada, publicada posteriorment a la d’aquesta guia, per a més informació.

Un bloc neix, creix, canvia sovint de hosting, i tot i que esperem que visqui per sempre, a voltes desapareix.

Bé, la idea per aquesta entrega és fixar-nos en el creixement i canvi de hosting, i el problema que representa aquest fet pels nostres lectors si estan subscrits per mitjà d’un feed RSS, alhora que per nosaltres al perdre referències estadístiques bàsiques.

Per a resoldre el problema anterior la millor solució es tenir un feed RSS invariable i conegut pels nostres “amables seguidors” i poder canviar, a gust i necessitat, el feed real del nostre bloc.

Aquesta possibilitat la tens a FeedBurner.

Què és i com funciona FeedBurner

WordPress Practic 5 - FeedBurner

FeedBurner és un servei, gratuït en la modalitat bàsica, que permet associar un feed RSS invariable al feed variable i canviant del teu bloc alhora que proporciona tot una sèrie d’avantatges associats, com és el cas d’estadístiques d’ús (nombre de lectors, subscriptors, etc).

El seu ús permet als lectors del teu bloc (o oients del teu podcast) mantenir-se subscrits a un feed estable amb independència dels canvis de hosting i adreces que el teu dia a dia t’obliguin a fer sobre el teu bloc.

FeedBurner llegeix el teu feed original cada 30 minuts i quan detecta algun canvi o alguna entrada nova recrea el feed associat.

Donar-se d’alta

WordPress Practic 5 - FeedBurner alta

Accedeix a la web de FeedBurner i edita els detalls del teu feed RSS com a l’exemple de la imatge anterior.

Recorda que, pel fet de fer servir FeedBurner, el teu feed original no és modificat.

FeedBurner disposa d’un vídeo (en anglès) com a demo del procés de donar-se d’alta i el seu funcionament.

Canviar les referències del Feed en el meu bloc

El següent pas lògic és canviar les referències del teu feed RSS dins el teu bloc, substituint l’original pel nou feed aportat per FeedBurner.

Si tens una icona RSS clàssica, és tant simple com associar-hi el nou feed de FeedBurner.

Molts navegadors, com el cas de Safari, incorporen en la barra superior, on està l’adreça del teu bloc, a la dreta, un enllaç al feed RSS. Aquest també cal canviar-ho i, per fer-ho, hem de tocar el codi del WordPress, en concret, el del teu tema.

Localitza el fitxer “header.php” o capçalera del teu theme (normalment dins el directori principal del teu theme).

Pels nostres Macs existeix un excel·lent i gratuït editor de php i d’altres fitxers de fonts de programes: smultron.

Dins el fitxer “header.php”, situat després del final de l’etiqueta “/title” i veuràs que hi ha una sèrie de línies que comencen per “meta….” i que contenen la informació de capçalera de descripció del teu bloc i després unes línies que comencen per “link…”

Situat després de la línia que comença per “link rel=”stylesheet” type=”text/css”….”

Has de crear o localitzar les 3 línies, com les que veuràs a continuació, cadascuna pel canvi del teu feed segons el format RSS o ATOM:

link rel=”alternate” type=”application/rss+xml” title=”RSS 2.0″ href=”http://feeds.feedburner.com/elmeubloc”
link rel=”alternate” type=”text/xml” title=”RSS .92″ href=”http://feeds.feedburner.com/elmeubloc”
link rel=”alternate” type=”application/atom+xml” title=”Atom 0.3″ href=”http://feeds.feedburner.com/elmeubloc”

Més canvis i possibilitats

Recorda que també hauràs de canviar, fora del teu bloc, i arreu on hagis publicat el feed RSS original, pel nou feed aportat per FeedBurner.

Tingues en compte que FeedBurner també permet crear un feed específic pels comentaris del teu bloc i funciona exactament igual que el feed principal de les entrades.

Extensió “FeedBurner FeedSmith”

Addicionalment als passos anteriors existeix una extensió específica per WordPress, anomenada “FeedBuner FeedSmith” que redirigeix de forma automàtica les crides al feed RSS del teu bloc cap al nou feed de FeedBurner.