Aquest tutorial és una producció conjunta de Farré.cat i mossegalapoma.cat.

wp tuto Per seguir la resta d’entrades del Tutorial prem la icona anterior.

Introducció:

Pixelmator

Recuperem, després d’un parèntesi de molts mesos, una nova entrada de la guia de creació de blocs amb WordPress i ho fem per parlar d’uns dels aspectes que, ara ja amb gairebé 2 anys de vida del bloc, veig com a bàsic i clau: el tractament de les imatges.

Ja no només per a enriquir el contingut de text d’una entrada si no també per captar l’atenció sobre el contingut i per donar, al conjunt de la informació, un format estètic adequat, la gestió de les imatges s’esdevé un factor clau, consumidor de temps, i que demana una repensada d’enfocament en el procés de tractament, generació i emmagatzemament.

A més, sovint, són més els “themes” de WordPress que incorporen imatges tipus “thumbnail“, com en el cas de mossegalapoma, que, obliguen a treballar la imatge, més enllà de les pròpies dins cada article en qüestió.

En el cas del nostre bloc, per exemple, cada entrada, per senzilla que sigui, acostuma a tenir un mínim de 2 imatges: la del “thumbnail” (ja sigui en format gran destacat o “featured“, com quan apareix un article en portada, o bé en format petit, com quan veieu la imatge petita a l’esquerra acompanyant el resum de cada article).

El consell inicial que us dono es que vosaltres mateixos establiu el patró de procés que millor us vagi i feu ús de les eines adequades en relació al procés triat.

Imatges enllaçades externament o pujades al servidor

El meu consell és clar: pujades al nostre servidor sempre!

Els motius pels quals sóc tan contundent en aquesta afirmació són:

  • Garantir sempre la disponibilitat de la imatge
  • Millorar del temps de càrrega
  • Possibilitar el renombrar la imatge amb un nom lògic i que ens permeti cercar-la després i re-utilitzar-la si cal
  • Possibilitar el retoc exacte de la imatge, afegint-ne remarcats, ombres, mides, etc
  • Permetre el funcionament de la funció “thumbnail”, que en la gran majoria de casos només funciona quan la imatge està en el propi servidor del bloc i no funciona quan l’enllacem externament

ImageWell: pel tractament bàsic

ImageWell

Digueu-me clàssic, però jo no faig servir per res la funcionalitat de “medicateca” que incorpora el WordPress com a ajuda a l’edició.

En un principi, aquesta funcionalitat no acabava de funcionar massa bé. Val a dir que a l’aparició de la versió 2.7 va millorar força, però, tal i com tinc muntat el procés del tractament d’imatges, l’ús de la mediateca em fa perdre temps i control.

Per canviar de mida, retallar, afegir ombres, marcs, etc. i, el que és més interessant, per pujar via FTP la imatge al servidor i, a més, desar-ne una còpia de la mateixa en una carpeta de backup local jo faig servir ImageWell.

ImageWell és un editor senzill i gratuït que serveix per a un tractament bàsic de les imatges i que, si aneu a preferències-locations, podreu configurar l’accés al vostre servidor via FTP i addicionalment al vostre directori local de backup, per a que, un cop retocada la imatge i amb només un sol clic, aquesta vagi exactament allà on voleu.

Pixelmator: pel tractament avançat

Pixelmator

Ja no només per a les imatges de les entrades, si no per aquelles que pertanyen al disseny general del bloc arribarà un punt que necessitarem un editor avançat i per capes (tipus Photoshop), que permeti edició del color, textures, etc.

Pel que jo necessito, a mi em funciona prou bé el Pixelmator.

Pixelmator, lògicament, no té ni de lluny les possibilitats d’editors professionals, però fa la seva feina per un preu força raonable: 48€, i amb un esforç d’aprenentatge adequat a les meves necessitats.

Per conèixer-lo a fons a mi em va servir de molta ajuda un ScreenCast gratuït del mestre Don McAllister (l’enllaç anterior apunta a iTunes).

Drets d’ús i copyright

Un breu apunt a un tema que, segur, tothom teniu present: l’ús i altres drets de les imatges que feu servir.

Cal ser acurat en fer servir imatges amb drets d’ús, tipus Creative Commons, o altres on el seu propietari ho autoritzi.

Jo intento citar la font de les imatges en la majoria de casos. Crec que, a l’igual que en el cas del contingut de l’article, la feina gràfica ha de ser reconeguda i fer-ne esment d’autoria (o al menys on s’ha trobat).

Aquesta norma me la salto quan estic parlant d’algun producte, bloc, web o aplicació i ja en faig referència en el text de l’article. Si les imatges tenen origen en el contingut que estic comentant, i que normalment ja està enllaçat, trobo reiteratiu tornar a esmentar la font de la imatge (és el cas d’aquesta entrada on les imatges del thumbnail provenen de Pixelmator, i la resta, prové del lloc web de l’aplicació quan aquesta és esmentada.