wodpress practic 11 - pàgines, categories i etiquetes

Aquest tutorial és una producció conjunta de Farré.cat i mossegalapoma.cat.

Arribat a aquest punt del Tutorial, i també motivat per diversos correus vostres, he cregut oportú aturar-nos un moment en els conceptes (“er concepto“) i centrar aquesta entrega repassant algunes definicions, posant alguns exemples i veient casos pràctics.

Per tant parlarem de Pàgines, Categories i Etiquetes en WordPress. Uns conceptes que a volta es confonen i amb raó.

Pàgines

wodpress practic imatge 22

Les pàgines conformen el contingut dinàmic i estàtic del bloc. La pàgina principal per excel·lència és la del propi “Bloc” o “Home” com també s’anomena en alguns temes.

Normalment la pàgina “Bloc” és una pàgina especial. És dinàmica i és la que manté aquesta coneguda estructura d’entrades pròpies dels blocs.

Un bloc en WordPress normalment te una i només una pàgina dinàmica de tipologia “Bloc”.

En WordPress pots crear altres pàgines, però aquestes seran normalment de contingut estàtic (similar al d’una entrada individual o post). Les pàgines estàtiques també poden permetre comentaris trackbacks i pingbacks (altres paraulotes rares del WordPress).

La pàgina principal del blog acostuma a apuntar a la seva rel i pot ser cridada així: “http://(nom_del_bloc)“.

Les altres pàgines, les estàtiques, poden ser cridades així: “http://(nom_del_bloc)/(nom_de_la_pàgina)“.

Fixeu-vos en com es criden les pàgines anteriors. Ho fan de forma directa en contraposició al que veurem després en categories i etiquetes.

Segons el tema que feu servir, les pàgines, començant per la principal del “Bloc” i seguint per la resta de pàgines estàtiques, apareixen en el menú superior (si el tema en disposa), i també podeu fer-les aparèixer (només les estàtiques) en el menú lateral per mitjà del “widget” del mateix nom.

Categories

wodpress practic imatge 23

Bé, mentre preparava aquest article m’he estat informant per aclarir-me jo mateix en primer terme i explicar-vos correctament les diferències entre categories i etiquetes.

Haig de confessar que lo únic que he guanyat és tenir un embolic mental més gran que abans de començar.

Mentre “els puristes” apunten a tot un seguit de diferències importantíssimes entre els dos conceptes, “els pràctics” (jo sóc més d’aquests darrers) diuen que les diferències són tan sols un peregrí “marketing 2.0” dels esnobs de la lingüística.

Ara per ara, jo estic més a favor dels que opinen que, en el terreny pràctic, aquesta diferència és una collonada que només fa que complicar-nos la vida.

Però bé, hi ha una diferència important conceptual i és que les categories duen “jerarquies” i les etiquetes (o tags) no.

A partir d’aquí dependrà força de l’ús que en facis.

Hi ha un símil que m’agrada i que explica bé la diferència entre els dos conceptes: “Les categories son els grans cartells dels passadissos del Supermercat i les etiquetes (tags) son com les etiquetes del contingut dels productes”

Basat en el símil anterior jo he definit les categories del bloc, com les grans seccions o temes dels que parla el bloc i normalment no faig servir més de 10 o 15. No faig servir jerarquies, no m’agraden per principis.

Podeu llistar el contingut del bloc segons una categoria. Es referencia així: “http://(nom_del_bloc)/category/(nom_de_la_categoria)“.

Etiquetes

wodpress practic imatge 24

En anglès (tags). Serveixen per categoritzar i etiquetar, com el seu nom diu, les coses (és a dir, de què parla cada entrada del bloc).

En teoria podeu fer servir tantes com vulgueu. Ala… a etiquetar com a “posesos”!. Però el resultat final serà, més que un “núvol d’etiquetes” un autèntic cumulonimbus.

Per tant, el meu consell, és que també feu un ús racional de les etiquetes. Dubto molt que la vostra variabilitat temàtica no pugui classificar-se en uns, diguem per posar-ne un límit, 50 conceptes principals, no?

En el meu cas, vaig començar molt “ordenat” en el tema d’etiquetes i ara ja deixo que tothom faci el que li surti de la punta del seu criteri. Total… ja no faig servir el núvol dels nassos.

És ben cert, però, que continuen existint etiquetes o “tags” més usats. I els aprofito per estendre la classificació de la temàtica del bloc i poder-la enllaçar quan m’interessa.

També podeu llistar el contingut del bloc segons una etiqueta. Es referencia així: “http://(nom_del_bloc)/tag/(nom_de_la_etiqueta)“.

Possibilitats ampliades

Que categories i etiquetes puguin ser cridades com una URL aporta molts avantatges d’ús en el WordPress, tal i com heu vist en les imatges d’aquest article.

Gracies a aquest fet, si us fixeu en el cas de mossegalapoma, veureu que en el menú superior i lateral jo faig ús d’aquesta possibilitat.

En el superior he afegit, entre el “Bloc” i les pàgines estàtiques, 3 crides (3 URL’s) al contingut del bloc per la seva categoria corresponent (podcast, screencast i iPhone).

Aquest recurs també l’he fet servir en el menú lateral (Seccions Principals) i fent servir el mateix principi, però en aquest cas per les etiquetes.

Fixeu-vos que per poder utilitzar aquestes “possibilitats ampliades” heu de ser una mica rigorosos i curats a l’hora d’assignar categories i etiquetes a les entrades; si no ho feu així, part del contingut no serà classificat correctament ni el podreu cridar després. No és el mateix “mac” que “macs”.

wp tuto Per seguir la resta d’entrades del Tutorial prem la icona anterior.