WP Pràctic 0 Introducció

Aquest tutorial és una producció conjunta de Farré.cat i mossegalapoma.cat.

Objectiu i format del Tutorial:

L’objectiu d’aquest tutorial sobre WordPress Pràctic és donar una visió general d’aquest programari, aportar consells pràctics i trucs comentats, i explicar de forma senzilla ajudes que et facilitin la seva gestió en el dia a dia.

Tot i que la forma més habitual d’entrar en el món del WordPress és per mitjà de WordPress.com (allotjament i domini gestionat pel propi WordPress), el tutorial intentarà centrar-se més en WordPress.org (allotjament i domini gestionat pel propi usuari i instal·lació pròpia del WordPress).

Aquesta segona opció (WordPress.org) és més complexe de gestionar però, a canvi, augmenta de forma considerable les possibilitats de personalització i gestió de l’eina, al tenir les mans lliures per poder incorporar millores i més codi (php) disponible gràcies als milers d’extensions lliures i gratuïtes.

A banda de les entrades del bloc, que aportaran, capítol a capítol, el contingut fraccionat del curs, també hi hauran entrades específiques per a comentar l’ús i instalació de nova funcionalitat ja sigui via extensions (plug-ins) o altres formes.

També trobaràs petits vídeos d’ajuda denominats “WordPress Pills” i que aniran apareixen al llarg del temps simultàneament amb les entrades.

Esperem i desitgem que aquest petit tutorial et serveixi d’ajuda i t’animis a donar el salt a WordPress, com a sistema de gestió del teu bloc, si encara no has fet!

Què és WordPress i estadístiques d’us:

WordPress és una plataforma de publicació de continguts, és a dir, és un programari que serveix per a crear i gestionar blocs. I, a més, és lliure i gratuït.

La forma de funcionar del WordPress té l’habilitat de separar de forma ben diferent el que és el disseny de la pàgina, del que suposa la gestió del contingut.

WordPress ha esdevingut, sens dubte, un dels sistemes de creació personal i comercial de blocs més popular en els nostres dies, en competència amb altres sistemes similars, gratuïts i on-line com Blogger, o de pagament i més professionals com TypePad.

Amb dades a Febrer de 2008, segons Alianzo, empresa mesuradora de rànking de blocs, WordPress és la plataforma de gestió de continguts més usada dins el seu top 100 a nivell de tot l’Estat Espanyol per a la creació de blocs, i la segona en el top 100 català.

Fonts: Blogenserio.com i Docs4beto.cat, respectivament.

WordPress és, alhora, una eina senzilla i potent que possibilita la gestió complerta del cicle de vida d’un bloc.

Tipus de WordPress:

Existeixen 2 tipus bàsics de WordPress en funció de si l’allotjament i el domini el gestiona el propi WordPress o si el gestiona el propi usuari.

En el primer cas es denomina WordPress.com, i, per poder crear un bloc, només es necessita registrar-se en la seva pàgina web i seguir unes senzilles instrucccions. A VidaDigital pots trobar un bon manual en format pdf que explica el seu funcionament.

En el segon cas, allotjament i domini gestionat pel propi usuari, parlarem de WordPress.org.

També existeix una versió de WordPress.org multiusuari denominada WordPress MU, més pensada per diaris, revistes, escoles i universitats, per la necessitat multi-usuari.

Webs de referència:

En català:

En espanyol:

En anglès:

  • Automattic: magnífic bloc d’ajudes a la publicació portat per alguns dels creadors de WordPress.
  • iThemes: vídeo tutorials senzills i bàsics.
  • Webhypes: si tens un bloc no t’ho pots perdre.

NOTA: En el transcurs de la creació d’aquest tutorial i en posterioritat, anirem afegint i actualitzant els llocs webs de referència.