commoncraftFa uns dies us vaig demanar quins videos de Commoncraft us semblaven més interessants, de cara a escollir els més votats per a ser doblats al català i al castellà durent les properes setmanes. Però abans de comançar a reescriure els guions perque tinguin algun sentit i començar a enregistrar calia fer alguna cosa: assegurar-me que tingués permis per fer això. En principi em semblava que no hi hauria problema, sobretot tractantse d’una productora amb el nom “common” en la seva marca.

Aixi doncs vaig anar a la web de Commoncraft i vaig veure quina llicència usen per lliurar els seus videos. I resulta que fan servir una Creative Commons Atribution, Non comercial, Share Alike, Non derivative works.

Altor!!!

Non derivative works: vol dir que l’autor del contingut no dona permis perque es modifiqui el seu treball en cap manera. És a dir, que es pot usar i compartir però exactament igual que ell l’ha fet públic.

Tinc entès que van adoptar aquesta llicència perque fa un any, un imbecil va republicar un video de commoncraft amb una marca d’aigua fent propaganda de la seva web… I lògicament el Lee es va emprenyar. Però aquesta llicencia impedeix fer coses que augmenten el valor intrinsec del treball de Commoncraft, com els subtitulats que hi ha a dotsub o els doblatjes que he anat fent jo i volia continuar fent.

Aixi doncs vaig contactar amb en Lee per demanar-li permis per er el doblatje i publicar-lo… i Molt educadament i coordialment, em va contestar que no podien fer excepcions a la seva llicència.

A mi em va semblar OK, llavors li vaig proposar de fer el doblatje i regalar-li els drets del video doblat, aixi no hi hauria un infrin giment de llicència ni una excepció ja que el video doblat seria una producció de la propia Commoncraft de qui jo en seria col.laborador accidental.

En fi que en Lee m’ha agrait la generositat però diu que no pot acceptar la meva proposta, sense donar més raons…

Tot plegat una llàstima i qui surten perdent son les desenes de milers de persones que es podrien beneficiar d’aquestes llicons magistrals en castellà i català. De debò m’hagués agradat tobar una sinèrgia amb aquesta gent.