Patent1

Dilluns passat Twitter no parava piular: “Google compra la secció de Mobilitat de Motorola per 12.800 milions de dòlars”. L’anunci el feia el propi Larry Page – fundador i CEO de Google ara que no cal “supervisió adulta” per part d’Erich Schmidt – al Blog Oficial de Google. Aquesta operació no és el principi de la història i segur que no és el final.

La indústria de les noves tecnologies té un problema molt greu amb la propietat intel·lectual (IP). Les lleis que regulen la IP es van dissenyar per un escenari on els cicles d’innovació eren molt lents. Llavors semblava just i necessari establir un període d’uns quants anys perquè els inventors poguessin desenvolupar el seu negoci. Mica en mica es varen anar establint els sistemes de patents i de copyrights; quasi immediatament en van venir els mals usos i els abusos. Allò que havia de garantir l’innovació servia per frenar-la i defensar posicions de monopoli. Per exemple: Qui suposeu que controla la major part de les patents sobre energies alternatives al petroli? Exacte!

Amb l’arribada de les noves tecnologies l’embolic de la propietat intel·lectual és més fenomenal, donat que els cicles d’innovació són molt, molt! curts. El sistema de patents ha esdevingut més un entrebanc a la innovació que el factor d’estímul que havia d’esdevenir. Sols és un estimul per a les grans firmes d’advocats.

Un exemple lamentable és el del vídeo en l’estàndard HTML 5.0 – que havia de resoldre tots els problemes de la web i consolidar-la com a plataforma – no s’ha pogut resoldre perquè hi ha un embolic tremendo sobre qui te els drets sobre cada format. Hi ha empreses-corporacions com MPEG la que sols tenen advocats entre els seus empleats i muntanyes – o pools com ells diuen – de patents, xuclen uns quants dòlars per cada càmera, reproductor o servidor d’streaming que es ven arreu.
Els vampirs existeixen, però no tenen pas glamur.

Patent1

El món dels smartphones no és aliè a les guerres de patents. Crec que absolutament tots els actors estan ficant en litigis més o menys famosos i vergonyosos. Com l’intent, sembla ser que reeixit, d’Apple per impedir que es comercialitzi a Europa el Samsung Galaxy 10.1.

En aquest context, on tenir piles de patents és clau, el més passat un consorci format per Microsoft-Nokia, Apple i altres – estranys companys de llit – es va fer amb la subhasta del portafoli de patents de Nortel. Durant aquesta subhasta Google va fer ofertes xules, com la distància de la terra al sol o PI bilions de dolars (bilions anglosaxons es clar). Alguns analistes van carregar contra Google per no haver-se pres seriosament el tema i preveure que l’ecosistema Android tindria problemes en el futur donada la pressió d’aquests milers, milers!, de patents que podien llençar els seus competidor aliats contra cada fabricant gran o petit que fabriqués un dispositiu Android.

Actors com Samsung, HTC o la mateixa Motorola no em preocupen massa, són prou grans i es saben cuidar. Però que passa amb les petites empreses que tenen una idea creativa on implantar un gadget Android? Especialment existint les APIS de domòtica que Google va anunciar durant el darrer GoogleIO. La por a una pressió legal sobre l’ecosistema Android podria evitar que sorgeixin moltes innovacions interessants.

Ara, a pilota passada, sembla evident que Google ja llavors estava en converses amb Motorola, i que sols va fer ofertes per fer pujar el preu que han pagat Microsoft, Apple, Obèlix i companyia. De retruc la compra de les patents de Nortel permetrà que la compra de Motorola no tingui oposició per lleis anti-trust.

I ara que? Ara Google té una pila de patents per defensar l’ecosistema Android. Cosa que fa feliços a gent com Samsung o HTC. Però ara Google és Motorola, i per molt que diguin que Motorola serà gestionada com una companyia a part, segur que hi haurà greuges vers els altres fabricants de la Open Hanset Aliance – els que integren Android.

D’altre banda Google obté una pila addicional de patents en temes de vídeo – Motorola fabrica les “caixes” per visualitzar televisió per cable a EEUU -, Near Field Communications (NFC) i altres joies. La compra sembra una gran ganga (tot i que ha estat 10 vegades més cara del que va ser l’adquisició de Youtube, recordeu), però planteja uns reptes de gestió interna, de molta mà esquerra amb l’ecosistema Android i de moure’s a la fina línia de les lleis anti-trust que Microsoft coneix tan bé.

Pels entusiastes d’Android: els futurs Droid podran competir amb l’iPhone amb el nivell d’integració que pot tenir un fabricant vertical, que controla software i hardware. Per a la competència … HP ha anunciat que discontinua el WebOS en els seus telèfons i tablets. Potser els de HP han comprat el vaporware que, com de costum, Microsoft ven tan bé, o s’han decidit a adoptar Android ara que sembla que és una aposta segura.

20/8/2011 Marc Alier @granludo
Reconeixement de fotografies: la primera a Alexandre Dulaunoy i la segona a code_martial