El Geotagging és una nova practica per a Geeks. Consisteix en usar un receptor de GPS per marcar les coordenades on prens les teves fotografies. No cal tenir un GPS a la camara sinó que el que es fa és sincronitzar la hora del GPS i la hora en que es pren la foto. És prou facil de fer i permet fer coses tan xules com posar les teves fotos al Google Earth. Personalment soc partidari de posar el maxim de metadades a les meves fotos, però em fa molta mandra anar omplint dades. Aquesta tècnica em permetra cercar les imatges) molt més eficientment. Som-hi?

Primer de tot necesisteu una aplicació per iphone que registri el vostre “track”. N’hi ha unes quantes de gratuites, però jo he preferit pagar 7 €. Perque? Doncs perquè les gratuites son quasi totes un ganxo per ficar les meves dades en una (altre!) xarxa social o Web 2.0 (de la punyeta). Jo he escollit  GPS KIT i n’estic content. Una funcionalitat que li manca seria poder descarregar mapes per usar quan estas offline. Això si quan estas offline (i el meu iphone ho esta sempre que no hi ha un Wifi, ja que no és un phone) el trasto funciona perfectament. Segons he llegit en el blog dels developers ho han provat en plan bestia usant-lo per orientar el parapente … que brutos.

Ja teniu el programet i sabeu com traçar un cami? Visca! ara necessiteu una camara de fotos ( lo del iphone no s’en pot dir aixi, ja que ni permet enfocar! ), assegureu-vos que teniu el rellotge de la camara sincronitzat amb el del iphone. I, apa! a passejar i fer bones fotos.

Aquest mati hem anat a fer un petit treking entre Alella i Vallromanes. Aquest és el recorregut que hem fet:

El GPS KIT t’envia la ruta per email en diversos fomats (GPX i KML (Google Earth)) i fins i tot et crea el mapa a Google maps (jo prefereixo crear-lo jo des del fitxer KML i aixi jo en soc el propietari).

Un cop tenim el fitxer GPX i les fotos a l’ordinador, posarem les fotos i el fitxer GPX en la mateixa carpeta i usarem el programari (gratuit) GPSPhotoLinker per passar les coordenades GPS a les fotos. El procés es automàtic. Després usant iPhoto, Aperture o el programa que més rabia us faci podem veure metadades “altitude”, “longitude”, “latitude” tenen dades. Quan pujeu les fotos a llocs com Flickr les propietats es conserven, com podeu veure aqui.

A més he usat el servei de Google panoramio per pujar les meves fotos a Google maps i Google Earth.  Ull! Jo no usaria Panoramio per penjar fotos personals, ja que no hi ha interficie per esborrar-les. Aixi que llegiu els termes de servei i aneu en compte.