Scott Forstall

Aquest passat dimarts 29 d’octubre Apple comunicava per mitjà una nota de premsa la destitució de Scott Forstall, qui fins ara havia estat responsable de la divisió de software de Mac OS X i, el darrer càrrec, vicepresident sènior del programari d’iPhone, és a dir, de l’iOS.

Precisament la manca d’evolució de la interfície de l’iOS i altres errors estratègics greus, com la decisió del llançament de l’àmpliament criticada aplicació de mapes de l’iOS 6 i la negativa d’en Forstall de signar la carta de disculpa emesa per en Cook al respecte, podia haver precipitat la decisió.

Scott Forstall era dels antics de la casa, amic personal d’Steve Jobs, s’incorporà a Apple al 1997 quan aquesta comprà NEXT. De sempre s’havia considerat a Scott el “successor natural” d’en Jobs com a director general de la companyia.

En Forstall i en Tim Cook, l’actual director general, feia temps que no es portaven bé, Scott compartia amb Jobs, entre altres defectes, el seu caràcter malcarat evidenciant les mancances emocionals i relacionals que acostumen a acompanyar a aquests alts directius de companyies tecnològiques, genis en els negocis i grans emprenedors, però ruïnosos en les relacions personals.

Més enllà dels motius concrets que hem pogut llegir en els típics blocs de rumors, el cert és que quan una empresa gran arriba a la difícil decisió de prescindir d’un alt directiu, l’excusa final amaga el que segur és una decisió estratègica de més gran calat, i, alhora, un conjunt de desacords llargs i enquistats en el temps.

Sovint heu sentit en el podcast les nostres queixes que la interfície d’usuari de l’iPhone i de l’iPad no estava evolucionant prou en relació a la maduresa dels dispositius tàctils i, precisament és en aquest terreny on la competència, més específicament Microsoft i de la mà de la seva nova interfície Metro, pot guanyar a Apple en innovació.

Hi ha tot un debat obert, amb dos punts de vista força oposats, dels que són partidaris d’un disseny net, minimalista i funcional (penseu en els dissenys de Jony Ive), en contraposició, els partidaris de l’ “esqueomorfisme” (Skeuomorphism), o dit en altres paraules, que el disseny d’un producte, programa o aplicació, respongui a la forma física exacta de l’eina o funció que representa en el món real. Penseu com exemple la clàssica aplicació per iPad per tocar la bateria, que representa exactament una bateria tal i com la veiem d’amunt l’escenari en un concert.

D’aquest fet en Marc ens va parlar a la tertúlia del Podcast 136.

Jonathan Ive

Tim Cook ha nomenat Jony Ive nou responsable de la “interfície humana” dels productes d’Apple. Jo tinc esperances que aquest nomenament porti, finalment, canvis necessaris en la interfície de l’iOS, potser en serem testimonis l’any vinent quan aparegui l’iOS 7. Caldrà esperar doncs.