Com la rumorologia apuntava ahir Apple va actualitzar la gama de nous MacBook Pro que continua presentant 3 models, de 13, 15 i 17 polsades, i en un rang de preus que va dels 1149€ als 2499€.

L’esmentada actualització abandona els processadors i3 d’Intel del MacBool Pro 2010 bàsic trobant un i5 com a l’inicial de la gama i oferint i7s de 4 nuclis en els de 15 i 17 polsades.

Entre les novetats destaca la incorporació per primera vegada en un producte Apple del nou port d’entrada i sortida de dades Thunderbolt. Com a molts ens ha agafat per sorpresa anem a explicar què és i amb quina intenció Apple fa aquest moviment.

Thunderbolt: Intel i Apple

Tal i com defineix la Wikipèdia Thunderbolt és una interfície propietària dissenyada per Intel en col·laboració amb Apple que serveix per a connectar qualsevol perifèric per mitjà d’un únic tipus de bus.

La intenció és que l’esmentat port substitueixi, en un futur, als actuals SCSI, SATA, USB, FireWire, PCI Express i fins i tot al DisplayPort.

La tecnologia de cable òptic de Thunderbolt permet la transmissió de dades fins a 10Gbit per segon, combinant múltiples protocols i diferents dispositius al mateix temps, amb transmissió d’informació bi-direccional.

A més Intel està treballant per permetre l’ús de Thunderbolt no només en cable òptic, si no també en cable de coure, el que permetrà fer-lo servir per alimentació de dispositius.

A la pràctica significarà que podrem connectar de forma directa qualsevol pantalla, disc dur, càmera, etc en un únic tipus de cable, a l’estil minimalista que tant li “mola” a Apple, i fer aquesta connexió/desconnexió en calent.

Com ens afecta als actuals usuaris?

Tot i que l’aposta d’Apple sembla ferma a favor d’aquest nou connector és difícil que veiem grans canvis a la curta, més enllà potser de que es consolidi la desaparició ja iniciada dels ports FireWire i l’evident substitució del Mini DisPlayPort (els que tingueu monitors connectats amb un connector mini DisplayPort aquest es pot connectar al nou Thunderbolt directament, la resta necessitaran adaptadors ad-hoc)

Està per veure com el mercat evolucionarà i, tenint en compte que Intel és un gran jugador a favor, d’imposar-se com un estàndard, en el millor dels casos, demandarà temps.

D’entrada és possible que veiem perifèrics amb Thunderbolt bàsicament adreçats a l’entorn professional (penseu que, ara per ara, la tecnologia Thunderbolt, els connectors, etc, és més cara que els actuals USB).

Veurem més productes Apple amb Thunderbolt?

Darrell Etherington de GigaOm apunta que Thunderbolt té molt sentit en dispositius iOS com l’iPad o l’iPhone amb una probable versió “mini” del connector.

Podríem estar davant de l’inici del fi del clàssic “dock”? De ser cert ho hauríem de veure en el proper iPad 2 que tots esperem es presentarà el dimecres vinent 2 de Març a la ja anunciada keynote (estigueu atents que farem com sempre el seguiment en directe!).