En plena reunió de treball, aquest dilluns passat, ens va arribar un missatger de Microgestió amb un paquetet contenint un nou MacMini Server. Aquesta petita meravella a la que he muntat 8Gb de RAM, ja ha estat batejada amb el nom del nino que el decora: Un Trooper que en Rai i en Pigui em varen regalar fent honor a les èpiques interpretacions d’aquest tema dels Maiden que fem amb els Goblin City.

The trooper and Darth Potato Mini Servers.

El nou macmini és més baixet que l’antic i una mica més ample. A diferencia de l’antic Macmini té la font d’alimentació incorporada (i no un transformador cutre) i a dins té el mateix hardware que el Macbookpro de 13″. Poca broma amb el “Mini”. Aquest a més és un Server, o sia que no té unitat de DVD i vé amb el SnowLeopard Server. amb les 8 Giges de Ram que he ampliat i el AppleCare la broma ha sortit com un iMac.

Però és el SnowLeopard Server el que em té meravellat. No m’agrada especialment administrar servidors, però m’ha tocat fer-ho una pila de vegades els darerrs 15 anys. Linux, BSD’s i fins hi tot tinc un certificat de Mircosoft MCP en Administració de Windows NT (Era jove i necessitava els diners 😀 . Sort que ja m’ha caducat.) SnowLeopard Server m’esta deixant bocabadat.

Els darrers dos anys he estat torturant en Pigui fent-li configurar el vell Potato com a servidor. I ha estat una lluita continuada contra la máquina. En Pigui vé del món de Linux i MacOS és un NetBSD (UNIX) tunejat. Moltes coses s’oculten a la administració gráfica i a sobre les aplicacions de servidor que venen amb Leopard (com apache) venen capades, Instal·lar coses com mod_Python o SSL son agonies que impliquen cerimònies ocultistes que funcionen segons el designi dels deus de Cuppertino. Però En canvi Snowleopard Server ho porta tot ben endreçadet per fer de servidor. Apache amb PHP5, Python, SSL ? 3 clicks i ja esta! Vols configurar Aliases, posa-ho aqui que no tinc butxaques, servidor de WebDav, VPN, DNS, DHCP, Samba, MYSQL… cap problema. En 10 minuts ho tens. El manual t’explica fins-hi tot com muntar en pocs passos el Tomcat contra Apache.

Si hom vol baixar als inferns i esbarallar-se amb els fitxers de configuració com un bon guerrer cimerià, cap problema. la documentació et diu on es troben amagats i apa maco! Estic realment encantat.

I això que encara no he provat les apps estrella: el iCal Server 2, Mail Server, Wiki Server 2 i de cara a Mossegalapoma : El Podcast Producer 2… Ara només cal temps per trastejar-lo. ja us explicaré que tal.