Mai hagués pensat que gaudiria tant amb un llibre sobre llistes de comprovació (checklists).

Gràcies als episodis 33 i 34 de “The Tim Ferris Show” vaig descobrir el llibre que us vull recomanar. Potser no saps qui és en Tim Ferriss, ni el paio a qui va entrevistar, però quan dos cracs recomanen amb tanta convicció un llibre, val la pena donar-li una oportunitat.

Em vaig comprar “The Checklist Manifesto” i em vaig enganxar des de la primera pàgina, a la mateixa introducció.

L’autor, Atul Gawande, és un reconegut cirurgià que a més té el do de saber escriure. Combina de forma magistral l’art d’explicar històries i esdeveniments rellevants amb els conceptes que vol comunicar. Sóc dels que creu profundament que al segle XXI, un bon comunicador ha de saber entretenir a l’hora que fa que aprenguin coses noves els qui escolten (o llegeixen). El senyor Gawande és un mestre en fer-ho.

El llibre parla de la importància cabdal que tenen les checklists. A priori, no sembla gaire emocionant ni revelador. Tots hem fet servir una checklist alguna vegada. Les llistes de comprovació són força avorrides i sembla que hagin de ser per a persones amb poca experiència en un camp concret. Res més lluny de la realitat.

L’Atul Gawande ens explica com d’importants són les checklists en l’àmbit de la cirurgia, la construcció o l’aviació… i de fet, en qualsevol altre àmbit humà. Normalment les checklists són refusades o vistes com quelcom massa simple. La realitat és que les checklists ajuden a salvar moltes vides o a evitar pèrdues milionàries en empreses d’inversió.

La qüestió és que el nostre món s’ha tornat molt complex, el volum de coneixement actual ens supera en molts casos i les persones cometem errors, independentment dels anys d’experiència que portem al damunt. Les situacions crítiques, la fatiga o les emocions ens poden jugar males passades a tots. Les checklists es presenten com una eina per a evitar de forma sistemàtica errors que poden causar grans greuges. Al món de l’aviació fa dècades que en fan ús i gràcies a això s’han salvat milers de vides.

El mateix autor ens avisa de que les checklists tampoc són la solució a tots els problemes. En realitat són una excusa per a iniciar processos de canvi i millora a les organitzacions. Una bona checklist s’ha de construir entre diversos membres d’un equip. També s’ha de provar i refinar fins que sigui òptima. Finalment, cada cert temps cal revisar cada checklist per a fer els canvis necessaris.

A mi m’ha convençut i penso utilitzar llistes de comprovació en molts àmbits de la meva vida, tant personal com professional. El cap ja em bull amb idees a provar amb checklists.

L’autor explica al llibre el seu periple per aconseguir que s’utilitzés una checklist per a intervencions quirúrgiques a tot el món. En un programa impulsat per la Organització Mundial de la Salut, van aconseguir que molts països adoptessin i adaptessin aquesta checklist per a fer operacions. En una enquesta anònima que van fer als participants de les primeres proves pilot, on la majoria eren escèptics al començar, un 80% van reconèixer que la checklist havia millorat la seguretat del pacient.

Després van fer una altra pregunta: “Si t’haguessin d’operar, t’agradaria que es fes servir una checklist?” Un 93% dels enquestats va respondre afirmativament.

***

Us deixem els enllaços als diferents formats que hi ha del llibre i a les versions originals i traduïdes al castellà (els preus poden canviar segons desitjos d’Amazon). Escolliu el que més us agradi!