S’apropa el 26 de Gener i tots esperem amb expectació què presentarà com a novetat, si es que en presenta alguna, els senyors d’Apple.

Potser s’apropa ja el moment d’un canvi important (i general) en la forma com interactuem amb els nostres ordinadors. Des de la popularització d’aquests hem fet servir teclat i ratolí com a perifèrics bàsics d’interacció.

Això pot estar canviant. L’iPhone ja ens ha mostrat que seleccionar, fer scroll, expandir, reduir, canviar i clicar es poden fer de forma tàctil sense problema, però continua sent extremadament lent introduir informació en forma de text des del teclat virtual si ho comparem amb un teclat real.

La interacció i reconeixement de veu amb els ordinadors no és res nou. Phillips, per posar un exemple entre molts, ja fa uns quants anys que treballa amb sistemes de reconeixement de veu per a ús professional. El seu SpeechMagic l’he vist funcionant per a les transcripcions a text dels informes dictats en veu dels radiòlegs que, passant per un procés d’entrenament necessari tant per l’home com pel programari, produeix la transcripció amb resultats bons tot i que no exempts de revisions finals, per la tipologia crítica d’aquestes tasques.

Google, si heu vist els vídeos del Nexus One, també està treballant amb el sistema d’instruccions per veu (de moment en anglès) pel seu sistema de navegació-GPS.

I com aquests un gran nombre d’exemples més.

Si Apple treu un iTablet, segur que s’ha hagut d’enfrontar a aquest repte i, fins a la data, la majoria de solucions que ens ha aportat sobre novetats en les interfícies, han estat bones quan no revolucionàries (el click-weel com a mostra).

Si resolen bé aquest problema, tornaran a guanyar la partida de la innovació.

Us deixo amb alguns vídeos interessants relacionats amb el tema:

L’empresa NUANCE acaba d’anunciar en el CES actual una aplicació de reconeixement de veu per l’iPhone:

L’esmentada empresa també té un llarg recorregut amb el seu programa de reconeixement de veu per a entorn clínic amb Dragon Medical (avanceu a partir del minut 3 del vídeo si el voleu veure funcionant)