L’entorn d’Apple a hores d’ara encara tracta de recuperar-se i reemprendre el seu ritme habitual després que fa poques hores aparegueren a la xarxa rumors (ja confirmats per Apple) sobre Steve Jobs, el conegut CEO de la companyia amb seu a Cupertino, indicant que per motius de salut hauria de tornar a distanciar-se durant un temps de la direcció d’Apple. Recordem que al 2009 ja va haver de fer-ho durant un període de sis mesos durant els quals la rumorologia no va cesar sobre si havia tornat a recaure en el càncer que patia. En aquestos moments ningú no sap amb certesa quins problemes de salut són eixos més enllà del que diu el comunicat que s’ha filtrat a la xarxa en el qual es destaca que la supervisió del treball diari de la companyia queda a càrrec de Tim Cook (com per altra banda ja comença a ser habitual en absència de Jobs) encara que Jobs continuarà exercint com a CEO, suposem que des de la distància. El que si cap destacar és la petició de respecte que demana cap a la seua privacitat. Privacitat que la última vegada no va ser respectada amb infinitat de rumors i malalties, totes elles greus, que li atribuïen i que, basant-se en imatges d’ell una mica més prim del normal, vaticinaven fins i tot la seua mort.

En qualsevol cas aquesta absència de Jobs durant un temps indeterminat tornarà, sense cap dubte, a revifar el debat sobre el que serà l’Apple del futur sense ell. Tots saben, o com a mínim intuixen, que arribarà un dia en el qual Jobs ja no formarà part d’Apple, encara que la majoria no acaba d’imaginar la companyia de la poma mossegada sense ell. D’igual forma sembla que tampoc els accionistes acaben de fer-ho ja que a les poques hores de l’aparició a la xarxa del comunicat de Jobs les accions d’Apple van patir una caiguda de gairebé un 10% a Europa i caldrà veure la que patixen als EUA.

Aleshores la pregunta és clara, és Steve Jobs una part fonamental d’Apple o ell és Apple? En aquest segon cas hauríem de pensar que de ser-ho, el dia que ell ja no dirigisca la companyia moltes coses tal i com les hem conegut fins ara, per a bé i per a mal, canviaran i no tornaran a ser com les coneixíem. Després de tot no podem oblidar que l’època daurada d’Apple va començar, com probablement tots sabeu, amb la tornada de Jobs a la companyia que ell mateix havia creat, quan Apple es va fer amb Next. Des d’ahi la història comença amb els iMacs de colors, els ipods, itunes, i tants productes i idees que com sabem van eixir del seu ingeni (i per suposat del de Jonathan Ive) i van llançar la companyia a ampliar els seus beneficis any rere any.

Personalment crec que és una mica perillós que una companyia de qualsevol tipus, però en aquest cas una tecnològica, patisca aquesta dependència tan forta d’una persona només, per molt carismàtica que siga. Tot apunta a que previsiblement el distanciament temporal de Steve Jobs no serà molt llarg aquesta vegada (encara que en temes de salut aquestes coses mai es poden saber amb certesa), tanmateix a les oficines de Cupertino més els valdria començar a pensar en com es farà, el dia que calga, la transició cap a eixa “Era post-Steve” que a hores d’ara tantes incògnites presenta, no només entre nosaltres els usuaris sinó, com ha quedat ben clar aquestos dies, també entre els accionistes.

Fins eixe dia des d’ací només desitjar-li a Steve que es recupere aviat i que en poc temps puga tornar a estar al capdavant de la companyia que tant el necessita.

Font: AppleInsider i NYTimes (Ambdues en anglés)