Hola a tots mosseguis. Tot i fer cert temps que no he pogut escriure tant com m’hagués agradat, avui m’agradaria parlar-vos d’un programa que faig servir en el meu mac que em té molt satisfet. Es tracta de Songbird, un gestor musical multiplataforma molt complet que a més té una interfície i una forma de gestionar la música i videos que recorda molt a iTunes. D’aquest reproductor ja va parlar en Tomàs fa alguns anys però tractarem de fer un anàlisi més exhaustiu i actualitzat.

 

Segurament a hores d’ara us estareu preguntant per què voldria algú baixar-se un programa que fa exactament el mateix que iTunes, que ja ho fa tot prou bé i que ve integrat de sèrie en Mac OS X. Si ho feu no patiu perquè és el mateix que em vaig preguntar jo. Aleshores simplement us diré que la virtut d’iTunes de gestionar tot el contingut multimèdia del nostre mac, des de cançons a videos, passant per podcasts, apps, llibres electrònics, programa de sincronització per als nostres dispositius mòbils, etc., és al mateix temps el seu pitjor defecte. I dic defecte perquè és impossible fer tot això i continuar sent un programa lleuger. De fet supose que tots haureu notat alguna volta que el programa en certes situacions que demanden recursos extra del nostre maquinari no va tot lo fluït que deuria.

 

És per això que en el meu cas particular faig servir iTunes principalment per a sincronitzar el meu iPhone i gestionar els podcasts, apps, llibres electrònics, etc., deixant que siga Songbird, molt més lleuger i ràpid a l’hora d’obrir-se i tancar-se (per no mencionar la notable diferència en l’ús dels recursos del sistema), qui gestione la meua música. D’aquesta forma per a tasques tan habituals com estar escoltant un àlbum mentre treballe, Songbird és ideal.

No es pot negar que el disseny està gairebé totalment inspirat en iTunes, cosa que per altra part no extranya ja que iTunes és d’un dels programes de referència en aquest camp i segurament dels més copiats. Açò farà que en cas de començar a utilitzar Songbird no siga necessària cap curva d’aprenentatge ja que serem capaços de fer-lo servir amb eficiència des del primer dia. Malauradament i tot i poder sincronitzar una gran quantitat de dispositius mòbils com telèfons i reproductors, com és evident l’iPhone no està entre ells, pel què haurem d’acabar recorrent a iTunes per a segons quines feines. Tanmateix amb Songbird es poden fer coses com obtindre recomanacions dels grups que ens agraden, saber els llocs on toquen eixos grups i rebre avisos quan ho facen prop d’on nosaltres vivim, veure les seues fotos de Flickr i els seus videos de YouTube i com no, comprar i reproduir cançons, a més de portar un navegador incorporat per a poder veure contingut en streaming directament en la finestra principal del programa. Respecte al seu funcionament no molt més que afegir ja que és com iTunes però posat a dieta i, com a consecuència, més prim.

 

La personalització és un dels seus punts forts ja que el programa compta amb vàries pells o skins que es poden descarregar, algunes d’elles clarament inspirades en el reproductor iTunes, i d’altres més originales a les quals podem afegir complements (add-ons) per a obtindre formes adicionals de visualitzar les cançons, etc.

 

Com a detalls que pot ser siguen interessants cal dir que és de còdig obert i utilitza el mateix framework del navegador Firefox, podrem mantindre les nostres fotos actualitzades al nostre dispositiu mòbil sincronitzant-les amb ell i es pot instal·lar també en una gran quantitat de dispositius Android entre els quals està el Samsung Galaxy. Com a  punt a favor comentar que està traduït al català, detall que sempre és d’agrair.

Res més a dir. Fa el que fa iTunes, potser no tot ni de forma tan completa però sí més ràpidament i fàcil consumint menys recursos de la nostra màquina, que, en el meu cas escrivint aquest article des d’un MacBook Core Duo, és un fet a tindre en compte.

 

Més info: Web Oficial de Songbird (en anglés)