iDefrag

Per mitjà d’uns d’aquests correus electrònics tan ben elaborats que m’envieu alguns de vosaltres, i que ja he esmentat en el post anterior, en Xavier San Sebastián m’envia una recerca amb arguments que descarten la necessitat de desfragmentar el disc dur en un sistema Mac OS amb HFS+.

Afegint una recerca ampliada al que ha aportat en Xavier jo he trobat un parell d’arguments a favor.

Tot seguit us els detallo tots amb intenció “oberta” que, si algú troba més arguments a favor o en contra, també els afegeixi en forma de comentari.

No cal desfragmentar…

  • Gran capacitat de discos durs actuals: Avui en dia és més difícil omplir els discos que abans i per tant no s’han de fer tantes cerques per buscar on ubicar els fitxers.
  • El sistema d’indexació de Mac Os X: que evita tornar a escriure en aquelles arees que han estat esborrades no fa gaire, i per tant evita la seva fragmentació
  • Des de la 10.2 existeix un procés background ad-hoc: per tal de tornar a unir tots els espais petits de disc que estàn lliures en una única zona i evitar així les continues cerques i lectures.
  • Auto-desfragmentació dels fitxers que són més petits que 20MB: el mateix sistema operatiu fa aquesta tasca de forma automàtica
  • Optimització de lectures i escriptures en memòria “cache”: per evitar paginacions absurdes (xupate esa Balmer!)
  • Ús racional de la memòria per part de les aplicacions: algunes aplicacions, depenent del tamany del fitxer, en comptes de fer un append físic del mateix el que fan es tornar-lo a escriure de nou en un altre posició de memòria.
  • Des de la 10.3 els fitxers que creixen poc a poc es desfragmenten automàticament.
  • Tot sistema Unix amb un disc dur utilitzat per sobre del 80% el seu rendiment cau en picat: Mac Os està basat en Unix.

Kernelthread.com va escriure tot un article molt complert on, a banda dels arguments anteriors, aporta una taula comparativa, una mica antiga, basada en diferents equips Mac amb disc durs particionats amb HFS+.

Cal desfragmentar…

A favor de la fragmentació MacFixIt va escriure al Març del 2007 un article argumentant que sí cal desfragmentar i aconsellant fer-ho a partir d’una restauració total del sistema sobre una unitat re-particionada i neta o bé per mitjà de la utilitat iDefrag (de pagament).

Els arguments esgrimits eren bàsicament 2:

  • En el cas que tinguis fitxers de gran tamany: tipus fitxers de vídeo, etc..
  • En el cas que el teu disc tingui poc espai lliure: al voltant del 90% ocupat. Curiosament el mateix argument que es fa servir per argumentar que no cal 🙂

Amb la informació aportada per en Xavier i la que jo he trobat he intentat reflectir els dos punts de vista. Ara si vosaltres voleu dir la vostra…