snow leopard

L’Steve Jobs ho va dir molt de passada i anem a intentar veure què hi ha darrera del “Mac OS X Snow Leopard“.

D’aquí a un any sortirà la nova versió de Mac OS X i serà un versió que, pel que explica Apple, suposarà un canvi de paradigma i focus, no tant per fora, si no per dins, del propi Sistema Operatiu de la casa de la Poma: un Mac OS X que viu entre nosaltres des de l’any 2001.

Abans d’entrar en detalls, una advertència:

64 bit Molt em temo que el nou “Snow Leopard” només correrà en sistemes de 64 bits. Això vol dir que els que tenim Macs amb processadors PPC o Intel CoreDuo hem de començar a fer calaix, per renovar-nos els equips, en el cas que desitgem pujar-nos al nou carro.

I compte per que aquesta renovació també la faran les aplicacions principals sota Mac a la curta.

Aquesta preponderància dels 64 bits no és nova. La versió 6 (beta) de Java per Mac OS X 10.5, al menys la que hi ha ara disponible de forma oficial, no corre en 32 bits.

Veiem els titulars enterrats sota la neu (snow):

  • Suport directe per MS Exchange 2007 (correu, agenda i calendari).
  • 64 bits podria permetre gestionar fins a uns 16TB de RAM!!
  • Multicore: això vol dir que es renovaran les aplicacions per permetre aprofitar aquesta possibilitat.
  • QuickTime X: Nous codecs i més millores que permeten abstreure tot el suc en la reproducció de media fins i tot directament des de Internet a una qualitat superior a la que tenim ara.
  • Safari correrà Javascript molt més ràpid (fins a un 53% previst), i es necessita per fer anar les noves web-applications.
  • Open CL (Open Compute Library), una nova tecnologia basada en C que permetrà als futurs desenvolupadors d’aplicacions sota Mac OS X 10.6
    treure’n el màxim profit dels processadors pel que fa al tractament de gràfics (3D) i àudio.

I no menys important, com proposa en Jordi Fariñas de Tot-Mac en aquest article titulat: El lleopard de les neus, si d’aquí un any tindrem un nou Sistema Operatiu, ja fem tard per demanar que surti traduït també al català.

NOTA: No m’oblido de la denominació que ahir, durant el seguiment de la Keynote, en Xin va fer del nou “Snow Leopard”: el “Leopard Albí“.