Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.

By Minh Nguyen - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=129577575

Divendres 11 de Març de 2023 saltava la notícia de la fallida del banc americà “Silicon Valley Bank”, molt vinculat a les companyies tecnològiques, en especial a les start-ups, a Califòrnia.
L’episodi de divendres ha suposat també la declaració d’insolvència d’altres entitats bancàries més petites relacionades i a la intervenció del govern americà per rescatar l’entitat.
Per ajudar-nos a analitzar el què ha passat i el funcionament financer de les start-ups comptem avui amb el nostre “assessor financer” de capçalera, en Raimon Lapuente.


PART 1

Silicon Valley Bank

Què ha passat realment al Silicon Valley Bank?

Com funciona als Estats Units el rescat d’una entitat financera? Diferències amb Europa i l’Estat Espanyol.

Per què HSBC compra la filial de UK del Silicon Valley Bank per una lliura?

Perspectiva: Quants bancs van caure a la crisi del 1929?PART 2

Samsung i la lluna

Un fil a reddit, d’un usuari que explica que els telèfons samsung no es que apliquin IA per millorar una foto de la lluna, directament la substitueixen.

Truc per fotografiar la lluna amb millors resultats amb l’iPhone:

 1. Obrir càmera i anar al mode de vídeo.
 2. Ajustar la gravació a 4k i 60 fps a dalt a la dreta (un toc per canviar).
 3. Enfoquem la lluna fent màxim zoom.
 4. Fem un toc a la lluna amb el dit i ens apareixerà el control de AE/AF (exposició i enfocament) i una icona de brillantor (icona d’un sol).
 5. Llisquem amb el dit cap abaix per disminuir la lluminositat de la gravació (ISO). Veurem que en algun moment la lluna passa veure’s molt més nítida.
 6. Començem a gravar i fem fotos amb el botó de càmera blanc que ens surt mentre gravem el vídeo.
 7. Ja tenim les fotos, recordeu que podeu esborrar el vídeo ja que ocuparà bastant espai.

Propostes Mosseguis:

 • (SinnerBOFH – Pel·lícula) Everything Everywhere All At Once, dels directors “els Daniels” (Daniel Kwan, Daniel Scheinert). La pel·lícula més interessant i segurament la més bona que veuràs aquest any.  Acció, humor, Kung Fu, el millor Multivers, drama i tot i més. Amb Michelle Yeoh (actriu de pelis d’acció de Hong Kong, James Bond i Crouching Tiger, Hidden Dragon), Ke Huy Quan (actor a Els Goonies, Indiana Jones i el Temple Maleït), Jamie Lee Curtiss (Un Peix Anomenat Wanda, True Lies…), James Hong (Golpe en la Pequeña China, Blade Runner, Hawaii 5-0, Bonanza)… (Nota: En Sinner va aconsellar la peli abans que guanyès els Oscars)
 • (Rub – Simulador) Simulador de màquina d’escriure
 • (Rafel Jesús – AI) Pels qui us dediqueu a fer texts per webs, etc, o sigui el famós copy, teniu aquesta web app.copy
 • (Josep Ruano. – Cuina)  Ei! Que l’ Albert té una newsletter / blog que està de conya “Reflexiones de un Gastronomo Angustiado” , I que necessita l’ajuda de tots per poder continuar escrivint aquestes coses tan ben parides que escriu, i ha decidit fer mecenatge a veure si troba finançament. Així que ja estem tardant a donar-li suport, home, que ja està bé! A veure si un dels millors -sinó el millor – periodista que tenim (no només gastro) haurà de passar pena per escriure, llamp de llamp de rellamp! Més informació
 • (Radurdin – Podcast)  El podcast freakonomics fa aproximacions a temes relacionats amb l’economia (i el món en general) des de visions diferents. En aquest cas parlen de per què és més segur volar que agafar el cotxe. [Freakonomics Radio] 535. Why Is Flying Safer Than Driving?
 • (Adrià – Login) “Simplelogin” Un servei molt útil que genera àlies de correu de manera que el nostre queda ocult. Va molt bé per subscripcions a newsletters o per no estar registrats amb el mateix correu a diferents serveis de manera que si mai hi ha filtració de dades el correu filtrat serà només utilitzat per aquell servei.