Cockboard d'scrivener

Escriure un llibre, ja sigui aquest una novel·la o un assaig, preparar i redactar la tesi doctoral o dissenyar un guió complert és una tasca immensa, complexa i que, sovint, demana eines dissenyades específicament per a aquest propòsit.

Fer servir els clàssics editors de text tipus MS-Word o Pages (aquells que han hagut de treballar amb més de 100 pàgines ja ho saben) no són les eines més adients.

Llegint el bloc de ThinkWasabi, d’en Berto Pena, un dels meus gurús conjuntament amb Don McAllister, m’assabento que aviat traurà un llibre sobre Gestió Personal i Productivitat, temàtica en la que s’ha especialitzat des de fa temps i fruït de la seva experiència ha decidit publicar aquest llibre.

En Berto no és el primer llibre que escriu. Com a apassionat de la Segona Guerra Mundial ja va escriure dues novel·les sobre espionatge i contra-espionatge ambientades en aquella època.

Com a usuari enamorat del macs, la primera la va escriure en Pages, però la segona ho va fer amb Scrivener, una aplicació pensada específicament per a aquesta tasca, amb uns resultats tan espectaculars que, no només l’ha continuat fent servir per a les seves noves produccions, si no que també va re-adaptar el material original de la seva primera novel·la a aquesta eina-utilitat, només pel plaer de fer-ho.

Amb totes aquestes explicacions, fetes i recollides per en Berto al seu bloc, vull dir que estem davant d’una eina que realment funciona, guanyadora de diversos premis, i que justifica de llarg el seu preu de 40$.

Scrivener organitza la producció literària en capítols, partint de notes, idees i altra material (multiformat) obtingut en temps de recerca, per a anar creant la base del nostre treball. Permet una visió resumida dels capítols via Corkboard (una mena de mural virtual de suro on enganxem les cartolines del resum dels nostres capítols o escenes del guió, segons es mostra a la imatge superior) i una estructura de Outliner per representar les nostres meta-dades (personatges, fils conductors, referències, etc).

Un cop feta la producció és capaç de generar la sortida exportant-la en diversos formats.

Podeu trobar més informació en aquests vídeo-tutorials.

A més, la eina ja està adaptada a Snow Leopard.