S3stat

Tothom que produïm un podcast cerquem la forma d’obtenir mètriques i estadístiques de les descàrregues de cada episodi.

Tot i que hi ha serveis externs per podcàsters “tot-en-1”, on pots crear un blog, construir el RSS enllaçat a iTunes i, en alguns casos, obtenir automàticament les estadístiques, pels qui decidim hostatjar els arxius del podcast (en el nostre cas mp3) en el propi servidor, hem de cercar solucions particulars.

Molts serveis de hosting permeten emmagatzemar, no només el blog o la web, si no també els arxius multimèdia del podcast i, sovint, donen estadístiques de forma no elaborada dels accessos o descàrregues dels arxius; és el cas de l’analitzador de logs Awstats, servei que sovint trobem dins CPanel en hostings compartits, però que no ofereix el detall desitjat.

Pels qui com nosaltres optem per tenir els arxius al servei d’emmagatzematge S3 d’Amazon Web Services aquesta possibilitat existeix, tot i que està una mica amagada.

S3 d’AWS no és un clàssic sistema d’arxius, si no un gestor d’objectes, però permet l’activació d’estadístiques d’accés als contenidors (buckets) i en conseqüència genera logs d’accessos als arxius (objects).

Per aquells qui vulguin fer-ho manualment necessitaran Ruby i seguir aquestes instruccions.

Pels qui no vulguin complicar-se la vida hi ha un servei per subscripció (des de 5$ al mes) que proveeix aquest servei de forma automàtica i ordenada afegint la capa de visualització: S3stat.

Només cal donar autorització al servei dins del teu S3 i configurar alguns paràmetres, entre d’altres, que S3stat pugui desar logs i estadístiques dins el mateix bucket a on estiguis aplicant les mètriques. S3stat fa servir Webalizer com a estàndard de visualització, aplicant criteris particulars d’optimització. La forma de funcionament és molt senzilles.

Aquí teniu un exemples de les estadístiques:

S3stat Sample Reports