rocksmith

Rocksmith més enllà de Guitar Hero

rocksmith

Segur que almenys una vegada heu jugat a almenys al Guitar Hero o al Rock Band, jocs de “ritme”, que no de música, en els que amb un instrument de joguina (guitarra/baix, bateria) fas veure que toques una selecció de cançons. Ja fa un parell d’anys que aquests jocs van acabar de saturar el mercat i no en surten noves edicions (llevat de versions per Android i iOS on no tenen massa sentit de ser).

Mentre tots plegats jugàvem a fer de Chiquiliquatre amb les guitarres de plàstic i 5 botons de coloraines, una empresa de videojocs va desenvolupar una tecnologia per a que un joc pugui reconèixer les notes tocades per una guitarra (elèctrica o electroacústica). El que pot semblar simple, reconèixer la freqüència d’una nota musical, es transforma en una tasca titànica quan introdueixes variants com reconèixer acords, vibratos o “bendings” o el fet que una corda de la guitarra es pugui anar desafinant durant una cançó (sí, això passa). Ubisoft en veure aquesta tecnologia va comprar l’empresa i va iniciar el projecte Rocksmith, potser el primer joc de la categoria de Jocs “Musicals” (que no rítmics). Un Joc on endolles una guitarra de debò i escoltes a través d’un amplificador i pedals d’efectes virtuals el que estàs tocant realment.

O sia, el joc que jo (i amics com la Gina Tost de Generació Digital – que va poder provar fa mig any la pre-estrena del joc a l’E3) feia anys que estàvem esperant.

Rocksmith no t’ensenyara a tocar la guitarra

rocksmith

Una colla de bloggers i periodistes especialitzats han subratllat ad-nauseam que Rocksmith no ensenya a toca guitarra.

D’acord.

Però després d’haver jugat més de 50 hores en 3 setmanes (sí, sóc un culturalment dispers) crec que puc opinar amb una mica de criteri, i la meva opinió és que…

Rocksmith et pot ajudar a aprendre a tocar la guitarra

rocksmith

Durant 20 anys la meva gran frustració és no haver aconseguit aprendre a tocar la guitarra. He fet classes (7 mesos). He tocat amb amics. He comprat el Guitar Pro, el AmpliTube i he potinejat amb el GarageBand. I malgrat he estat capaç de fer sonar la guitarra i tocar acords, i aprendre alguna cançó (fins hi tot tocar-ne una a la FestaFIB fa uns anys – una versió de “All along the Whatchtower“, for Batlestar Galactica shake … sí, culturalment dispers), no puc dir que sàpiga tocar la guitarra ni que estigués en el camí d’aprendre’n algun dia.

Les classes t’ensenyen a agafar la guitarra, la pua, posar les mans i dits als trasts, fer la pua alterna, les formes de les escales, llegir tabulatura i fer exercicis que segur que et permeten millorar. El que no varen aconseguir és que gaudís amb la guitarra. Segur que és culpa meva, però sé que no estic sol. Tinc una colla d’amics que tenen una guitarra criant pols per casa que mai no varen passar de cert punt.

Amb Rocksmith un guitarrista frustrat, amb les nocions básiques apreses i moltes ganes de “Rock!!!” com jo, aconsegueix passar hores i hores amb la guitarra penjada, disfrutant amb delit masoquista del mal que fan les puntes dels dits mentre es fan les duricies – que arriben i pots ensenyar amb orgull. I per aprendre’n cal posar hores.

Ara, el més de setembre el joc surt a casa nostre, no caldrà que el compreu d’importació (i només per a PS3, ja que la versió per XBox té control de zona – gràcies Gina Tost i Nikolas Galanis per avisar-me! ). El que estic esperant és que algú deixi d’escriure articles sobre perquè Rocksmith no ensenya a tocar la guitarra i començin a sortir professors de guitarra que se les empesquin per combinar les seves classes amb aquest joc / eina d’aprenentatge. Tenen un alumne que els espera.