pentagrama

Si un es mira les estadístiques d’accés al bloc, per hores i dies de la setmana, en una seqüència prou llarga (per exemple tres mesos), se n’adona que aquestes tenen una cadència, un ritme prou regular.

Tenen música o batecs.

Si un se les mira amb una seqüència més llarga (1 o 2 anys), comprova que el ritme varia o canvia en determinats moments (per exemple vacances) i que la cadència, tot i mantenir una certa regularitat, pateix modificacions a llarg termini.

Vosaltres, lectors mosseguis, llegiu, en general, més el bloc entre setmana i en hores de feina, amb algun repunt diumenge al vespre, essent el dia més baix de visites dissabte.

Temptat d’experimentar, vaig provar de multiplicar les entrades algun dissabte, publicant-ne 3 o 4 en un sol dia, per comprovar què passava.

I el resultat és un lleuger increment però mai prou significatiu que justifiqui el bombardeig.

🙂

Sembla més pràctic doncs, si no hi ha cap “breaking news”, publicar una entrada dissabte per oferir novetats als lectors de cap de setmana (normalment dissabte és el dia que publico els podcasts, els screencasts o algun suggeriment de sèrie o lectura) i traslladar la sortida de posts regulars entre diumenge al vespre i dilluns fins al migdia.

Fent-ho així adapto el ritme de publicació del bloc, en part, als vostres hàbits d’accés.

En WordPress, escriure un post o entrada no significa que aquesta es publiqui immediatament, la pots programar per a que aparegui el dia i l’hora desitjada.

Normalment, però, jo no faig servir gaire aquesta possibilitat. Apareixent publicat el post tan bon punt l’acabo d’escriure.

Cada bloc és un món, i aquest ritme o cadència dels lectors ve, normalment, relacionat amb la temàtica, el contingut, el ritme general de publicació de l’autor o autors, i per tant, un bon consell és:

Experimentar, experimentar, experimentar.

I adaptar-se, en el possible, al ritme que els propis lectors, de forma natural, marquen espontàniament, intentant no forçar excessivament la cadència habitual o imprimir canvis bruscos no justificats.

En el mateix sentit que el que us acabo de comentar, a Daily Blog Tips, en Mark Pack (en un article convidat per en Daniel Scocco) amplia aquests aspectes sota el títol “Estàs foragitant lectors al publicar en un temps (ritme) equivocat?“.

Us en recomano la lectura si voleu ampliar punts de vista al que he exposat en aquest article.