elcapitan_1

Anunciat al darrer WWDC 2015 del passat mes de juny, aquesta tardor arribarà la nova versió del sistema operatiu dels Macs: el Mac OS X 10.11 “El Capitan”.

A mossegalapoma ens hem apuntat al programa de beta-testing i us portem una revisió amb les primeres impressions.

Focus en el rendiment i l’estabilitat

Si sou seguidors del podcast ja ens haureu escoltat més d’un cop que demanàvem a Apple que les properes versions tant de iOS com de OS X estiguessin enfocades no tant a canvis de l’aspecte o d’interfície sinó més centrades en el cor dels respectius sistemes operatius per donar-hi una capa d’estabilitat i millores en el rendiment.

No tenim cap influència a Apple, us ho assegurem, però sembla que la lògica s’ha imposat i els senyors de Cupertino s’han centrat en aquests dos aspectes importants per gaudir plenament del sistema operatiu.

Tot i provant la beta 3 de “El Capitan”, encara molt inestable, sí hem observat algunes millores:

La primera en l´us de la CPU, ara sembla que, a igual nivell de processos, sembla anar més descarregada

elcapitan_2

En canvi en l’us de la RAM no hem notat diferències; des de Yosemite el Mac OS X s’arrossega una mica sinó tens 8 GB de RAM

elcapitan_3

Una altra millora que afecta a la velocitat del sistema és el temps de càrrega de les aplicacions obertes un cop re-inicies. Sembla que han canviat la forma com les apps obertes es gestionen i aquestes apareixen ara immediatament. No passa igual amb els “ítems associats a l’inici de sessió” que arrenquen un cop presentades les anteriors, com es feia fins ara.

Per descomptat que totes les proves anteriors són un xic subjectives i estan en funció de cada configuració de sistema. En el nostre cas ho hem provat amb un MacBook Pro de 2010 i5 amb 8 GB de RAM.

Safari

El nou Safari ens porta 3 novetats principals:

Ara les pàgines webs que més visitem, o que acostumem a tenir obertes sempre, les podem fixar o punxar a la barra de pestanyes, de tal manera que sempre estan accessibles i actives. Aquestes pàgines “fixes” sempre estaran disponibles quan tanquis i obris de nou Safari.

elcapitan_4

Més novetats: quan reprodueixes un àudio o un vídeo d’una pàgina web, com per exemple els àudios dels podcasts de mossegalapoma, a la barra d’eines, t’apareix una icona d’altaveu on pots silenciar o reactivar l’àudio, si tens més d’una pestanya que reprodueix àudio, et permet silenciar-les totes.

elcapitan_5

I finalment ara, per a tots els vídeos compatibles, els pots enviar a l’AppleTV via AirPlay només prement a la icona.

elcapitan_6

Utilitat de Discos

No s’ha comentat gaire però aquesta utilitat pròpia del sistema operatiu OS X, i que ens acompanya de fa molts anys, rep ara un necessari rentat de cara.

elcapitan_7

A banda de l’actualització gràfica de la utilitat, destaquem que les clàssiques accions de reparar error de disc i reparar permisos, accions que convé fer de tant en tant, principalment quan fem una actualització del sistema, apareixen ara unides sota l’opció “Primers Auxilis”.

Mision Control

elcapitan_8

El canvi en la gestió de les finestres i, per extensió, al Mision Control i al funcionament de les aplicacions en pantalla completa, és una de les novetats de “El Capitan” que més us cridarà l’atenció.

El cert és que en la versió beta hi ha coses que no acaben de funcionar, per exemple, l’arranjament proporcional de les finestres de les aplicacions en dues meitats i, espero, que aquest tipus de redimensionament sigui més fàcil de fer que com els vídeos d’Apple indiquen.

En canvi l’arranjament dels espais, el moviment de les aplicacions en pantalla completa entre espais, i la gestió general de finestres ha millorat significativament, sent més simple i fluid.

Metal

elcapitan_9

Metal per Mac OS X “El Capitan” és una tecnologia de gestió dels gràfics d’Apple que permet repartir la càrrega gràfica, en certes circumstàncies i per a certes aplicacions, entre la GPU i la CPU, amb el que s’aconsegueix una millora remarcable en la velocitat.

Cal tenir en compte, però, que no està disponible per a tots els models de Macs. En el nostre cas, un MacBook Pro del 2010, no està suportat. En principi Metal està suportat en Macs apareguts de finals del 2012 en endavant.

Curiositats i conclusions

Una curiositat que ens ha cridat l’atenció és el nou efecte del punter del ratolí. Si remous el ratolí o mous amunt i avall els dits en el trackpad el cursor augmenta de mida per facilitar-ne la localització.

elcapitan_10

Com a conclusió, contents que Apple finalment hagi fet focus en la millora del rendiment i l’estabilitat del Mac OS X amb “El Capitan”, millores que notareu especialment aquells que tingueu Macs apareguts a partir de finals de 2012.

Recordar que les proves fetes són encara en base a una beta i el sistema no és prou estable. No recomanem la seva instal·lació damunt Yosemite, si és el vostre sistema del Mac principal, doncs encara hi ha errors i moltes aplicacions de tercers que no funcionen.