iPhone 5 Review

Amb la sortida de l’iPhone 5 he viscut divertits moments de perplexitat veient per la xarxa profundes revisions d’aquest fetes bé a partir de les imatges de la Keynote, bé fetes passant-li els dits pel damunt a l’Apple Store o bé fetes per persones que no utilitzen iPhone com el seu telèfon d’ús permanent, sovint amb conclusions salomòniques i amb consells concloents.

He volgut esperar a tenir-lo a les mans i fer-lo servir un parell de setmanes, constantment, abans d’animar-me a fer una revisió “totalment personal” i feta per algú que ha tingut iPhones des de l’iPhone 1 original (portat clandestinament des dels Estats Units quan, a Catalunya, no es podien adquirir).

Feta la petita introducció, vaig per feina explicant que em sembla l’iPhone 5 venint de l’iPhone 4:

iPhone 5 versus iPhone 4

Lleugeresa

A les mans, en l’ús constant, sorprèn la lleugeresa, augmentada pel fet que no duc funda encara. Aquest 20% menys de pes es nota i força. Unit a que és més prim, si has tingut un iPhone 4 o 4s notaràs un gran canvi.

La dimensió de la pantalla, ara a 4 polzades, fa que el telèfon sigui més 16:9 i convida molt més que l’iPhone 4 a agafar-lo en mode horitzontal amb les dues mans. En vertical, tot i l’augment de mida, arribes a tota la superfície amb una mà.

Un encert total la nova mida. T’hi acostumaràs ràpid i t’agradarà.

iPhone 5 Review

La pantalla

Magnífica. Han canviat el disseny i el primer que crida l’atenció és que les icones semblen estar més amunt, a tocar del vidre. Destaca una millor fidelitat en els colors i sorprèn, sobre tot si et mires algun vídeo amb qualitat HD, la fidelitat dels negres.

La velocitat

Venint de l’iPhone 4 jo ja vaig notar certes millores de velocitat al canviar a l’iOS 6. De forma contraria al que alguns usuaris ens han anat manifestat a Twitter, les aplicacions que feia servir i que començaven a encallar-se perillosament, van adquirir certa fluïdesa.

Ara, amb un A6, que és el processador del nou iPhone 5, s’executen sense talls indesitjables. Us poso 3 exemples:

Hootsuite, aquesta App que faig servir com a Social Media Center, patinava significativament en les transicions entre columnes. Ara perfecte.
Fotografies. La millora en la velocitat de processament de la càmera també crida l’atenció. Per a que us feu una idea, ara pots fer fotografies individuals, mentre enregistres vídeo a 1080p
#sworcery – un joc de transicions, amb una excel·lent banda sonora i gràfics retro, que carrega instantàniament.

La velocitat és l’altra factor que destaca, a banda de la pantalla i la mida del telèfon.

Àudio

Pel que fa a l’altaveu extern es nota una sensible millora dels greus.

Com segur ja haureu observat, ara el connector per auriculars i micròfon ja no està a la part superior de l’iPhone, si no a la inferior. A aquest canvi costa acostumar-se i personalment no m’agrada gens. En parlàvem amb l’amic Raul Arribas i discutíem la forma com guardem l’iPhone a la butxaca, si cap per amunt o cap per avall. Ara, sí o sí, si portes auriculars, l’hauràs de guardar cap per avall. A banda tenir dos cables (auriculars i dock) a la mateixa part fa que acabin enredant-se.

iPhone 5 Review

En la vessant dels micròfons val a dir que, en telefonia, els interlocutors han confirmat una millor claredat del só, suposadament gràcies al tercer micròfon reductor de soroll ambient.

Wifi i 3G

Llegeixo amb enveja als blocs americans com funciona de ràpida la connexió a xarxa de dades per telefonia 4G-LTE de l’iPhone 5 en països moderns, brutal. Amb més velocitat que el comú de les nostres connexions ADSL domèstiques.

A Catalunya, però, continuem amb 3G i, per tant, no notareu diferències de velocitat. Sí que he notat, però, és una millor recepció de senyal, suposo al nou disseny d’antenes de l’iPhone 5 pot tenir quelcom a veure.

Pel contrari, estava il·lusionat per provar la WiFi de 802.11n a només 5GHz teòricament més ràpida i amb més cobertura o penetració. Val a dir que poca millora en rapidesa i, definitivament, menys en cobertura.

iPhone 5 Review

Durada de la bateria

La durada de la bateria en un iPhone depèn de molts factors, principalment de 3, de l’antiguitat i ús que hagis fet de l’aparell, de l’ús que en facis i de les Apps.

En termes generals el meu iPhone 4 ja començava a patir un cert esgotament a la bateria, no excessiu. Amb l’iPhone 5, i fent-ne el mateix ús, dura el mateix (o una mica menys) que la durada de la bateria d’un iPhone 4 de més de 2 anys.

En particular el 3G consumeix molt, jo diria que inclús més en iPhone 5 que un iPhone 4.

Val la pena el canvi?

Si sou com jo, que l’iPhone és una extensió natural del vostre dit gros, definitivament sí val la pena, fins i tot diria que venint d’un iPhone 4S, si sou usuaris constants de l’iPhone, igualment notareu un gran canvi.

Si feu un ús més moderat de l’aparell convé no tenir pressa. L’iPhone 5 és encara massa car.