appletv4_1

Per fi ja tenim a casa la tant esperada actualització de l’Apple TV 4, amb un nou sistema operatiu que permet l’ús d’aplicacions, amb la seva botiga i tot. Més enllà de les prestacions concretes, Apple ha portat finalment el dispositiu, incloent el nou comandament, a un escenari on podrem triar quines aplicacions de contingut i entreteniment instal·lem incloent-hi els jocs.

Com als inicis de l’App Store pels iPhones, encara queda un llarg camí per recórrer per disposar de solucions que aprofitin realment la capacitat d’interacció i processament (l’Apple TV 4 ve amb el processador A8 d’Apple, el mateix que porten els iPhone 6 i iPhone 6+), però no us estranyi veure aviat jocs al nivell d’iOS i també aplicacions de contingut finalista.

Pels qui encara dubteu d’aquest tipus de dispositiu, quan tingueu les aplicacions de Netflix, Hulu, i d’altres, ja haureu abandonat definitivament el costat fosc de la TDT, com ja fa temps ha fet un servidor.

Instal·lació i primeres impressions

Si vens d’un Apple TV de 2ª o 3ª generació et sorprendrà l’alçada del nou, una mica menys del doble.

Tot i que Apple ha millorat el procés d’instal·lació de l’Apple TV 4 agilitzant-ne alguns passos, com per exemple la connexió de xarxa, etc, mitjançant l’enllaç amb l’iPhone o l’iPad, encara hem de patir la introducció de contrasenyes de l’Apple iD des del comandament. Una d’aquelles aberracions del segle XX que encara perduren. Malgrat tot, la configuració del nou Apple TV 4, respecte als models anteriors, guanya en certa agilitat.

Un cop comencem a navegar notem la presència del processador A8 en la velocitat, tant en la posta en marxa de l’aparell, com en la navegació.

La nova interfície, amb elements comuns de navegació integrats a les diferents aplicacions, milloren significativament l’experiència d’usuari, tot i que encara queda recorregut.

Un enorme punt a favor del nou dispositiu és la capacitat d’aprendre dels clàssics comandaments a distància tant de TV, com d’equips d’àudio i vídeo, com és el meu cas, que tinc un JVC de fa molts anys i el comandament del nou l’Apple TV 4 ha aprés a pujar i baixar el volum. Un 10!

El nou comandament amb Siri

appletv4_2

Una de les peces més destacades del nou Apple TV 4 és el nou comandament, amb la part superior tàctil, amb incorporació del botó de Siri i la possibilitat, via cable HDMI i TV que ho suporti, d’apagar l’Apple TV i el Televisor alhora (apagar o, en el meu cas, posar en repòs)

Respecte al comandament anterior, aprofitant la part tàctil, ara és molt més fàcil lliscar entre opcions i fer clic per seleccionar. Per exemple si voleu canviar les aplicacions de lloc, llisqueu fins situar-vos damunt l’App, feu clic mantenint la pressió uns instants i la icona de l’App es mourà (estil iOS) i la podreu moure.

El comandament es carrega per cable lightning (que si no el teniu, l’heu de comprar a part).

Sovint en passa, que si l’agafo sense mirar, confonc la posició i faig els gestos tàctils a la part que no ho és o toco el botó contrari. Caldrà acostumar-se una mica més.

Una advertència per els qui us agradi fer servir Siri, només funciona en anglès i si teniu un Apple ID dels Estats Units. (segons ens comenta l’amic Dani sí que funciona en espanyol, però has d’estar a l’Estat Espanyol, jo tinc DNS’s dels Estats Units i no em funciona només que en anglès)

Plex

appletv4_plex

Netflix, Hulu, HBO Now són serveis de vídeo a la carta disponibles en funció del país de subscripció. Jo faig servir SmartyDNS per connectar-me a Internet com si estigués als Estats Units així puc gaudir de l’oferta americana, res a veure amb la d’aquí. (més informació en aquesta entrada)

Ahir vam tenir també la bona notícia que PLEX, el media center domèstic per excel·lència també disposa de l’aplicació pel nou Apple TV 4. L’hem instal·lada i provada i funciona molt bé.

appletv4_plex3

Fixeu-vos en la imatge anterior. Res a envejar a Netflix, a Plex teniu també valoracions (provenen de Rotten Tomatoes) i pel·lícules o sèries recomanades. Brutal.

32 GB o 64 GB

appletv4_3

L’elevat preu de l’Apple TV 4 fa que calgui triar quina de les dues opcions, 32 GB o 64 GB, necessites. Tal i com indica la mateixa Apple, la clau és si aneu a descarregar moltes Apps, principalment jocs. Jo no sóc gaire de jugar així que he triat la de 32 GB.

Encara Apps i serveis inestables

No us estranyi que certs serveis o certes aplicacions encara no funcionin prou bé. Per exemple, ha trigat 3 dies aconseguir que Sky News retransmeti el seus informatius en directe, sortia un error de connexió. Finalment ahir al vespre es va connectar i val a dir que amb un funcionament excel.lent.

També hi ha jocs que, un cop instal·lats, fa que es pengi l’Apple TV 4. M’ha passat un parell de cops i sense cap solució. He hagut de fer la desinstel·lació i tocarà esperar a les noves versions.

Per cert, a configuració, per defecte, les Apps descarregades s’actualitzaran per defecte si no indiqueu el contrari.

Què m’ha agradat

  • La velocitat del processador A8, un canvi que notareu quan arranqueu l’aparell, en la fluïdesa al navegar i en l’execució d’aplicacions.
  • El comandament aprèn de comandaments antics amb el que podràs gestionar els volums d’aparells diferents a la TV
  • Apps incloent jocs: Fins les anteriors edicions de l’Apple TV, aquest no era gaire més que una “caixa tonta”, ara teniu la potència d’un iPhone a les mans.
  • Coherència de la interfície. Navegar ara des de qualsevol aplicació suposa els mateixos gestos i les coses estan al mateix lloc
  • La possibilitat de que convisquin diferents Apple ID. Un cop introduïdes la configuració els recorda i et permet canviar entre elles sense haver de tornar a introduir de nou la contrasenya ni re-configurar.

Què no m’ha agradat

  • Siri funciona millor en anglès en espanyol no és la mateixa experiència i, lamentablement, no està en català.
  • No descarrega en segon pla, el que és un destorb significatiu quan descarreguem jocs pesats.
  • D’acord que estem davant d’un nou aparell amb unes noves possibilitats de la mà de les Apps (de les quals, de pagament, Apple ja cobra, però el preu de l’aparell és, per la maltreta economia de la classe mitja catalana, excessiu. 179 € pel model de 32 GB i 229 per la versió de 64 GB, gairebé pagueu el que val un iPod Touch