web 2.0 curs segon

Dos fets em porten avui a parlar de la moderació dels comentaris en els blocs o pàgines web en general i, més concretament, en les dels mitjans de comunicació digitals i, per extensió, també en els que tenen una responsabilitat corporativa o Institucional.

El primer fet és la formació que estic fent de la segona entrega de Web 2.0 i blogging, on, amb els alumnes, aquests matí debatíem possibles projectes. Aportaven idees curioses com la del “vídeo-bloc de l’Alcaldessa” on tant els posts de la mateixa, com els comentaris dels lectors, havien de ser en format vídeo.

Divertit plantejament que, entre riures realistes, analitzàvem per la dificultat implícita que suposaria que cap responsable municipal acceptés el repte.

L’altre fet coincident és un estri en forma de programari que l’amic Xin s’ha hagut d’inventar (i que de forma altruista comparteix amb nosaltres), per evitar llegir comentaris insultants i degradants en dos dels mitjans digitals que acostuma a llegir: l’Avui i l’e-notícies.

Què és i què suposa doncs llegir els dos diaris digitals esmentats, i també, la majoria d’altres llocs webs públics de mitjans d’informació, que han incorporat de forma “moderna” els elements necessaris de participació Web 2.0 en forma de comentaris als articles publicats?

Per mi suposa una incomoditat o, el que és pitjor, una manca de respecte.

M’explico:

Considero crucial la participació. És bàsica i necessària l’aportació que fan els lectors en forma de comentaris i d’altres elements i, justament per tenir-ne cura d’aquesta, no entenc com un mitjà digital no aplica una política de moderació que respecti als lectors que aporten i complementen, i que a voltes poden dissentir o discutir una informació, però que, en qualsevol cas, ho fan de forma argumentada i amb un mínim de respecte.

Un insult en forma de comentari, siguem clars, quin valor aporta? De quina forma enriqueix la informació i afavoreix el debat real de les idees?.

Malgrat pugui semblar el contrari, deixar passar comentaris que són mers insults o provocacions, sense moderar, a la llarga, dissuadeix la participació de valor.

Perquè ho permeten doncs? És desídia o desinterès, és un “suposat” exercici de defensa de la llibertat d’expressió”, o és pensar senzillament en l’increment de visites temporal que qualsevol polèmica basada en insults genera en un site?

Per mi és una manca de respecte als lectors que comenten argumentant i aportant valor, és un “no entendre” correctament què significa “participació” i confondre el concepte de “llibertat d’expressió” amb “permissivitat davant l’insult i l’agressió”.

I, el que és pitjor, crec que a la llarga perdran lectors.

L’alternativa a tot això no és “prohibir els comentaris” i barrar el mitjà digital a la participació, no. L’alternativa és definir una correcta política de moderació dels comentaris, ser transparents i publicar aquesta política per a què tothom que vulgui participar la conegui i, el que és bàsic, destinar temps i recursos a aquesta tasca.

Per això jo ho tinc clar davant aquests mitjans: “tu no moderes comentaris“, molt bé, doncs “jo no et llegeixo“.