Havent-hi vist ja detalladament com és el significat i característiques dels arxius JPEG i els arxius RAW, és completament normal que passem per una espècie de debat interior. En el meu cas personal, resulta gairebé fins i tot graciós, quan vaig començar amb la meva primera réflex digital, fins llavors era negatiu y amb la Nikon F90x, com deia alla al juny 2002, una Nikon D100 que  vaig  canviar  per  una Fuji S2, als pocs mesos que encara  conservo, totes les meves fotos les feia en format JPEG, entre altres coses perquè em deixava portar per una enorme quantitat de mites al voltant de l’activitat fotogràfica, de fet pensava que ser un bon fotògraf era arribar al lloc on es trobés el subjecte o tema de la fotografia, fer un parell de fotos i llestos, quin error, naturalment tenin ja le nocions de composicció encuadrament, etc… , així mateix pensava en l’edició de la imatge obtinguda alguna cosa així com una espècie de sacrilegi, tot  degut  de vindre de la captura analógica que  era  totalment  diferent desprès de  dispar. Doncs la veritat és que això és el que fa interessant el procés d’aprenentatge, poder veure cap a enrere i adonar-se el que hem avançat i molt i a mes a mes gaudeixes el doble de la fotografia.

Be  al que anava, la pregunta del milió és quin format d’arxiu haig de triar?.

Haig de ser sincer, no existeix una resposta definitiva a aquest interrogant, el tipus d’arxiu que es decideixi utilitzar dependrà de les nostres necessitats i intencions. Per tant, analitzem en resum els pro i contres de cadascun i deixo el debat obert, perquè en els vostres comentaris i parleu de les vostres preferències i exposeu les vostres raons.

Aquí els deixo algunes pistes que poden ajudar-nos a decidir entre un format o un altre.

Utilitzar Raw quan:

  • Necessites o desitges fer edició digital posterior de la imatge capturada.
  • L’escena té un alt contrast.
  • La fotografia serà ampliada més enllà de la resolució que proporciona el sensor de la càmera.
  • El balanç de blancs no pot ser ajustat apropiadament en la càmera (o no estem segurs de quin és el mes convenient)
  • No aconseguim decidir-nos quan utilitzar RAW o JPEG i a més no tenim inconvenients amb l’edició digital.

Utilitzar JPEG quan:

  • La targeta de memòria no disposa de suficient capacitat d’emmagatzematge.
  • No volem realitzar post processament digital a les nostres fotografies.
  • Volem portar directament les fotografies a un laboratori per imprimir-les (molts laboratoris no accepten arxius RAW)
  • Estem disparant en manera ràfega o manera contínua en la nostra càmera i necessitem fer la major quantitat de captures sense omplir el buffer del nostre equip.

No obstant això, per continuar amb el que va anar la meva experiència en aquest sentit, vaig decidir fer-ho, però amb l’opció RAW+JPEG que ofereixen les càmeres réflex, el raw es el arxiu que edito i el  JPEG el que utilitzo  per visualització i tria del treball.

Finalment, en el blog de Scott Kelby vaig trobar un article molt interessant titulat “Confessions of a JPEG Shooter” i que vull compartir amb vosaltres per enriquir aquest debat

Foto: divephotoguide.

PD: Les properes entrades no  seran tan tècniques, estem en les portes de Nadal i convé gaudir de les  festes i no trencar-nos el cap.