Aquesta entrada és una traducció de l’entrada del blog del Padawan sobre Nokia i com sels ha quedat el culet amb el canvi de preu de l’iPhone. Us deixo amb en Marcos.

(Del Keynote de Steve Jobs dilluns passat…)Em quedo amb el més important del mateix: un descens de fins al 50% dels preus del *iPhone. La gamma de 8Gb per 199$ i la gamma de 16Gb per 299$. Aquests preus en principi són en US$ pel que els preus que podem esperar a Espanya per part de Movistar poden baixar facilment dels 100€ depenent del model.

Però a més d’alegrar-nos tots que els Iphone no ens piquin en la butxaca la pregunta que em faig és la següent: què representa això per al mercat de fabricants de mòbils? Quina és la intenció d’Apple?

Jo crec que l’oncle Steve ho té clar i amb aquesta baixada de preus ens està mostrant les cartes: vol fer amb el mercat de mòbils el mateix que va fer amb el de reproductors de MP3 (80% market share).

Cruspir-se’l

Si la seva estratégia fos l’exclusivitat i el mercat de nínxol tradicional de l’antiga Apple Computer el preu, marge (de benefici) i posicionament era més que correcte. Però la nova Apple (sense computer mai més) vol més. Molt més, ho vol tot!!

Els terminals de gamma baixa en el mercat amb subvenció de l’operador costen entre 40€ i 100€. Els de gamma alta de Nokia es van fins als 300€ i 400€ (El N95 8Gb sense subvencionar). El N95 és 3G, té 8*GB,*GPS, reproductor de *MP3, camara de 5Mpixels, un navegador “caca” (com es va encarregar de demostrar Steve Jobs) i un preu desorbitat. El IPhone 8G és 3G, 8G, GPS, reproductor de MP3 (i video), camara de 2Mpixels (caca), un navegador de primera classe, una (canya de)pantalla tactil multitouch de 3,5″, i val 199$.

No hi ha color!

La intenció de Apple no és la de fer-se amb una part de la quota de mercat de SmartPhones sinó la de literalment rebentar el mercat mainstream de telefonia movil ja que el iPhone no és un smartphone sinó un Internet TabletPC de butxaca a preu de telèfon de gamma baixa.

Increible.

Per tant la meva previsió és que la divisió de telèfons de Nokia, Sony-Ericsson, Samsung, LG & Co, van a sofrir un descens en les seves vendes i marges d’escandal (que tenen ara en els seu productes) durant el pròxim any i mig. Haurien de baixar preus i això els va a impactar molt negativament.

Responent a la pregunta que titula aquest “*Post” la resposta és: Li han d’estar tremolant les cames! Com es va dir en el *Keynote: Benvinguts a la tercera plataforma.

Personalment (Ludo) crec que ara com ara Nokia i companyia tenen la oportunitat de fer moltes cagades: buscar més performance, fer campanyes absurdes de marketing, regalar música, imitar o copiar el look (però no el feel) del iphone… etc. Crec que l’única via possible de treball per aquestes companyies és concentrar-se en el ninxol de les cámares i creant una gama d’híbrids telefon/cámara point & shoot com el N95 (hi ha molta gent que no escolta música ni navega per internet però que fa fotografies quan s’en va a sopar amb els amics), i pactar amb Google i la seva plataforma Android… que és la única que pot fer ombra al SDK del iPhone… El problema és que no hi ha terminals Android ara com ara, però en veurem.

La meva previsió (Ludo, que estem fora del quote) és que en dos anys hi haura dues plataformes iPhone i Android. Windows Mobile, Palm, Symbian i J2ME ho tenen molt magre… l’unic que té alguna esperança de sobreviure, segons el malvado, és RIM amb els punyeteros blackberries.