Tot i haver fet, fa anys, els meus “pinitos” amb Unix i CL, avui en dia em considero un típic usuari que evito al màxim accedir a la línia de comandes del Mac OS X via Terminal sempre que puc.
No en va he pagat per un sistema operatiu que, productivitat, estabilitat i disseny a banda, m’ha de donar una experiència d’usuari que eviti, en el normal dia a dia, haver d’entrar per la porta directa a les tripes del sistema.
Però hi casos on realment és de gran ajuda i, basat en una experiència amb el meu Mac d’aquesta mateixa tarda, he decidit explicar-vos-la en detall, com a exemple, per a aquells que teniu una mica de por de monitoritzar el sistema i accedir a la línia de comandes via Terminal.
Monitoritzar el sistema
Si sou usuaris de Mac. amb ja alguns mesos de recorregut, i en funció de la vostra configuració de sistema, ja sabreu, de sobres, el comportament normal d’aquest en el dia a dia.
Malgrat no tingueu idea de què li pugui estar passant en detall, sabreu, sense ciència infusa, quan una aplicació, per necessitats o per mal funcionament, està fent que el sistema vagi lent.
Un “Forzar Salida” de l’aplicació en qüestió i el vostre Mac torna al comportament i velocitat aparentment normals i habituals.
L’eina per defecte, però, per monitoritzar l’estat dels nostres Macs, és el “Monitor d’Activitat” del sistema, que permet no només veure els processos actius o els que estan aturats, si no que mostra el consum de CPU i de RAM de cadascun en temps real i, a banda, permet cancel·lar-ne l’execució individual.
Pel control bàsic de què està passant amb la CPU, la RAM i els processos més actius jo faig servir un Widget genial pel Dashborad de nom iStat Pro. (la foto superior és un exemple).
Cas real
Fa més d’una setmana el meu Mac anava massa lent i, inicialment, li donava la culpa al gran nombre d’aplicacions que tinc obertes de forma simultània, però aquest fet havia arribat a un punt desesperant.
Fent servir l’iStat Pro havia notat un consum constant de la CPU superior al 90%. Una de les pestanyes de l’iStat Pro (de les darreres) et mostra, per ranking, quin procés està consumint més CPU, apareixent sempre com a màxim guanyador un de nom: syslogd.
El pas següent ha estat validar aquesta informació amb el Monitor d’Activitat.
El fet que el procés “syslogd” no correspongués, en principi, a una aplicació coneguda arrancada per l’usuari i que fos un procés del sistema (root), m’ha fet ser prudent. “Aquest procés no es pot cancel·lar a les braves“.
Normalment, abans de fer una immersió en els fòrums oficials de suport i discussió d’Apple, faig una recerca a Google i…
Bingo! En la gran majoria de casos el vostre problema ja l’ha patit algú més abans i n’ha fet una entrada al seu bloc.
En Marc Bao, li passava exactament el mateix que em passava a mi: el procés syslogd consumint gairebé tota la CPU. A més, comprovant la mida del fitxer asl.db (en part causant del problema), si a ell li ocupava 80MB i ja estava amb les mans al cap, a mi m’ocupava 804MB!!!!
“At my own risk” he seguit les seves instruccions via Terminal, afegint una línia nova, un cop rearrancat el sistema i veient que tot anava bé, que ha estat, entrant de nou com administrador, “rm /var/log/aslold.db” (esborrar el gairebé 1GB del famós fitxeret).
Conclusions
Si no teniu una formació informàtica, l’accés al Terminal, s’ha de fer amb prudència, però a voltes cal fer-ho i punt.
Aneu amb compte amb les instruccions que suposin la cancel·lació de processos root, els canvis de nom de fitxer o directoris i, òbviament, l’esborrat d’aquests darrers.
Per concloure, reiterar que us he volgut explicar aquesta experiència pròpia per a que la tingueu en compte a mode d’exemple.
Ei Tomàs, moltes gràcies, jo m’hi he trobat molts cops amb el procés del syslogd a tope, sobretot quan desenvolupo i el programa genera molts missatges de log. El pròxim cop ja miraré de mirar-me aquest fitxer.
De totes maneres et recomano que et miris quin programa estaves executant abans de que se’t saturés la CPU, ja que el syslogd s’engega al cap d’una estona de generar-se els logs.
Però el que més emprenya, és quan s’engega el procés del l’Spotlight.
Jo el terminal el gasto molt, moltissim. I es que hi han coses que no m’acostumo a fer en OS X. Exemples:
– Copiar rapidament. cp.
– Renombrar arxius. El “mv” de consola es ultra poderos. Per eixemple, tenim una peli amb un nom d’arxiu molt llarg i un arxiu de subtitol srt que volem que tinga el mateix nom. Ho feu en el finder? Si? Pobrets! mv i tabulador es una opció mes rapida.
– Esborrar sense pasar per paperera. rm. Cal dir mes?
Si que es cert que també soc usuari de linux de fa molts anys. Pero, ho sento, no puc amb el finder a l’hora de gestionar arxius. Es l’assignatura pendent d’apple. Un gestor d’arxius decent.
jo vaig deixar de programar, quan vig abandonar e msdos pel win 3.0, pero faig com tu si s’ha de entrar a tocar alguna cosa, amb prudencia i entro i ja esta aixo si sempre intento entendre el q faig, de fet no se si es pot dir porgramar pero m’he fet una linea amb l’automator aquest perq nomes el divendres es faci la copia de seguretat de l’iphone i la resta de dies sincronitzi i prou. be la linea en si corre per internet jo nomes he activat l’automator q per mi ja es prou.
Jo quan s’ha de fer servir es fa, però no trobo que com diu en Luen el finder sigui un tan mal gestionador d’arxius.
A més, què voleu que us digui però això dels arxius de vídeo i els subtítols ja és prou ràpid des del finder mateix, clicar intro, cmd + c, clicar intro + cmd+ v i ja ho tenim… no n’hi ha per a tant tampoc. no? jeje
Mare meva, això ja és molt pro, eh?
jo que l’únic cop que he obert el terminal va ser en un flamant powerbook d’alumini de 12” per traure un ou de pasqua que va resultar ser un tetris horrible i aquí hi ha gent que sempre té el terminal obert! Mama por!
Salut!
@Tots, ja es nota qui és més “Teky” i qui no ho és tant 🙂
@Xin, estic content d’haver resolt el problema de lentitud degut al syslogd. Per fi el Mac funciona com ha de funcionar. Estaré vigilant per descobrir la causa original que crec que ja he resolt (un proxy de proves que em deixava infinitat de missatges al log)…
A mi personalment encara em queden manies de quan administrava servidors Unix, i el terminal es el meu gran amic, tant per copiar, per renombrar… Pero el que utilitzo sovint es el ps -ax, i fer el kill… per quan una aplicacio no te ganes de tancarse o sa quedat fregida…
a mi el terminal en fa una mica de yuyu, aixó de programació com que no ho entenc doncs clar, eem fa respecte, suposo que es questio de entendre programació.
salut i grà cies.
L’últim cop que m’ha sigut molt útil (sense comptar quan faig top, ls, mv, ln, …) va ser un cop que no podia tancar l’ordinador. Ni re-iniciant el Finder ni res. Sortia la finestra de tancar, feia clic a “Apaga’l” però no passava res.
Solució? Obro el terminal i escric:
sudo halt
i voilà, l’orinador s’atura sense cap problema evitant haver d’aturar-lo per força.
L’últim cop que m’ha sigut molt útil (sense comptar quan faig top, ls, mv, ln, …) va ser un cop que no podia tancar l’ordinador. Ni re-iniciant el Finder ni res. Sortia la finestra de tancar, feia clic a “Apaga’l” però no passava res.
Solució? Obro el terminal i escric:
sudo halt
i voilà , l’orinador s’atura sense cap problema evitant haver d’aturar-lo per força.
Seguint el que diu en Xin, si feu un: “sudo shutdown -r now” es reinicia, i substituint el -r pel -h el parem.
Jo també vaig patir amb syslogd fa uns mesos. El processador es saturava i els ventiladors començaven a funcionar a tota potència sense parar. Per si algú necessita més informació sobre aquest problema jo vaig seguir les instruccions d’aquí:
http://canalapple.com/wordpresstips/?p=165
A mi m’ha anat de perles i no m’ha tornat a passar.
@Tots, gracies per les aportacions 🙂
@Joan, la solució que proposa canalapple és gairebé la mateixa que la proposada per en Marc Bao, només que es carreguen el fitxer asl.db a sac 🙂