monitor activitat Tot i haver fet, fa anys, els meus “pinitos” amb Unix i CL, avui en dia em considero un típic usuari que evito al màxim accedir a la línia de comandes del Mac OS X via Terminal sempre que puc.

No en va he pagat per un sistema operatiu que, productivitat, estabilitat i disseny a banda, m’ha de donar una experiència d’usuari que eviti, en el normal dia a dia, haver d’entrar per la porta directa a les tripes del sistema.

Però hi casos on realment és de gran ajuda i, basat en una experiència amb el meu Mac d’aquesta mateixa tarda, he decidit explicar-vos-la en detall, com a exemple, per a aquells que teniu una mica de por de monitoritzar el sistema i accedir a la línia de comandes via Terminal.

Monitoritzar el sistema

iStat Pro

Si sou usuaris de Mac. amb ja alguns mesos de recorregut, i en funció de la vostra configuració de sistema, ja sabreu, de sobres, el comportament normal d’aquest en el dia a dia.

Malgrat no tingueu idea de què li pugui estar passant en detall, sabreu, sense ciència infusa, quan una aplicació, per necessitats o per mal funcionament, està fent que el sistema vagi lent.

Un “Forzar Salida” de l’aplicació en qüestió i el vostre Mac torna al comportament i velocitat aparentment normals i habituals.

L’eina per defecte, però, per monitoritzar l’estat dels nostres Macs, és el “Monitor d’Activitat” del sistema, que permet no només veure els processos actius o els que estan aturats, si no que mostra el consum de CPU i de RAM de cadascun en temps real i, a banda, permet cancel·lar-ne l’execució individual.

Pel control bàsic de què està passant amb la CPU, la RAM i els processos més actius jo faig servir un Widget genial pel Dashborad de nom iStat Pro. (la foto superior és un exemple).

Cas real

syslogd

Fa més d’una setmana el meu Mac anava massa lent i, inicialment, li donava la culpa al gran nombre d’aplicacions que tinc obertes de forma simultània, però aquest fet havia arribat a un punt desesperant.

Fent servir l’iStat Pro havia notat un consum constant de la CPU superior al 90%. Una de les pestanyes de l’iStat Pro (de les darreres) et mostra, per ranking, quin procés està consumint més CPU, apareixent sempre com a màxim guanyador un de nom: syslogd.

El pas següent ha estat validar aquesta informació amb el Monitor d’Activitat.

El fet que el procés “syslogd” no correspongués, en principi, a una aplicació coneguda arrancada per l’usuari i que fos un procés del sistema (root), m’ha fet ser prudent. “Aquest procés no es pot cancel·lar a les braves“.

Normalment, abans de fer una immersió en els fòrums oficials de suport i discussió d’Apple, faig una recerca a Google i…

Bingo! En la gran majoria de casos el vostre problema ja l’ha patit algú més abans i n’ha fet una entrada al seu bloc.

En Marc Bao, li passava exactament el mateix que em passava a mi: el procés syslogd consumint gairebé tota la CPU. A més, comprovant la mida del fitxer asl.db (en part causant del problema), si a ell li ocupava 80MB i ja estava amb les mans al cap, a mi m’ocupava 804MB!!!!

“At my own risk” he seguit les seves instruccions via Terminal, afegint una línia nova, un cop rearrancat el sistema i veient que tot anava bé, que ha estat, entrant de nou com administrador, “rm /var/log/aslold.db” (esborrar el gairebé 1GB del famós fitxeret).

Conclusions

Si no teniu una formació informàtica, l’accés al Terminal, s’ha de fer amb prudència, però a voltes cal fer-ho i punt.

Aneu amb compte amb les instruccions que suposin la cancel·lació de processos root, els canvis de nom de fitxer o directoris i, òbviament, l’esborrat d’aquests darrers.

Per concloure, reiterar que us he volgut explicar aquesta experiència pròpia per a que la tingueu en compte a mode d’exemple.