google public DNS

Estic provant des d’ahir el servei de DNS’s públiques que Google posa a disposició del tots nosaltres de forma gratuïta.

Anem a aclarir què és, per a què serveix, possibles beneficis i com configurar-ho en els nostres Macs:

Què són els servidors de DNS: Són sistemes de nomenclatura jeràrquics que resolen noms d’ordinadors, serveis, recursos, etc connectats a Internet (o a una xarxa local) de tal forma que tradueix una forma intel·ligible com una adreça IP a un nom més comprensible per nosaltres o a l’inrevés.

Què és Google Public DNS? és un servei recursiu – recursiu, perquè el nostre proveïdor d’accés a Internet ja ens proporciona un – que ofereix Google per a resoldre les DNS.

Quins beneficis pot tenir usar les Google Public DNS? Segons explica la mateixa Google, davant la complexitat, major dia a dia, de resoldre correctament les adreces degut a l’elevat creixement de continguts i serveis a Internet, cal aplicar canvis, noves tecnologies i més recursos que millorin la velocitat de resposta, augmentin la seguretat i siguin més fiables evitant errors.

Per tot això Google ens anima a provar el seu propi servei de resolució de DNS’s afegit al que ja tenim (no cal fer una substitució total).

Configuració en Mac OS X:

Fixeu-vos en la imatge superior que mostra el resultat d’haver afegit les DNS públiques de Google:

  1. Aneu a Preferències del Sistema
  2. Aneu a Xarxa
  3. Trieu el dispositiu amb el qual us connecteu a la xarxa i a Internet (en el meu cas Ethernet)
  4. Premeu en el botó “Opcions Avançades”
  5. Aneu a la pestanya DNS (veureu el servidor de DNS subministrat pel vostre ISP)
  6. Afegiu (símbol +) l’adreça 8.8.8.8 i després afegiu l’adreça 8.8.4.4
  7. Moveu aquestes dues adreces damunt de la del vostre proveïdor

En principi ja estaria. Podeu fer proves anant al vostre navegador i escrivint una adreça a la barra d’adreces: p.ex: http://mossegalapoma.cat

Recordeu d’afegir les adreces dels servidors anteriors també a altres modalitats de connexió (Airport, etc…) en cas necessari.

Jo he començat a provar-ho tot just ahir i, de moment, tot funciona ok i sembla que puc navegar una mica més ràpid (gairebé imperceptible). Ja comentareu com us va a vosaltres.

Aquí teniu les instruccions originals, en anglès, donades per Google on també s’inclou com configurar-ho amb Linux i Windows.