Google no podia esperar més a distribuir l’accés al seu servei de música al núvol: Google Music, i més ara que Apple ja està donant accés, al menys als desenvolupadors, al nou iCloud.

Nosaltres hem rebut ja una invitació operativa i, tot i que es comentava que el servei no funcionaria fora dels Estats Units, el cert és que nosaltres estem a Catalunya i, de moment, ens funciona perfectament, així doncs reviseu els vostres correus no fos cas que Google estigués obrint les portes.

Entre tant hem aprofitat per portar-vos aquesta “review” d’urgència.

El registre, el Music Manager i la importació des d’iTunes

Si has omplert la sol·licitud d’invitació i aquesta és acceptada rebràs un correu amb l’enllaç a Google Music Beta, des del qual et podràs descarregar el Music Manager per Mac, que s’instal·la a les preferències del sistema i que també disposa d’una icona a la barra superior de menús.

En un dels primers pasos et pregunta si vols que tenir accés a la música gratuïta de la que disposa Google i et permet marcar els estils de la mateixa. En el reproductor tindreu un apartat, de fet una llista de distribució, específic per accedir-hi de forma separada.

Google Music Beta - Music Manager

Cal que tinguis un compte de gmail per fer poder-te registrar i acceptar les condicions de llicència.

Un cop fet això s’inicia el Music Manager i et preguntarà on guardes la teva col·lecció de música, essent iTunes la primera opció.

Google Music Beta - Music Manager

En el cas que, com nosaltres, marquis iTunes et preguntarà si vols que, a partir d’ara, la teva nova llibreria de Google Music es sincronitzi automàticament amb les noves cançons que afegeixis a iTunes.

Google Music Beta - Music Manager

A partir d’ara s’inicia la pujada de la teva música, procés que pot trigar vàries hores (o dies)

El procés d’importació genera un log que pot tenir errors. Analitzant-lo veiem que Google no importa ni música amb DRM, ni arxius amb format no suportat com ara aif o mov

Podeu accedir al log des de la icona de la barra superior de menús amb l’opció “Run troubleshooter

Google Music Beta - Music Manager Log

Pareu atenció a la valoració que tingueu de les cançons a iTunes (es valora amb estrelles). Google Music valora amb el dit polze amunt (agrada) o avall (no agrada) i és important perquè una de les llistes per defecte és la de “agrada”. Per raons que Google sabrà, les cançons que tenen 4 o més estrelles a iTunes passen com a polze amunt, i les que tenen 3 o menys passen com a polze avall.

Ah, i una cosa a favor de Google Music i en detriment d’iCloud. Google permet desar els podcast que tens a iTunes, Apple (fins a on hem estat provant fins ara) no ho fa amb iCloud.

El Reproductor Web

Google Music Beta - Reproductor Web

No espereu res maco, és Google. Però és pràctic i va per feina.

De forma predefinida per Google en funció de on estiguis, si veient les noves cançons o la teva llibreria per àlbums, artistes o gèneres, el reproductor web decideix quina visió et presenta, si per llista simple o per caràtules. Nosaltres no hem vist que l’usuari pugui canviar la forma predeterminada.

Els botons de reproducció els teniu a sota del navegador.

Finalment a les opcions de configuració és on ens diu quantes cançons tenim emmagatzemades (tenim de capacitat fins a 20.000 i també quins ordinadors i altres dispositius tenim autoritzats (màxim 8). Només podem tenir, de moment, dues comptes actives per ordinador i només podem reproduir la música des d’un dispositiu cada vegada.

Des de les opcions de configuració del Reproductor Web també podrem escollir esborrar definitivament tota la nostra llibreria.

Google Music Beta - Reproductor Web - Opcions Configuració

Android i iOS

Pel que fa a dispositius mòbils ara només està disponible l’App per Android. Si intenteu accedir des de Safari a l’iPhone o iPad no podreu autoritzar el dispositiu.