Activity Monitor
Des que he actualitzat a la 10.6.2 (abans crec recordar que no passava), alguns cops, el sistema resta mig congelat durant una estona.

Ho detecto a l’intentar despertar el sistema desprès d’algun període d’inactivitat i notar que triga molt més del normal.

Revisant, per mitjà del “Activity Monitor” quins processos estan més actius, comprovo que el culpable és el procés “mds” que consumeix el 97% de la CPU.

De moment encara no he trobat el perquè passa això de tant en tant. Només sé que la forma de resoldre-ho és tancant i tornant a obrir l’aplicació del correu “Mail”. A les hores el procés “mds” torna a un consum baix i raonable, i el sistema torna a comportar-se correctament.

El procés “mds” està connectat a la funció Spotlight, i és l’encarregat de servir les metadades que tenim en el nostre sistema a altres aplicacions, com Spotlight, que les sol·liciten.

Fer servir el monitor d’activitat i conèixer aquests processos estàndards que estan actius en segon pla (de nom dimonis o “daemons” en anglès) del nostre Sistema Operatiu no és obligat, però tampoc fa nosa i, en molts moments, ens pot ajudar a discernir on tenim un problema.

La nomenclatura dels “daemons” sovint és força opaca. Per sort MacFixIt de Cnet ha publicat un llistat dels daemons de Mac OS X, explicant clarament per a què serveixen i, a més, ens els ha classificat per colors:

Vermell: Processos que si és cancel·len provoquen que el sistema deixi de respondre.
Taronja: Processos que cal anar en compte si és cancel·len.
Verd: Processos que es poden cancel·lar sense perill, els pots tornar a llançar manualment o, sovint, es tornen a arrancar de forma automàtica.

Recordeu que tots els blocs, també mossegalapoma, funcionen com a mini-cercadors especialitzats. A partir que aquesta entrada hagi estat publicada, escrivint “daemon” o “dimoni” a la zona de cerca de mossegalapoma, trobaràs aquesta entrada i, directament, l’enllaç a MacFixIt.