App Store

Tal com comentàvem ahir la gent de iPhone-dev-team ja ha tret la nova versió de Pwnage que permet instal·lar la versió 2.0 de l’iPhone en aparells de la 1ª Generació.

Una bona notícia que ens va permetre a molts de nosaltres fer proves i que vàrem estar comentant i seguint plegats en el Twitter (mentre en Punkomatik es posava tot nerviós ja que encara no ho podia fer)

😛

Bé, després de 24 hores funcionant, començo per les conclusions:

Conclusions

Amb el pas a la 2.0, wifi, connexions, localitzacions dels mapes i en general tot el telèfon sembla anar més ràpid. El problema esdevé en la dificultat de conservar les dades prèvies durant la restauració, i en la pèrdua de certa funcionalitat important (al menys per a mi) com és el català i el control sobre l’activació/desactivació del EDGE/GPRS.

Moltes aplicacions a les que estàvem acostumats amb l’installer del 1G encara no s’han portat a la 2.0 (i en alguns casos s’han portat o es portaran de pagament). Per tant, si els punts anteriors us son bàsics, el meu consell és que no actualitzeu encara, espereu una mica.

Experiència del procés de jailbreak i restauració de dades

El procés de jailbreak em va anar bé, tot i que algú ha reportat problemes. Per a aquells que en tinguin, iPhone-dev-team ha tret una nova versió del Pwnage, la 2.0.1, que en resol alguns (i que no cal fer servir si ja us ha anat ok amb la 2.0).

En el meu cas, el problema principal va venir al restaurar la informació de l’iPhone de la còpia de seguretat: els comptes de correu s’havien bloquejat, les aplicacions noves instal·lades 2.0 no es desaven a iTunes i, en general, donava problemes de sincronització en el correu.

Per solventar-ho vaig repetir el procés. Aquesta segona vegada sense restaurar la informació original, amb la conseqüent pèrdua de certa informació no re-instal·lable (històric de sms’s, notes, etc…).

Aquesta pèrdua no era crítica per mi doncs agenda, calendari i correu tenen com a base l’iMac i sempre es recarreguen de nou a l’iPhone a partir d’aquest.

Fent una instal·lació partint de zero, el correu va funcionar correctament, també la seva sincronització posterior, i tot el sistema funciona estable.

Millores Observades

A l’haver fet servir Ziphone en lloc del Pwnage, fins ahir, en el meu iPhone 1G podria ser que algunes de les coses que us reporti no siguin tant fruit de la nova versió 2.0, si no del canvi de forma de jailbreak.

En general l’iPhone va molt més ràpid i fluid ara. Connexió a la Wifi, localització i funcionament de “maps”, trucades, twitter, actualització de correu, agenda, contactes i llançament d’aplicacions han guanyat en velocitat i estabilitat. Abans anàvem però més lentes i a voltes es quedava sense connexió. Amb Pwnage 2.0 això no passa, notant-se una millora molt evident.

App Store. El procés d’Instal·lació d’aplicacions (algunes de gratuïtes) des de l’App Store funciona més ràpid, més simple i senzill ara. Res a veure amb l’habitual “Installer” i el temps de demora que es prenia cada cop que el llançaves per cercar actualitzacions. Molt han hagut de pencar els d’Apple per fer aquest procés el més simple possible per l’usuari (ja sabem que si els hi funciona bé vol dir diners per a ells). Realment ho han aconseguit.

Recerca de dades de contactes integrada en agenda, telèfon, sms, etc: Per fi una cosa tant bàsica funciona perfectament des de cada aplicació original, trobant qualsevol contacte a partir de qualsevol coincidència amb el nom, cognoms, nom d’empresa, etc..

Punts Negatius

Absència dels menús i diccionari català: acostumat com estava a l’iPhone en català gracies a la més que excel·lent feina feta per en Jordi (espitgn), ara em resulta una autèntica molèstia no poder aprofitar els suggeriments de paraules a l’escriure amb el teclat o, el que és pitjor, haver d’anar rebutjant-los.

Tal i com normalment us quedarà el sistema un cop pwnejat tindreu dos teclats actius (anglès i espanyol) Jo us recomano que desactiveu un d’ells com a mínim. Si desactiveu “l’espanyol”, el nivell de suggeriments no encertats, si escriviu en català, es redueix significativament. Per fer-ho aneu a “Ajustes”, “General”, “Internacional”, “Teclados” i desactiveu-lo. Us quedarà només l’anglès (en gris).

En el mateix punt anterior us recomano que escolliu “España” com a “Formato Regional”, per a que no us apareguin els número de telèfon en el clàssic format americà (entre parèntesis les tres primeres xifres, etc.)

Activació/Desactivació EDGE-GPRS: Si, com és el meu cas, teniu Yoigo, com a operador, i possiblement en altres operadores també, es fa totalment necessari poder controlar a voluntat quan un vol que l’EDGE s’activi o no. En la versió anterior (1.1.4 + Ziphone) existia una utilitat gratuïta i imprescindible de nom BossPref que permetia aquest control. Ara no hi és i és un veritable problema.

Espero que treguin alguna aplicació aviat per resoldre-ho. De moment, i gracies a una nota que va passar en Sanse per Twitter, podreu canviar l’estat de l’EDGE seguint aquestes no fàcils instruccions. També podeu activar-lo/desactivar-lo canviant les dades d’accés a la xarxa de dades de l’operadora de torn (esborrant-les i/o tornant-les a escriure) des de “Ajustes”, “General”, “Red”, “Red de datos móviles”.

Aplicacions de tercers encara no disponibles: Tot i que es suposa que moltes de les aplicacions habituals acabaran portant-se a la 2.0 dins (o fora) de l’App Store, ara per ara, l’absència d’aquestes de forma oficial i la no possibilitat de fer servir més el “Installer” ens pot deixar orfes de funcionalitat habitual i necessària que estàvem fent servir. Comproveu dins l’App Store, si les vostres aplicacions imprescindibles existeixen sota 2.0 (si aquestes son o no ara de pagament) o si hi ha alguna alternativa raonable abans d’actualitzar.

Algunes noves aplicacions recomanades

He tingut molt poc temps per a fer proves però us recomano 5 de gratuïtes.

Twitterific: (o Twinkle si us agrada més) per seguir connectats al Twitter.
Evernote: Sorprenent gestor de notes, via registre previ d’usuari, amb versions per Mac i iPhone (i també crec per Windows) que permet gestionar notes de text, veu i fotografies i que reconeix el text mostrat en una foto. Increible!
AIM chat: Per poder fer xat amb el vostre compte .mac (o .me) (només 1 compte)
Remote: Controla els teus iTunes i Apple TV des de l’iPhone.
NetNewsWire: Genial lector de news i RSS feeds, igual que el que tenim en els nostres Macs, i perfectament sincronitzat amb aquest gracies al servei propi de NewsGator Online.

I fins aquí aquesta revisió en espera de més novetats. Podeu afegir més comentaris relatant la vostra pròpia experiència. L’Oriol Farré també ha explicat com li ha anat.

PD: Per un error meu, he hagut de repetir aquesta entrada i s’han perdut alguns comentaris. Intentaré recuperar-los o, si us és possible, us agrairé els torneu a introduir. Gracies i disculpeu.