Lion està al caure i hem pensat que aquest article et podrà servir de cara a la instal·lació imminent. Parlem del més destacable que et trobaràs un cop posis en marxa el nou MacOSX Lion.

Instal·lació

Recorda que has d’haver actualitzat a la 10.6.8 de Snow Leopard per poder descarregar i instal·lar MacOSX Lion.

Com ja ha anunciat Apple la descàrrega es fa des de la Mac App Store on s’iniciarà i s’executarà la instal·lació com si fos una App de Mac -de fet com si es tractés d’una actualització del sistema- i et demanarà que acceptis reiniciar després.

Lion instal·lació

El temps del procés pot trigar entre 30 minuts i 1 hora aproximadament.

Primeres accions amb Lion

Només arrancar amb el nou Lion et trobaràs aquesta pantalla explicant com funcionen els gestos (sobre tot l’scrolling) amb Lion i que canvia respecte al comportament que estàvem acostumats fins ara.

Lion gestos

Si no t’agrada aquest funcionament, com és el meu cas, es pot canviar a preferències del sistema – ratolí, desmarcant la primera casella.

Lion canviar comportament scroll

Un cop arrancat el primer cop també t’apareixerà la següent pantalla per a que confirmis la contrasenya de FaceTime

Lion FaceTime

Canvis rellevants

Si, com és el meu cas, feies servir Spaces per organitzar les aplicacions actives per escriptoris has de tenir en compte que aquesta funció desapareix amb Lion.

Per configurar un comportament similar ara has de fer anar “Mision Control” i afegir “Desktops”, és a dir, “escriptoris” movent les aplicacions allà on vulguis tal i com mostra la imatge. Per afegir un escriptori has de moure el punter a la cantonada superior dreta i apareixerà una imatge d’escriptori amb el signe “+”

Lion funcionament dels Desktops

En aquest punt convindrà reconfigurar també alguns comportaments que canvien amb el nou Lion.

Per exemple les cantonades actives de la pantalla que possiblement et convingui reajustar:

Lion cantonades actives

Launchpad és la manera com ara pots cercar i llançar aplicacions (si no tens aplicacions tant útils com Alfred).

En les primeres betes de Lion, si tenies les Aplicacions organitzades per subcarpetes en Snow Leopard et generava automàticament les noves carpetes dins Launchpad. Per desgràcia en la versió final han omès aquest automatisme amb el que et tocarà refer-ho a mà.

Lion Louchpad

Sorpreses agradables

Per desgràcia la Golden Master de MacOSX Lion, que ens està servint per a fer aquesta revisió, no conté el català però sorprèn que el text de benvinguda de la pantalla de Login sí estigui en català amb un clar “Benvingut a Mac OS X”.

Comprova-ho, i de pas revisar les millores, en la pantalla de login que pots invocar des de la barra de menú superior, al costat de la icona de Spotlight, prement damunt del nom del teu usuari i invocant la pantalla de login.

Lion Login Window

Lion benvinguda en català

El nou Lion incorpora una nova interfície pels diccionaris i n’incorpora dos de nous “British Dictionary” i “British Thesaurus”. Com era d’esperar respecta els que ja tinguem instal·lats (com en el meu cas el de l’Institut d’Estudis Catalans que tinc de forma privada doncs lamentablement la Institució no cedeix l’ús públic del mateix).

Lion Diccionaris

Coses que no funcionen

Tot i que el sistema sembla molt estable en aquesta versió Golden Master aneu amb prudència si actualitzeu doncs encara hi ha un gran grup d’aplicacions (moltes de caire professional) que no estan adaptades per Lion.

A banda hem detectat els següents problemes:

  • iTunes 10.5 beta 2 no arrancava amb Lion. El problema és resol tornant-lo a instal·lar
  • El protocol samba (smb) ha deixat de funcionar tal i com ho feia abans amb Lion. De fet Apple ha deixat de donar suport al protocol estàndard i està treballant en un de propi. A la pràctica vol dir que no funcionen aplicacions com XBMC o Boxee (media centers) inclosos dins els jailbreak de l’AppleTV de primera i segona generació, o altres temes de connexió amb sistemes Windows. De moment no hi ha solució
  • Algunes aplicacions bàsiques, com ara el navegador Google Chrome, refusen tancar-se i cal forçar la sortida cada cop

(anirem actualitzant aquesta part de l’entrada si en veiem més o es resolen)