Lion està al caure i hem pensat que aquest article et podrà servir de cara a la instal·lació imminent. Parlem del més destacable que et trobaràs un cop posis en marxa el nou MacOSX Lion.
Instal·lació
Recorda que has d’haver actualitzat a la 10.6.8 de Snow Leopard per poder descarregar i instal·lar MacOSX Lion.
Com ja ha anunciat Apple la descàrrega es fa des de la Mac App Store on s’iniciarà i s’executarà la instal·lació com si fos una App de Mac -de fet com si es tractés d’una actualització del sistema- i et demanarà que acceptis reiniciar després.
El temps del procés pot trigar entre 30 minuts i 1 hora aproximadament.
Primeres accions amb Lion
Només arrancar amb el nou Lion et trobaràs aquesta pantalla explicant com funcionen els gestos (sobre tot l’scrolling) amb Lion i que canvia respecte al comportament que estàvem acostumats fins ara.
Si no t’agrada aquest funcionament, com és el meu cas, es pot canviar a preferències del sistema – ratolí, desmarcant la primera casella.
Un cop arrancat el primer cop també t’apareixerà la següent pantalla per a que confirmis la contrasenya de FaceTime
Canvis rellevants
Si, com és el meu cas, feies servir Spaces per organitzar les aplicacions actives per escriptoris has de tenir en compte que aquesta funció desapareix amb Lion.
Per configurar un comportament similar ara has de fer anar “Mision Control” i afegir “Desktops”, és a dir, “escriptoris” movent les aplicacions allà on vulguis tal i com mostra la imatge. Per afegir un escriptori has de moure el punter a la cantonada superior dreta i apareixerà una imatge d’escriptori amb el signe “+”
En aquest punt convindrà reconfigurar també alguns comportaments que canvien amb el nou Lion.
Per exemple les cantonades actives de la pantalla que possiblement et convingui reajustar:
Launchpad és la manera com ara pots cercar i llançar aplicacions (si no tens aplicacions tant útils com Alfred).
En les primeres betes de Lion, si tenies les Aplicacions organitzades per subcarpetes en Snow Leopard et generava automàticament les noves carpetes dins Launchpad. Per desgràcia en la versió final han omès aquest automatisme amb el que et tocarà refer-ho a mà.
Sorpreses agradables
Per desgràcia la Golden Master de MacOSX Lion, que ens està servint per a fer aquesta revisió, no conté el català però sorprèn que el text de benvinguda de la pantalla de Login sí estigui en català amb un clar “Benvingut a Mac OS X”.
Comprova-ho, i de pas revisar les millores, en la pantalla de login que pots invocar des de la barra de menú superior, al costat de la icona de Spotlight, prement damunt del nom del teu usuari i invocant la pantalla de login.
El nou Lion incorpora una nova interfície pels diccionaris i n’incorpora dos de nous “British Dictionary” i “British Thesaurus”. Com era d’esperar respecta els que ja tinguem instal·lats (com en el meu cas el de l’Institut d’Estudis Catalans que tinc de forma privada doncs lamentablement la Institució no cedeix l’ús públic del mateix).
Coses que no funcionen
Tot i que el sistema sembla molt estable en aquesta versió Golden Master aneu amb prudència si actualitzeu doncs encara hi ha un gran grup d’aplicacions (moltes de caire professional) que no estan adaptades per Lion.
A banda hem detectat els següents problemes:
- iTunes 10.5 beta 2 no arrancava amb Lion. El problema és resol tornant-lo a instal·lar
- El protocol samba (smb) ha deixat de funcionar tal i com ho feia abans amb Lion. De fet Apple ha deixat de donar suport al protocol estàndard i està treballant en un de propi. A la pràctica vol dir que no funcionen aplicacions com XBMC o Boxee (media centers) inclosos dins els jailbreak de l’AppleTV de primera i segona generació, o altres temes de connexió amb sistemes Windows. De moment no hi ha solució
- Algunes aplicacions bàsiques, com ara el navegador Google Chrome, refusen tancar-se i cal forçar la sortida cada cop
(anirem actualitzant aquesta part de l’entrada si en veiem més o es resolen)
Jo tinc un macmini el ultim pero amb 2gb de ram creieu que podre actualitzar a Lion?
En el requeriments oficials d’Apple no parlen de RAM, en canvi sí de processador. Ha de ser de Core2Duo en amunt.
http://www.apple.com/macosx/how-to-buy/
Afeixo aquest enllaç al fil de XBMC per AppleTV on es parlar del no funcionament del SMB a l’AppleTV2 i es comencen a cercar possibles solucions:
http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=103618&highlight=lion&page=1
Un parell de coses, sabeu si ha passat mai que un cop tret un OS en alguna actualització s’hi afegeixin idiomes? Amb el iOS va passar, però potser a nivell de documentació/dades no és comparable; en aquest nou OS he vist que afegeixen 3 o 4 idiomes, que no està malament, però a veure si veiem el català d’una vegada!
I la segona cosa, veig que a la barra d’aplicacions aquestes estan separades, això és propi del sistema o és alguna app que instal·lada? Fa temps que busco alguna cosa similar.
Joan, sí, hi ha casos on idiomes han aparegut en versions diferents a la 0. Tothom esperem el català als Macs. De fet la política sobre el català és la gran diferència a favor de Google i en detriment d’Apple.
Les barres de separació o divisió del dock són icones en forma d’apps. Les pots trobar aquí: http://www.artofadambetts.com/weblog/index.php?s=dock+dividers
Doncs a veure si s’animen, que un cop traduït l’iOS ja aniria essent hora de posar-se amb el OS X.
Merci pel link, als preferits que va, i aquest vespre ja tinc feina 😉
Si no me l’han colat, en principi la setmana vinent ja surt el Lion; rarament m’ha enganyat amb els llançaments.
Pregunta:
Aquesta golden master es la que es considera definitiva, però s’actualitzarà amb apple? Quant surtin noves versions? o si no tens un compte de developer o de la mac app Store que hagi comprat el Lion, no s’actualitzara?
Que em podeu dir?
Jaume.
Ha desaparegut el Front Row i si instal·les el de Snow Leopard no funciona.
Què farem els que tenim un Mac mini endollat al televisor? Quedar-nos amb Snow Leopard o passar-nos a Plex o Squire (pinta bé però encara està en fase Alpha)?
He actualitzat a Lion el meu iMac Corei3 i el Macmini2, tot perfecte i sense cap problema, en aparença tot es quasi similar, de moment no hi trobo diferencies significatives. El Sofware que no es compatible amb aquesta versió te’l col·loca en una carpeta que crea el sistema (software no compatible). Dropbox no funciona amb aquesta versió, i també demana actualitzar Java, totes les altres fins ara OK. (aniré provant les demés, però el sistema no les posa a la carpeta no compatible), inclús Freehand funciona.
Es de suposar que els canvis estaran internament en el sistema, visual-ment no hi trobo la diferencia.
Seguirem remenant…
A mi el dropbox em funciona perfectament. (Instalació nova)
Jo he fet una instal·lacio neta. I de moment vaig sobrat d’espai. Les meves critiques son:
En el Trackpad d’un MBP pre-unibody, (amb capacitat de fins a 4 dits) no et permet arrastrar amb el trackpad, has d’usar el boto. (si o si, la configuracio d’arrastrar amb 3 dits, no apareix)
Quant es fica en sleep, em dona problemes. A vegades no es desperta, i a vegades es desperta deixant-me sense wifi.
Fins ara, no he aconseguit veure una autonomia superior a les 2 hores en cap moment, en SL, estava en 3:30 sense fer molta cosa. Clar que li he fotut cosetes al carregar les dades.
Els escriptoris s’em desonrdenen al saltar entre escriptoris.
Les applicacions PowerPC ja no son compatibles, ja no es pot jugar al StarCraft 1 en versió de mac.
A mi tampoc em surt en català.
Les millores que jo hi trobo son:
Millora el expose d’snow Leopard (sincerament, no m’agradava gens el d’SL).
Millora substancial del terminal. (Ara ja podem dir que tenim una aplicació terminal com deu mana i no la bassofia que teniem fins ara)
Launchpad es el que inicialment m’agradava de mac, la carpeta aplicacions, localitzant les apps de forma ràpida.
El rendiment en general, em va bastant bé.
Pantalla completa! Ideal per pantalles petites.
Jaume.
Sorry per la llargada del comentari.
P.D.: El tomas indicava que el chrome amb ell no li tancava bé, a mi cap problema.
Jaume, confirmo:
– problemes al tornar de l’sleep
– desordre d’escriptoris
Curiós que la primera vegada hem va deixar obrir Freehand, però ara diu que les aplicacions que son PPC com Freehand no es compatible, si penseu en actualitzar primer passeu tots els treballs de Freehand a Ilustrator.
Lluis,
No caldria passar totes les feines de Freehand a Illustrator, des del moment que la millor manera de fer això és obrint els arxius de Freehand directament des de l’aplicació Illustrator (des de la versió cS3).
Això valdria pels arxius fets amb Freehand a partir de la versió 7.
Pels més antics sí que caldria convertir-los, almenys a versions superiors del mateix FH.
Bo el tutorial.
Hola m’agradaria comentar-vos el cas que m’ha passat després d’actualitzar al Mac OS X Lion. Doncs abans d’actualitzar obria una pàg. web sense cap incidencia d’una entitat bancaria, i desde que vaig actualitzar, hem passa automaticament a la versió per mòbils, algú mes l’hi a passat??
Hola Carles, amb quin navegador et passa? Safari, Firefox, Google Chrome? Et passa només amb aquesta web que comentes o et passa a més llocs?
Hola Tomàs, actualment estic fen servir el Google Chrome, es curiós doncs s’obre la versió per mòbils, i jo tot seguit haig de anar al link de la versió web per poder obrir la pàg.,
L’entitat bancaria en qüestió es http://www.bankia.es, no ser proveu-ho a veure si algu més li passa.
De moment només m’hi he trobat amb aquesta pàgina.
Salut, Carles.
Carles, a mi em passa igual a Google Chrome i amb Safari amb el que tot sembla indicar que pot ser alguna cosa de bankia. No m’hi he trobat pas amb cap altre pàgina web.
Ok!! De totes maneres es curios doncs abans d’actualitzar podia entrar normalment, igual si que es error d’ells.