Depèn…

Ahir pel matí vaig tenir una reunió de feina en una cafeteria del barri i vaig decidir portar el meu iPad, només em calia prendre notes i, a tal efecte, estic fent servir l’App “Daily Notes” (3,99€), una App que permet, entre d’altres bondats, organitzar les notes per grans temes i colors, etiquetar-les al gust, enviar-les per mail, generar un pdf…

Daily Notes iPad App

En aquesta reunió, un company que fa de comercial per una empresa tecnològica de renom, va quedar força sorprès del funcionament general de l’iPad, la rapidesa, la potència de visualització i altres funcionalitats ja conegudes i explicades. Em va preguntar si creia que un iPad substituiria el portàtil tenint en compte la particularitat de la seva feina… Vaig estar pensant-ho una estona abans de respondre-li, i la resposta va ser “Depèn“.

Com a Comercial de carrer

Podria ser un dels escenaris on l’ús de l’iPad tingués més possibilitats, però també amb certes limitacions.

Per Agenda (contactes, calendaris…), correu, twitter, facebook, presentacions corporatives, catàlegs, vídeos…, prendre anotacions de reunions: perfecte.

Tot i que Apple promet que està treballant per millorar la part corporativa dels seus aparells de “mobility”, a l’hora de la veritat caldrà veure si no hi ha problemes d’accés a contactes, agenda i correus corporatius, o si els directors de SI no ho trobaran tot plegat una collonada.

Pel que fa a connexió a aplicacions específiques o sectorials d’àmbit corporatiu, aquí la cosa ja és més fotuda. Caldrà esperar un temps i veure fins quin punt les empreses estan disposades a invertir en llicències d’aplicacions iPad d’accés a ERP o aplicacions departamentals o sectorials. Dubto que autoritzin aquesta inversió si no afecta a elements crítics del “core-business”.

Un tema no menor que va sortir en la conversa amb el meu amic comercial és la diferent imatge que un dóna quan assisteixes a una reunió amb un client, traient un bloc d’Enri o un iPad (ja sabeu el que vull dir), sobre tot si al que et dediques és ser comercial de tecnologia (hardware, software, serveis, consultoria, projectes o tot plegat). Per desgràcia en aquest país molts comercials són de caire “mercenari”, més valorats per saber “vendre” (engalipadors) que pel coneixement implícit i detallat d’allò que estan venent (consellers de confiança).

No tant demostrar que “treus” el dispositiu, si no que “li treus partit”, pot ser un punt a favor de la teva imatge.

A classe, amb els alumnes, no em serveix l’iPad

I no em serveix perquè hauria d’haver creat nous workflows. M’explico:

A classe vaig decidir dur-lo un dia per provar. Era un divendres, i els divendres, part de les hores, les destino a parlar de temes més lleugers (2.0, competències digitals, etc.) Per fer-ho tiro de presentacions i vídeos que tinc al Dropbox, accedint-hi via GoodReader, i cap vídeo em va funcionar (eren “.avi”, “.mov” i “.wmv” i no existeix Perian ni Flip4Mac per ipad…)

D’haver-ho previst, hagués d’hagut de transformar-los tots i importar-los via iTunes (#workflowfail)

Vaig pensar de posar-lis uns exercicis, però per imprimir-los (eren documents Word) vaig haver de re-enviar-me’ls des de l’iPad al correu i accedir des del PC de la classe (#workflowfail)

Per sort tenia un parell de presentacions fetes amb Keynote que ja les havia carregat via iTunes (si no #workflowfail) i, tot i tenir Keynote per iPad (7,99€) i l’adaptador Dock-VGA (29€), i que ha classe existia el cable amb el jack d’àudio per poder escoltar els vídeos afegits a la presentació… cap vídeo es podia veure doncs estaven en “flash” (#workflowfail).

Haver de passar sempre per iTunes (i haver de transformar formats) és quelcom que no em calia fer amb el MacBook Pro, amb l’iPad o ho fas abans de forma previsora, o estàs venut. Res d’improvisar amb l’iPad.

El mateix passa amb la disponibilitat de certs documents, si depens de transformar el format, o tenir-los disponibles “dins” una determinada aplicació, i no ho has previst amb temps, no ho podràs fer.

L’iPad a classe em va servir per matar les estones lliures consultant el correu i accedint a la web per consultar informació. Per treballar amb els alumnes no va servir. No vol dir que no es pugui fer, vull dir que haig de refer completament els meus fluxos de treball per a tenir el que necessito disponible quan ho necessito, i això ni m’ho havia plantejat mai amb el portàtil: tot ho tinc a mà, màxim des que treballo amb Dropbox.

Staff Clínic o d’Infermeria

Anys i panys porten els metges i les infermeres intentant trobar la panacea per fer el passe de visita a planta (els primers) o recollir anotacions sobre l’anamnesi, plans de cures i medicació (les segones) via dispositius portàtils. Fins ara amb poc èxit, cal dir.

Si fa uns anys li donaves un tablet a la Infermera acabava per no fer-lo servir, i si li preguntaves perquè obtenies aquestes respostes:

a) Pesa massa
b) La bateria no dura gens
c) Es calenta moltíssim
d) Les aplicacions no estan integrades
e) No m’és gens còmode anotar amb el dispositiu. No puc escriure bé i/o l’aplicació no permet fer-ho (problema de programari)

Si li preguntaves a un metge, senzillament et deia que les notes ja les prendria la infermera a mà, que per signar no necessitava un tablet.

En els pocs llocs on he vist “dispositius mòbils” funcionant de debò en infermeria, eren laptops complerts amb wifi col·locats damunt els carros de la unidosi (el de la medicació del pacient).

L’iPad aquí sí serveix per als dos col·lectius esmentats i les limitacions podrien estar només en l’apartat del programari. De moment no conec aplicacions natives per iPad.

Osirix per iPhone

Per iPhone tenim OSIRIX un visor de Radiografies que segueix l’estàndard Dicom i que seria ideal en un iPad amb més superfície de pantalla, el problema, com en altres aplicacions de consulta de dades de laboratori i altres de la Història Clínica Electrònica del pacient són la dificultat de garantir certificats i autenticacions, aspectes de seguretat que, en dades clíniques, són altament sensibles.

Marta C. White publicava a finals d’Abril d’enguany al The Washington Post un article on detallava l’estat de l’art de les possibilitats d’aplicacions clíniques per iPad i apuntava els pilots que ja s’estan fent a l’Escola de Medicina de Hardvard. En Aquest sentit, el Dr. John Halamca va realitzar una prova amb l’iPad, portant-lo a munt i avall durant una jornada de treball amb visites de pacients, i va publicar un detallat resultat de les seves impressions amb pros i contres (accedia a l’aplicació clínica corporativa gracies a que aquesta està basada en web i disposa de single-sign-on).

L’iPad a casa: cuina, menjador i al llit

Definitivament l’iPad ha agafat un merescut protagonisme a casa. Més resolutiu, pel que fa a substituir al portàtil, o a tenir-lo a mà en llocs on el portàtil no entrava (cas de la cuina).

L’iPad, connectat per Wifi a la xarxa interna, volta a munt i avall. Em fa de tele/ràdio a la cuina o et permet consultar receptes, al menjador reader/news/twitter/mail/podcasts són els usos més populars, i al dormitori: reader, eyetv per veure la tdt en directe, o AirVideo per veure els darrers capítols de les sèries que seguim, directament i amb els seus subtítols i tot, accedint per streaming als discs durs externs connectats al MacBook Pro que fa de servidor.

Deixo l’iPad en el WC per més endavant 😉

Si teniu alguna experiència professional de l’ús de l’iPad os agrairé que en feu una breu explicació en els comentaris. Així enriquim l’article amb més casos d’ús.