Porto dies donant-li voltes a aquest post on, d’entrada, el títol no sortia ni a la de tres, ni saltant-me totes les normes SEO hagudes i per haver.

Fa gairebé 3 anys Ràdio Nacional de España, i la televisió pública d’aquell estat també, va decidir jubilar de forma forçada a molts professionals de major edat, sense importar si eren bons o no ho eren, si estaven a gust o no, o si els seus programes eren importants (que no és el mateix que tenir èxit, hi ha autèntiques merdes que tenen molt èxit i no són gens importants) pels oients i per la qualitat del país en general.

I per aquest motiu va expulsar a Ángel Rodríguez Lozano (físic, periodista i divulgador científic) i va clausurar el programa “Vanguardia de la Ciencia“, en antena de la ràdio pública espanyola des de l’any 1995, amb gran prestigi i sobretot èxit d’enllaços i descàrregues des d’altres emissores de parla castellana d’arreu del món, i d’escoles i instituts on molts mestres feien servir el material, en podcast, del programa per a ajuda d’ells i autèntic plaer dels alumnes.

Fa només uns dies, a primers de Setembre d’enguany, ens fèiem ressò de la desaparició de l’Internauta de Catalunya Ràdio, la ràdio pública catalana. Un programa en antena també des de l’any 1995, creat pel desaparegut Jordi Vendrell i liderat per en Vicent Partal.

Ambdós programes, i L’Internauta especialment com a veritable pioner, ja eren un podcast mentre estaven a les ones de la ràdio convencional, podcast com a format extra de distribució, que no pas com a concepte independent. De seguida explico les diferències.

Després de l’expulsió l’Ángel García Lozano va crear un espai web, Cienciaes.com i des d’allà va continuar emetent lliçons magistrals de ciència pràctica, fàcil i interessant. Envoltat-se de col·laboradors, molts d’ells amics que s’havien fet al llarg dels anys a la ràdio, on des del 2009 va començar a generar programes en forma de podcast, en té 10 de diferents, de temàtiques pròpies, de durades diferents (des de 5 minuts per parlar de fòssils a “Zoo de fósiles” fins a 60 en les entrevistes en detall a “Hablando con Científicos“).

Una iniciativa, la de l’Àngel, mantinguda de la seva butxaca i de les persones que col·laboren ajudant-lo a fer el podcast o oients que fan aportacions lliures.

Desconec la viabilitat econòmica de Cienciaes.com, la intueixo difícil, però no tinc cap dubte de seva la viabilitat emocional.

Ara el programa de l’Àngel és un podcast a tota llei. Ho és pel format heterogeni i obert, per la forma de fer-se i distribuir-se, pel risc econòmic personal i per la incògnita de com seguirà endavant sense el suport d’una empresa pública o un gran mitjà privat de comunicació.

És realment un “podcast” perquè està fet a partir d’ingredients nous com “l’ajuda desinteressada dels col·laboradors”, la “participació econòmica dels oients” (dels qui ho volen fer), en definitiva del “voluntariat”; però, a canvi, en prescindeix d’altres com l’esclavisme constant dels índexs d’audiència.

Des de fora el cas de L’Internauta sembla diferent, la situació d’en Vicent al disposar de VilaWeb i tota la feina i experiència que aquest mitjà té d’estar, sortir, pensar-se, dissenyar-se i treballar els processos interns, des de, per i amb Internet, des del primer dia, podria fer-nos veure que les coses són més fàcils.

Però alerta, el risc personal, la infraestructura necessària tant tècnica com logística, i la necessitat de re-formular-se hi són. Ara són només un podcast! En Vicent publicava al seu bloc els nervis de reprendre l’emissió, la necessitat d’emetre en streaming en directe durant l’enregistrament i l’ús simultani de Twitter per afavorir la comunicació i participació dels oients. Aquests factors ens “sonen” també a nosaltres, salvant les distàncies doncs nosaltres som petits i cutres, tenim els mateixos, són preocupacions i reptes de “podcast” independent.

La ràdio convencional, la pública, sembla estar més preocupada per les audiències que pels oients, i ja sabem, les audiències, en els malsons, són hordes de zombis que veuen Tele5 i Antena3. Algunes emissores públiques semblen haver perdut el nord, expulsant grans professionals i substituint-los per petits dictadors, això sí, molt preocupats per les audiències.

Als grans expulsats de la ràdio convencional, benvinguts al podcast independent. Els oients us seguim igual o millor.

Enllaços:

L’internauta (nou espai integrat dins VilaWeb)
L´Internauta (nou feed a iTunes)
Cienciaes.com (llistat dels diferents podcasts i subscripcions als mateixos)