virtue desktops..Speed Download

Hi ha maniàtics de l’odre i també maniàtics del desordre. Jo sóc més dels primers.

Però amb independència de com us auto-catalogueu vosaltres sempre va bé fer servir una mica d’ordre o algun truc que faciliti la nostra tasca diària amb els MACs, aconseguir guanyar temps, millorar la productivitat i la nostra experiència amb el sistema.

D’aquí que us presenti uns quants consells molt bàsics i algun programa que van en el sentit que us acabo d’esmentar.

Escritoris Virtuals amb VirtueDesktops

Quan vaig comprar el meu primer MAC, l’iMac, al Juny del 2006, VirtueDesktops va ser la primera aplicació que no venia en el sistema que vaig instal·lar.

Des de les hores ençà l’he fet servir tots els dies. Per a mi és una utilitat imprescindible i que aporta gran comoditat.

El que fa aquesta petita joia gratuïta és crear-te varis escriptoris virtuals que pots canviar entre ells amb una combinació de tecles i amb efectes de transició. Jo tinc la clàssica rotació d’efecte “cub” que és l’enveja de tots els col·legues windowseros.

Menú de Virtue Desktops

Com ho faig servir?

Doncs tinc creats (mireu la imatge anterior) quatre escriptoris: “Mail, Browsing, Code i Main”.

Al “Mail” tinc sempre obert el correu.
Al “Browsing” el safari i, de tant en tant, el Vienna per a llegir els RSS Feeds.
En “Code” tinc sempre obert iTunes.
I en el “Main” el deixo lliure per quan estic fent treballs específics com per exemple amb l’iPhoto o el Garageband.

Podeu fer-lo servir com vulgueu, crear quants escriptoris necessiteu, donar-li el nom que més us agradi, personalitzar-los i vincular a cadascú l’aplicació/ons que vulgueu.

La idea és tenir cada aplicació o tipus d’aplicacions més habituals predestinats a un escriptori concret. Només arrancar l’aplicació aquesta ja es situarà en el seu escriptori predestinat de forma automàtica.

VirtueDesktops es discontinuarà degut a la nova funcionalitat que ja vindrà inclosa en el nou MAC OS X “Leopard” de nom “Spaces” i que vé a ser el mateix. Encara podeu descarregar-vos una de les darreres versions des de MacUpdate.com.

En el moment d’escriure aquesta entrada la web pròpia de VirtueDesktops no funciona. Reviseu l’accés des de MacUpdate a veure si trobeu una versió més actual, encara que sigui beta, doncs algunes de les darreres tenia tendència a perdre les nostres preferències.

Per a mi ha estat i continua sent una utilitat extremadament còmode i ja, sense pensar, sé que amb un click vaig al iTunes, amb dos al mail, amb un torno al navegador, en fi…. molt i molt pràctic.

Endreçar de forma lògica el contingut de la carpeta d’aplicacions

Una de les meravelles dels MAC és el senzill i endreçat sistema d’instal·lació i accés d’aplicacions.

En dos dies d’us saps que tots els programes estan dins la carpeta “/Aplicacions” i que, en general, tot el “mogollón” de fitxers que son necessaris per fer anar una aplicació estan dins i ocults a l’usuari.

Per tant nosaltres veiem una sola icona en la carpeta “Aplicacions” que és tot el que necessitem per arrancar-la, i punto pelota.

Genial, sobre tot venint del món del Windows, on et trobes amb centenars i milers de carpetes i subcarpetes i has de cercar l’executable o crear un accés directe a l’escriptori, en fi… la clàssica incomoditat del sistema del Sr. Gates.

Tot i així, si sou curiosos i no pareu d’Instal·lar, provar i desinstal·lar aplicacions (com és el meu cas) acabareu per tenir una carpeta “Aplicacions” plena d’icones.

Per a trobar i arrancar una aplicació, la millor manera amb MAC OS X és fer servir l’Spotlight, la genial i sorprenentment ràpida recerca del sistema (primera icona per la dreta de la barra de menú superior).

Desplegar l'spotlight

Coneixent el nom de l’aplicació o part d’ell i escrivint-lo en la finestreta del spotlight el sistema la trobarà i amb un click ja la tindreu arrancada.

De totes formes una mica d’ordre no va malament.

Jo tinc creada una subcarpeta dins “Aplicacions” que he anomenat “Noves Utilitats”.

En Aplicacions estrictament, només tinc totes les aplicacions originals del MAC OS X, aquelles que són de tercers però que tinc arrancades sempre (com el Vienna o el Skype i que acostumen també a estar en el Dock) o aquelles que la seva instal·lació obliga a que estiguin aquí.

Dins de “Noves Utilitats” tinc tota la resta d’Aplicacions i programes de tercers i, a més, ordenat en subcarpetes per temàtiques (per exemple “Gestió d’imatges i icones”, “Utilitats per als Podcasts”, “Altres utilitats del sistema”, “Programes de Xat i missatgeria”, etc…)

Aquesta subdivisió em permet trobar-les de forma ràpida en cas que no me’n recordi del nom i no pugui fer servir l’spotlight per recercar-les. D’aquesta forma sempre sé que estan en la carpeta corresponent.

Aquesta solució en combinació amb la que explicaré a continuació va molt bé per accedir als programes de forma ràpida.

Dreceres en el DOCK a les carpetes més habituals

Localitzant la carpeta més habitual en el “Finder” i movent-la al costat de la paperera del DOCK creareu una drecera o un accés directe. (veieu la següent imatge).

Detall drecera carpetes en el dock

Jo tinc el DOCK a la dreta (i no a sota com la majoria), en qüestió de gustos… 🙂

Si veieu la imatge, per damunt de la paperera jo tinc accés directe a les 4 carpetes més habituals que faig servir.

La primera és on tinc tot el material i contingut de mossegalapoma, tant pel bloc i pel podcast. Son molts fitxers, imatges, etc… i sempre estic baixant coses, per tant estic accedint contínuament. Originalment està dins de la carpeta “Documentos”, però em resulta molt més pràctic accedir des d’aquest accés directe dins el dock.

La segona és on s’ubiquen de forma automàtica totes les descàrregues (en el següent punt ho explico en detall).

La tercera és l’accés directe a la carpeta “Aplicaciones”

I la quarta és l’accés directe a la subcarpeta de “Noves Utilitats” que he explicat abans.

Senzill i pràctic, no?

Endreçant les descàrregues amb SpeedDownload

És sempre una bona idea que tingueu creada una carpeta on, de forma automàtica, vagin a parar tots els fitxers que us descarregueu mentre navegueu per internet.

Mostra contingut carpeta Downloads

La majoria de navegadors, per no di tots, en “Preferencias”, podeu indicar-lis que les descàrregues vagin a parar per defecte en aquesta carpeta.

Però si encara voleu fer-ho millor existeix una meravella d’utilitat, en aquest cas, però, de pagament (25$) que es diu “SpeedDownload”.

Detall pantalla SpeedDownload

Útil per tothom i jo diria que gairebé imprescindible si tens un bloc o un lloc web i necessites estar fent FTP’s constants.

SpeedDownload fa moltes coses però, resumint, en fa quatre de bàsiques i les fa molt bé.

1) Accelera, quan pot, el temps de descàrrega des dels navegadors ja que instal·la plug-in per la majoria d’ells i permet rearrancar des del punt on ens hem quedat en cas que falli la connexió.

2) Ubica les descàrregues en subcarpetes segons els tipus de fitxers de forma automàtica i personalitzable.

3) Permet crear tasques automatitzades en funció de cada tipus de fitxer, integrant-se perfectament amb iTunes o amb Transmission (bittorrent), per exemple.

4) És un FTP complert que permet inclús crear tasques programades per pujar o baixar fitxers en determinades hores, condicions, etc.

En la seva web hi ha un vídeo que explica perfectament el seu funcionament (això sí, en perfecte anglès britànic).

Resumint el tema dels consells…

Val la pena parar-se a pensar en com podem crear, de forma senzilla, trucs o automatismes que ens evitin fer repeticions o ens estalviïn clicks.

Jo us he explicat els meus, però de ben segur que vosaltres en podreu trobar d’altres més pensats per a les vostres necessitats.

Important, sobre tot per als que venim del windows (que som la majoria), fer l’esforç de canviar de mentalitat quan abans millor (una mostra és el que he comentat sobre l’spotlight), el propi sistema disposa d’eines magnífiques que ens fan la vida molt més senzilla i, com és habitual en APPLE, pensades de forma intuïtiva per no haver de perdre el temps.