Fa 3 anys i escaig vaig comprar (comprar!) una llicència d’iWork’08 per poder escriure amb tranquil·litat la meva tesi doctoral. Tant el Word (del que tinc llicència gratuïta gràcies a la UPC) com el Xurro de l’OpenOffice no podien gestionar el mega document amb interminables sub-sub-sub-sub-sub apartats, taules, imatges i molt de text. Pages va esdevenir la meva salvació, tot i que trigava un minut en carregar el fitxer. Pages va aguantar el tipus i em va permetre editar el treball més gran que he fet solet fins ara. També vaig usar Pages com a eina d’autoedició, fent el poster del congrés RE08 que varem organitzar amb el grup de recerca. Un megaposter de 1 metre per 3 metres que Pages va gestionar com un javato i amb una usabilitat que les eines d’Adobe no poden ni somiar.

Però des de llavors, cada vegada obro menys vegades el Pages. Els articles de congrés els he d’escriure usant plantilles espantoses de word (si no vull aprendre Latex… que no vull!!) I quan no escric articles, què faig servir? Doncs l’editor de GMail, Wave, WordPress i Google Docs, molt de Google Docs!

Ara l’iPad entra en Joc. En algun moment del primer mes de vida de l’iPad, molt abans que es vengués a Catalunya, Google docs va deixar de funcionar en l’iPad. No sé per quins set sous ni de qui cony és la culpa (he escrit un email a l’Oncle Esteve demanant que ho arrecli. 🙂 De debò! 😀 ) Tinc diverses eines que em permeten obrir documents del Google Docs i del Dropbox i desar-los per accedir offline. Però i per editar?

Si mireu al AppStore veureu que entre les 20 Apps que més han recaudat (quines formes d’ordenació més estranyes que ofereix l’App store) trobarem Pages, Numbers, Keynote i… atenció QuickOffice i DocsToGo!

QuickOffice i DocsToGo son productes que jo ja havia usat en la Palm V quan era encara més jove :-/ i que tenien versions per Windows CE (PocketPC/Windows Mobile/merda lligada amb un cordill) i Symbian, Ericcson etc.

Les revisions de Pages i Numbers (aquest segon un producte que no acaba de quatllar entre els generadors de llençols de càlcul – com en Coke que a la seva anterior feina es va acabar l’Excel- i jo que xulejava d’haver acabat el Baldurs Gate – totes les files, totes les columnes i totes les pàgines!!!) no acaben de cantar-li massa lloances. Sembla ser que el problema és la replicació massiva de versions dels documents… Una versió a l’iPad, una a l’iTunes, una al disc …, com quan teniem diskets. I, coi, ara tenim resolt amb Dropbox o Box.net, o… inevitablement, amb Google Docs.

Per aproximadament una tercera part del cost de les tres Apps d’IWork per iPad en la versió pro (i 5 vegades menys en la estàndard) DocsToGo i QuickOffice ofereixen processador de text a-la-word, full de calcul i Slideware (poguerpoin, coi) integrats amb Dropbox, Box.nt, Google Docs, Mail, i fins hi tot Mobile Me (si es que encara ho fa servir algú)

És l’iPad un dispositiu que ha d’estar permanentment conectat al iTunes via USB o és un dispositiu per accedir al núvol. Per a mí és el segon. Hauré de renunciar al format d’iWork per tenir-ho i molt més barato?

Així sigui.