openbravo Quan es parla d’ERP no tot es redueix a SAP que, val a dir, continua sent líder mundial de programari integral de gestió d’empresa.

Però fora del món macro, és a dir, de les grans Corporacions i Empreses clients; quan baixem al terreny de les PYMES, el segment de mercat semi-verge on des de fa uns anys s’estan produint les grans batalles en agafar posició dominant per part dels fabricants d’ERP, és justament aquí on afloren les oportunitats i on encara resten coses a dir.

Els grans fabricants d’ERP’s ja fa temps que lluiten per vendre les seves solucions propietàries al segment de les PYMES, no en va SME (Small & Medium Enterprise) és una de les àrees d’aquests fabricants que més ha crescut en ofertes, productes, model i personal, obligant a modificar tant les solucions com els esquemes, el marketing i, el més important, les organitzacions internes de vendes alhora que també la seva estratègia de partnership, entre d’altres canvis rellevants.

openbravo screenshot I és precisament en aquest segment, les PYMES, i en una època com l’actual marcada per la crisis financera, la incertesa, i la impossibilitat d’aconseguir finançament, on una solució ERP de programari lliure (i basada en web), com Openbravo, comença a tenir un sentit real per part dels compradors.

Això vol dir que, els cada cop més escassos recursos econòmics, es focalitzen íntegrament en els serveis al no haver de pagar ni un euro en llicències.

Openbravo neix a Navarra amb persones molt connectades al món Universitari i consolidant-se de debò l’any 2005 amb l’entrada de nous socis catalans.

Ara ja és un producte que està en versió 2.40 i que disposa d’una distribució per Mac OS X (atenció que no és un Adium. Instal·lar-la és complexe i suposa convertir el nostre Mac en un servidor Web).

En aquest model de negoci on les llicències no es paguen està clar que la clau (i el negoci) ve de la mà dels serveis.

Bondats de la solució a banda, les claus de l’èxit vindran, com ja ha passat amb altres solucions competidores de més llarg recorregut, en que funcionin bé molts factors més enllà del propi sistema, és a dir, de l’ecosistema. Partners (de tot tipus), projectes regits i focus en suport i qualitat en els serveis d’implantació, manteniment i evolutiu, així com tenir clar que un ERP, programari a banda, toca processos i persones.

Us deixo un vídeo molt curt on apareixen els creadors d’Openbravo al programa Emprendedores de la 2 de TVE.