iPod Classic

Enguany els de Cupertino estan llançant la casa per la finestra. iPhone, nous iMacs, renovació complerta de la gama d’iPods, el Leopard…

S’han proposat fer “bullir l’acció” i és cert que ho estant aconseguint però, no estaran corrent massa?

Ja sabem que, a voltes les preses són enemigues de la qualitat.

Jo no tinc referents personals per parlar amb perspectiva històrica, doncs el meu primer MAC és de Juny de 2006, però, per exemple, des de l’aparició dels iMac intel, hi ha qui afirma que la qualitat del hardware dels MACs, en aquest cas, ha perdut alguns punts.

Tots sabem que les màquines s’espatllen, igual que les persones emmalaltim. Ni uns ni altres estem “a prova de fallades” en un 100%.

Però a voltes algunes, en aquest cas màquines, fallen més que d’altres.

A poc de tenir el meu iMac intel CoreDuo de 17” va fallar alguna cosa que impedia que s’encengués. Per sort estava en garantia i me’l van canviar sense problemes. (primera fallada).

Veient-li les orelles al llop i passant hores llegint els fòrums de discussió de la pròpia Apple, farcits d’usuaris queixosos amb problemes de hardware en general, no m’ho vaig pensar, i vaig contractar el servei “Apple Care” d’extensió de la garantia.

I vaig fer bé. 1 setmana després de contractar-lo la controladora de discs va petar, amb una fallada que es va carregar tot el disc dur. Gracies a la renovada garantia, em varen venir a buscar l’iMac, el van reparar, i me’l van retornar en només 2 dies i sense més cost afegit. (segona fallada)

Llegeixo aquests dies els problemes que l’entranyable emilcar està tenint amb l’aparició de ratlles verticals a la pantalla del seu iMac, que cada cop van a més.

El meu primer iPod nano va deixar de funcionar als 8 mesos de comprar-lo. Com tenia intenció de canviar-me’l per un 2G ja no vaig intentar ni arregrar-lo (tercera fallada).

I ara, tornant al titular d’aquesta entrada, els fòrums d’Apple estan que treuen fum amb els problemes del nou iPod Clàssic (penjades aleatòries, resets espontanis, qualitat d’equalització de l’àudio, fallades a la sincronització, lentitud del coverflow…)

A mode d’exemple, vull detallar-vos les paraules que un usuari, en concret, en Marc Heijligers1, ha escrit en una entrada en el fòrum de discussió oficial d’Apple, que, sobreposant-se al cabreix, intenta matissar lo bo i lo dolent del nou iPod Clàssic.

Aquí teniu el link, però pels qui no “pilleu” l’anglès us faig un petit resum:

“les bones notícies”

 • el meu ipod sembla no tenir problemes de velocitat.
 • no m’ha petat en cap cas
 • el coverflow em funciona prou bé, excepte en alguns casos que em dóna problemes arbitraris de rendiment, al tornar al menú principal, en la part del cover art amb l’efecte Ken Burn.

“les notícies dolentes”

 • el so no resulta tant harmònic, és per tant, menys “spatial” o envolvent.
 • té un un só més “tècnic” i no tant “acústic o real”
 • sospito que hi ha una errada en el grup de retard del “treble” possiblement causat per la conversió DA i el filtratge del so, que hauria d’estar arreglat amb un filtre FIR o dissimulat per una lleu atenuació (0.1-0.3db a 8Khz).

“alguns bugs”

 • no funciona correctament el format de l’hora.
 • el format de la data és sempre en format m/d/a.
 • tant les adreces de casa com les de la feina apareixen sempre com “casa” a l’iPod.
 • el connector de la càmera no funciona.
 • l’equalitzador distorsiona massa.

Finalment el Marc acaba aquest treballat anàlisi dient que espera que molts d’aquests problemes es resolguin en la següent actualització de firmware, especialment els relacionats amb la qualitat del só, essent, precisament la qualitat, el principal motiu per comprar un iPod.

Doncs bé, aquí els senyors d’Apple, pel que fa al iPod Clàssic (release 1) semblen no haver estat a l’altura de les circumstàncies en relació al tema de la qualitat que els usuaris exigim normalment a la marca.

I per acabar un altre exemple d’aquesta “carrera” que sembla perjudicar la qualitat.

He llegit en diversos llocs que la qualitat de la pantalla dels nous iMacs de 20” (no la dels 24”) és inferior inclús als antics iMacs.

A mi m’agradaria que APPLE no caigués en el típic error de les presses per vendre més i llençar productes, ja sigui de software com de hardware, sense els corresponents test de qualitat i les proves necessàries.

Si precisament perd aquest tret, no serà més que un Microsoft més… i això no ho volem, no?