Nou iPad

No és un tema nou, ja es va parlar a la xarxa per la sortida de l’iPad 2, però ara, amb el nou iPad retina display (gràfics de més qualitat i, per tant, més consum d’espai) torna a estar d’actualitat.

Tindré prou amb 16GB si compro un iPad nou o se’m quedarà curt de seguida?

No hi ha una resposta definitiva perquè, com tot a la informàtica de consum, depèn de l’ús que en facis.

Està clar que no podem analitzar-ne l’ús per a cada usuari individual, per tant, m’he inventat 3 perfils d’ús generals (bàsic, avançat i juganer) per intentar aportar llum i reflexió al tema i ajudar a prendre la millor decisió.

La majoria d’usuaris no encaixem exactament dins un únic perfil. En realitat som una combinació altament percentual del perfil 1 amb més o menys percentatge dels perfils 2 i 3.

Perfil 1: ús bàsic

iPad ús bàsic

S’entén per ús bàsic el que fa un nou usuari arribat al món de les tauletes disposat a fer-la servir per navegar per internet, llegir el correu, accedir a les xarxes socials (facebook / twitter) i, ocasionalment, llegir premsa o ebooks, veure algun vídeo per streaming, utilitzar alguna aplicació extra i senzilla relacionada amb les seves aficions, i jugar a 1 o pocs jocs.

Només en aquest cas 16GB poden resultar suficients, tenint en compte 3 factors:

  • Una alta part del consum d’espai recau en música, vídeos i les pròpies aplicacions, principalment els jocs amb gràfics potents (els que t’entren per la vista)
  • El nombre d’aplicacions instal·lades té un creixement exponencial en relació al temps d’ús diari de l’iPad
  • Es comença per usuari bàsic i, si t’agrada l’iPad, passes a “avançat” en 4 dies

Perfil 2: ús avançat

iPad ús avançat

Un ús avançat de l’iPad seria la suma de l’ús bàsic explicat anteriorment amb només 1 d’aquests altres usos:

a) Oficina mòbil: Ja sigui les apps d’office per iOS d’Apple (Pages, Keynote, Numbers) o qualsevol alternativa tercera unit a l’ús d’apps per accedir a documents en el núvol (dropbox, GoodReader, etc)

Només les aplicacions esmentades, en cursiva al paràgraf anterior, sumant els document bàsics de treball (els que he descarregat a l’iPad per fer servir durant 1 jornada de treball) ja sumen 2GB

b) Consumidor de Podcast d’àudio i vídeo:

Com és el meu cas, només sumant el contingut dels podcast que segueixo (àudio i vídeo) de la setmana (bàsicament tots via l’aplicació Downcast), tinc ocupats 10GB, i això tenint en compte que Downcast elimina automàticament allò ja vist o escoltat.

c) Melòman o cinèfil

Si bé és cert que, gràcies a l’streaming i al Cloud, l’espai ocupat per música, sèries i pel·lícules a l’iPad tendeix a reduir-se, això no significa, ni de lluny, la seva desaparició.

Pel que fa a la música, sobre tot en aquells de vosaltres que opteu per un model WiFi, voldreu tenir “en local” la majoria de música que escolteu ocasionalment. 5GB d’iCloud no són res per la gent que escolta música, i variada, a tota hora. Un iPad de 16GB no us val.

Pel que fa sèries i pel·lícules aquí sí que les solucions d’streaming, ja siguin dins la nostra xarxa o des del site subscrit (tipus iTunes o Netflix) redueix sensiblement l’espai ocupat. Air Vídeo és una magnífica aplicació que et permet fer streaming directe (directe vol dir sense incòmodes i llargues conversions) doncs permet “live streaming” d’arxius que tinguis en el teu mac, on en disc durs compartits connectats, en formats avi, mkv o divx, entre molts altres.

Ara bé, si ets dels que viatges i, per tant, no pots confiar en l’streaming si no que has de carregar sèries i pel·lícules per, com el cànnabis, autoconsum, només has de fer càlculs.

d) Amant de la fotografia i el vídeo

Tot i que la càmera del nou iPad no és per fotografies de qualitat, ni el dispositiu en si és l’aparell ideal, el cert és que, d’una banda enregistra (i manipula) vídeo 1080p, i, per altra banda, si t’agrada la fotografia i viatges, fàcilment pots decidir dur la reflex digital que tant t’estimes i un adaptador per passar les fotos a l’iPad, com a backup o com a primera manipulació.

I clar, seràs dels que tot ho conserva en “.raw” oi?

Doncs suma i decideix.

Perfil 3: ús juganer

iPad ús juganer

Jo no sóc gamer. No jugo gairebé mai amb l’iPad, ocasionalment alguna partideta a “The Settlers” (706MB). Tot i així tinc 4 jocs, d’aquells amb gràfics molons, només per motius purament egocèntrics que van de la seducció ocasional a l’enveja d’amics o familiars anti tecnologia. Dels 4 jocs, 3 no tenen cap partida salvada i tot i així ocupen gairebé 4GB.

Si jugues de debò, si t’agrada provar, canviar, tornar-hi a jugar passats uns dies i conservar partides, malgrat tinguis la possibilitat d’esborrar-ne i tornar-ne a carregar, per comoditat, necessites 32GB o fins i tot 64

Conclusions i algun truc

espai en disc a l'iPad

Mentre no arribi el Nou iPad (l’he encarregat de 32GB), la imatge superior mostra l’ocupació actual del meu iPad 1 de 32GB.

D’entrada no teniu 32GB reals, només són 28,56 pel vostre ús. La diferència és el propi iOS que ja es menja gairebé 3,5GB.

Els 4,6GB d’àudio són, exclusivament, 200 cançons i uns quants àudio-llibres. No tinc vídeos de pel·lícules i sèries doncs tiro 100% d’streaming i tinc iCloud.

En canvi el 80% de l’espai ocupat per aplicacions 14,4GB és en gran part àudios i vídeos dels darrers episodis dels podcasts als que estic subscrit (al fer servir Downcast compten com a espai d’aplicació i no pas d’àudio o de vídeo).

espai ocupat per Apps a l'iPad

Un consell. Ja tingueu 16, 32 o 64GB, netegeu sovint l’espai:

1) esborrant música i vídeos que no feu servir
2) eliminant aplicacions
3) comprovant quant ocupa cada aplicació individual, ja sigui en espai propi com en dades afegides, i eliminant, si s’escau, l’espai de documents i dades.

Per saber quan us ocupa cada aplicació aneu a “Configuració – General – Ús“. Veure per rànquing d’espai ocupat les diferents Apps i, si entreu en una, podreu esborrar les dades.