airport home network

L’Ester, antiga alumna del curs de Web 2.0, em fa una consulta que he pensat que era millor idea compartir-la amb vosaltres per si podeu aportar també més idees fruit de l’experiència de cadascú, que segur és diferent i enriquidora en cada cas.

En aquests casos sóc conscient que les necessitats de cadascú son diferents i, per tant, no hi ha una solució única vàlida per a tothom. Dependrà del que vulguis fer, quin contingut vulguis tenir disponible, el teu pressupost, i el maquinari de partida.

Premisses: disc multimèdia o Apple TV

No sé què opineu vosaltres, però jo no aconsello cap de les dues solucions.

El disc multimèdia és un estri que has d’anar portant a munt i avall. Molts venen amb firmware propi que obliga l’ús de sistemes d’arxius NTFS propis de Windows que els Mac poden llegir però no escriure, i un canvi de format del disc, compatible en escriptura per Mac, obliga a la pèrdua del programari que manega el multimèdia del disc, a banda del tema de l’actualització de drivers de vídeo-àudio a futur… en fi… un rollo.

L’Apple TV. En el nostre territori no te sentit aquest estri. Potser més endavant quan es permeti el lloguer de pel·lícules directament de l’Apple Store i en el cas que siguis pureta i molt vídeo-maniàtic. L’Apple TV és un aparell tancat en origen. Això vol dir que res de res a veure avis o divx baixadets d’internet si no els hi fas una prèvia, llarga i molesta transformació de format abans de que els puguis passar a l’iTunes i visionar-los, via Apple TV, a la tele del saló. Cert que hi ha alguna solució que permet substituir el firmware original de l’Apple TV per convertir-lo en una mena de Mac Mini, però coi, per fer això, si no ets tècnic, millor et compres un Mac Mini, no?

El meu consell com a estri multimèdia connectat a la Tele, com podeu esbrinar, és precisament això. Ficar-hi un Mac Mini (o, com en el meu cas, el MacBook que fa de Mac Mini multimèdia doncs quan estic per casa no l’utilitzo per treballar).

Punt de partida

L’amiga Ester parteix d’una connexió a Internet per cable-modem d’ONO. Això vol dir que no disposa de router wifi.

A casa tenen un iMac, un Pc i un disc multimèdia que demana a crits una substitució.

La Tele no és pantalla plana ni HD full ni ready ni mig ready.

El contingut multimèdia a compartir són les fotos i pelis de família, les coses que tots obtenim via emule i bittorrent i, pels DVD’s i programació de la tele, ja disposen d’un DVD que permet l’enregistrament dels quatre programes de televisió convencional que els interessen.

La solució ideal si tens una mica de pasta

Està clar que l’Ester ha de cobrir els dos extrems de l’invent, és a dir, dotar la casa d’una wifi per no haver de trastejar disc durs a munt i avall i, de l’altra, decidir quin parato enganxa de forma permanent a la tele que li permeti el visionat del contingut multimèdia desitjat.

Segons el meu consell hi ha 2 escenaris possibles (el car, i el més car)

😉

Escenari 1 (el car)

Per la part wifi comprar una Airport Extreme Base Station i enganxar-la al cable-modem d’ONO (si això és possible, doncs desconec aquest sistema).

Per la part multimèdia-TV comprar un Mac Mini que aniria connectat permanentment a la tele del saló. Aquest Mac Mini actua com un ordinador complert i independent i, via wifi, pot connectar-se a l’Airport per accedir a Internet. Igualment, si les baixades de contingut multimèdia es fan, com seria més lògic i ràpid, des de l’iMac o Pc connectat al router per cable directe, una wifi 802.11n permet al Mac Mini, via Bonjour, accedir al contingut de l’iMac (segur) i del Pc (possible) per fer streaming directe de les pelis o vídeos sense necessitat de copiar-los al Mac Mini.

Escenari 2 (el més car)

Ampliar l’Airport Extreme afegint-li un disc dur extern USB (o substituir l’Airpor Extreme per un Time Capsule, que és un “todo en uno“, és dir, Airport + disc dur). La idea de fer això és tenir un disc propi, dedicat i aliè al de l’iMac, Pc o Mac Mini, com a dipositari únic del contingut multimèdia i, alhora, aprofitar-lo per fer les còpies de seguretat via Time Machine. Tal i com ho tinc jo a casa, les baixades del bittorrent van directes contra aquest disc dur enganxat a l’Airport Extreme, evitant ús, desgast i espai del disc de l’iMac.

La solució del Mac Mini per l’altra extrem no varia; seria la mateixa.

Les solucions proposades, com veieu, no son úniques, poden variar-se fent servir altres productes no Apple (més econòmics, però no tant compatibles a priori). Què faríeu vosaltres?