ponts resum de l'any 2007

Com correspon a aquestes dates i, ho confesso, amb certa il·lusió, volia compartir amb vosaltres un petit resum, amb algunes imatges, de l’any del bloc i del podcast de mossegalapoma i relacionar-ho amb la nostra comunitat i, com és lògic, amb les coses més significatives de la casa de la poma durant la nostra curta vida.

Mirant enrere ara que l’any s’acaba, si algú m’hagués dit, al Maig d’enguany, quan tot va nàixer, que avui estaríem on estem, li hagués dit que portés la bola de vidre al servei tècnic immediatament 🙂

Però anem a pams:

Maig 2007:

Després del viatge a California per Setmana Santa neix la idea de crear un podcast que parlés de Mac i d’Apple en Català, veient que no hi havia cap a la Catosfera.

Ja havia estat fent alguns “pinitos” amb el Garageband i veia que la cosa no era excessivament complicada. El meu iTunes bullia de Podcasts en anglès i em semblava un repte assumible.

Us confesso que la idea del bloc no va ser la primera. El problema és que un podcast ha de “residir” en algun lloc. L’iTunes fa de mer re-encaminador i per tant necessitava un “allotjament publicable”.

iWeb i el compte .mac van servir a tal efecte, i, és clar, penjar el podcast era crear un bloc per ficar-lo dins. Així neix mossegalapoma amb iWeb i a .mac al Maig de 2007 i el seu contingut era el Podcast 1 de mossegalapoma. 🙂

Juny 2007:

L’anterior iWeb tenia moltes mancances com a eina de bloc amb cara i ulls. Genial pel que feia a la integració amb Garageband i iTunes però molt deficient per a introduir codi html i programació (plugins) per afavorir la publicació, gestió i participació.

Total que vaig provar altres alternatives com blogger, etc. per acabar decidint-me per wordpress.com

WorPressCom

Com moltes coses a la vida, les importants, mai es fan en solitari. Aquesta tampoc. 🙂 Vaig tenir la sort de comptar amb l’ajuda d’en Mario de Toies.com al qui l’estic molt agraït per fer-me adonar de les bondats del WordPress base.

Així s’inicien al Juny les primeres entrades del bloc com a tal. El material bàsic prové de les notes que jo havia anat prenent en el darrer any, el primer com a switcher a MAC OS X. No sé encara perquè se’m va ocórrer prendre aquelles notes, suposo que, en part, perquè participava en fòrums de Mac i m’agradava explicar i documentar les instal·lacions i configuracions que li anava fent al iMac i de com anava quedant l’ecosistema de hardware macaire a casa.

La primera entrada del bloc parla del SuperDuper! Programa que en Tiger tenia com a #1 en importància al garantir-me les còpies de seguretat arrancables del sistema. Es va escriure el 16 de Juny de 2007.

La segona entrada es titulava “SAI – L’amic invisible” i parlava de la instal·lació del SAI a casa. Curiosament aquests dies de Nadal, i per aquells misteris i serendípies del “Google Search”, ha estat una de les mes vistes de mossegalapoma en recerques 🙂

Es comencen a fer les primeres mesures de visites per mitjà de Sitemiter doncs WordPress.com admet la incorporació de codi html de manera senzilla.

29.06.2007: Una data a recordar. Apareix l’iPhone a USA.

iphone aqui

Juliol 2007:

Continua la publicació del bloc, encara amb WordPress.com amb el material esmentat de caire tècnic i s’inicia la secció “Fet amb Mac” que juntament amb Mac-cat són dues seccions que m’han permès conèixer a persones força interessants i amb interessos comuns.

El 15 de Juliol surt a l’aire el Podcast #3 amb l’esquema de Podcast ja consolidat. És un podcast especial dedicat a recollir els blocs i les webs que parlen de Mac i Apple en català i que serà l’espurna de l’activació de la idea de la comunitat, i que tindrà agradables sorpreses més endavant.

Descobreixo WordPress.org i veig el gran canvi que suposa respecte a WordPress.com al poder incorporar tota mena de plugins i personalitzacions, però que cal un domini i un hosting extern. Sóc un neòfit en la matèria i no em veig en cor de tirar-ho endavant tot sol.

wp-exemple

Agost 2007:

Gracies a en Jordi SB de Prismax.cat creo el domini mossegalapoma.cat i contracto el hosting amb Unix. Per sort, els seus amplis coneixements de sistemes i, el fet, que el Jordi, va un pas per endavant em permeten instal·lar-ho tot en pocs dies.

Decideixo dedicar 10 dies de les vacances a posar-ho tot en marxa i copiar (manualment) les anteriors entrades al nou Bloc. Per desgràcia els comentaris anteriors es perden.

2 d’Agost de 2007: Neix públicament mossegalapoma.cat.

mossegalapoma.cat inicial

Desprès de la feinota 🙂 decideixo marxar uns dies de vacances. Tot i així Agost és un mes molt productiu en entrades i en podcasts al no tenir les obligacions de la feina.

A final del mes, el dia 30, en base al que havia parlat en el Podcast #3 decideixo crear una entrada amb el recull de blocs i webs actives sobre Mac i Apple en català. El fet és que, sense saber-ho, al dia següent surt un esment del bloc i del podcast a les notícies de Catalunya Ràdio.

mossegalapoma a Catalunya Ràdio

Aquesta aparició és un punt d’inflexió molt gran pel que fa a les visites del bloc i a la seva divulgació.

Setembre i Octubre 2007:

Estem tots esperant “Leopard”.

Fem el sorteig de la samarreta que té molt èxit 🙂 i li toca a en Kike.

El podcast incorpora col·laboracions com les de’n Jordi SB parlant de fotografia digital i comença a treure el nas en Ludo (Marc Alier), amb la seva forta i malvada personalitat 🙂

Lo del “Ludo” mereix un comentari a part. Els seus ànims constants, la seva participació al Podcast, els seus correus plens d’idees i finalment la seva participació desinteressada en el bloc produint magnífiques entrades tenen per mi un valor incalculable. Ha estat i és una sort immensa poder comptar amb ell!.

Alguns de nosaltres ens coneixem en persona regant l’ocasió amb bona cervesa, cas d’en Dreadful i gràcies a això neix la idea de la trobada.

26.10.2007: Pel que fa a Apple, i sempre amb permís de l’iPhone, possiblement la data més important de l’any. Apareix Leopard.

Leopard

Novembre 2007:

Novembre passa instal·lant la nova versió, provant-la i acostumant-nos a ella. Leopard centra gran part de l’atenció aquest mes.

Apareixien els “Leopard Vid Tips” i en Ludo comença a escriure en el bloc.

La producció de podcast no ha parat. A finals de mes arriba el número 11. Mirant enrere em faig creus d’on he tret el temps per fer-los 🙂

Conec virtualment a en Miquel Labòria del Bloc d’Apple en Català i a en Jordi de Tot-Mac que, conjuntament amb l’Oriol conformarem el nucli de la futura trobada.

Anunciem la trobada de macaires.

Desembre 2007:

El mes dels canvis.

El 2 de Desembre finalment ens trobem uns quants. No som gaires, però crec que la trobada marca un punt d’inflexió molt possitiu pel que fa a la comunitat macaire en català. Les seves conseqüències crec que les veurem tots durant el 2008.

trobada macaire

Algunes d’elles ja les heu començat a veure; com son la reactivació del GUM_català i la TV-IP.

Us deia que és el mes dels canvis. Pel que fa a la meva tasca professional i també pel que fa al bloc que agafa un nou “look”, l’actual, i amplia continguts, marcant la línia a seguir durant el 2008.

nou look

En Miquel Labòria comença a participar en el Podcast i a més és un constant generador d’idees, com heu pogut veure.

Amb en Jordi de Tot-Mac traiem el nas a l’Internauta de Catalunya Ràdio per parlar de la reactivació de la comunitat.

Conclusions i futur:

Com us deia a l’inici d’aquesta llarga entrada, si m’haguessin dit al Maig on estaríem avui i, sobretot, des d’un punt de vista més personal, el que “mossegalapoma” ha significat per mi i els canvis que m’ha comportat no m’ho hagués cregut.

Ni per temàtica ni per estil aquest bloc no ha buscat mai una “presència massiva” a la xarxa. Sí és cert que, com és obvi, agrada que la gent et llegeixi i et faci costat.

Un bloc que inicialment parla d’Apple i Mac i en català, i a més es basa en consells tècnics i pràctics fugint una mica de l’actualitat més rabiosa i dels gadgets més mediàtics, hauria de tenir una presència molt discreta a la Catosfera.

Però les dades són unes altres i ho són gracies a vosaltres! 🙂

A 30 de desembre i des del 6 d’Agost us faig recompte de les dades:

+ de 12.000 visites
gairebé 30.000 pàgines vistes
+ de 4.000 usuaris

Tot això ha convertit mossegalapoma en el bloc número 19 de tots els blocs en català (de qualsevol temàtica) segons mesura “Alianzo”, fins i tot superant a altres blocs de temàtica política (en general i per raons obvies els mes vistos). Increïble!

ranking alianzo

Per tant, a banda de donar-vos a tots les gracies per situar a mossegalapoma entre els 20 blocs més llegits en català, crec que això anirà també en benefici de la comunitat macaire i que ajudarà, espero i desitjo, a que es compleixi un petit somni personal que crec que també és compartit entre molts de vosaltres: Veure aviat el MAC OS X en català.

Us desitjo a tots que celebreu l’entrada del nou any amb bona companyia i que el proper 2008 sigui un any on els vostres somnis continuïn complint-se!

FELIÇ 2008 A TOTS!