mossegalapoma 1 any

A mesura que passen els anys me n’adono que poques coses resten invariables a la vida, per no dir cap. Cosa que no treu que tothom tingui els seus principis i la seva ètica, és clar.

Principis i ètica estan presents en el que nosaltres fem cada dia, també en els nostres blocs.

En aquesta nova entrega, relacionada amb l’aniversari de mossegalapoma, volia continuar reflexionant parlant-vos de la línia editorial del bloc (tots els blocs en tenen una encara que aquesta sigui molt subtil) que, tal i com “filosofava” en la frase inicial, ha tingut coses que han variat en el temps i coses que no.

Allò variable

Sens dubte un fet variable ha estat el contingut.

Sense abandonar la temàtica inicial centrada en els macs i sobre tot en la nostra comunitat, el contingut del bloc ha anat ampliant-se, com una ceba, amb noves aportacions.

Aquestes noves aportacions provenen de diferents fonts. La primera, de la llibertat de temes sobre els què parlar, i escollits per altres autors, com el cas de’n Ludo, tendent a la irreverència, o de l’Arnau, el nostre expert en temes d’iPhone.

Per part meva he afegit a la temàtica macaire, altres aspectes que també m’interessen com la creació de blocs amb el WordPress (amb la inestimable ajuda de l’Oriol), l’Educació, la Innovació, la tecnologia i l’empresa, el Podcàsting, la Ciència i la Ciència Ficció (aquest darrer punt amb total coincidència d’interessos amb en Ludo i sobre el que prometem continuar parlant-ne i força).

Tinc la sensació que la temàtica del bloc continuarà evolucionant en aquest sentit, afegint-ne capes, cosa que no sé si és bona o dolenta, senzillament “és”.

Els “formats“, una altre variable.

També en els formats ha hagut un creixement tipus ceba. Principalment des del moment de la inclusió dels ScreenCasts. El component visual adreçat a la divulgació i ajuda pràctica d’aquest format m’agrada força. El component didàctic del bloc és un dels “invariables” i amb el format dels Vídeo Tutorials crec que lliga prou bé i ajuda principalment als nous usuaris d’aquesta plataforma a qui van adreçats.

Un altre dels aspectes que m’agraden i que vull seguir potenciant son les traduccions al català del material didàctic general provinent de CommonCraft. M’encanten les seves produccions i les trobo molt útils.

Les constants

Tot i a risc de perdre lectors, mossegalapoma no ha estat mai un bloc de notícies i actualitat mac. Hem parlat de les novetats, és clar, però el bloc no ha estat “esclau” del dia a dia en notícies i rumors (milers de rumors) que la marca de la poma té com habilitat inherent.

Era un punt que tenia clar des de l’inici i que, amb el temps, s’ha vist reforçat.

Hi ha com un cercle “cansino”, com diria una amiga meva de Guadalajara, que arranca amb TUAW o GIZMODO, per posar uns exemples, i que arriba en repetitiva cascada a molts llocs webs en anglès i també en espanyol.

Una repetició que sovint passa per una traducció literal de la notícia i fins i tot fent ús de les mateixes imatges i que, de forma no massa ètica al meu parer, ni tan sols esmenten les fonts.

En el punt anterior hi ha una gran diferència entre els blocs de caire personal (lliures i als qui normalment no els hi cauen els anells per esmentar origen i font de la informació) dels “comercials”, sovint, aquests darrers, embrancats en una, potser lícita i comprensible, però per a mi grollera competència que als meus ulls els desacredita.

Aquest fet repetitiu em cansa i coincideixo força amb altres opinions similars, com les que ha expressat en Xavier (Unamito) recentment.

Aquest cansament ha fet que hagin desaparegut del meu lector de RSS molts dels blocs habituals de temàtica Apple en llengua anglesa i espanyola. Queden molt pocs, només aquells que “interpreten” la realitat, els que s’esforcen per afegir contingut i material d’aprenentatge o els que s’ho miren amb certa distància i humor crític.

Un dels arguments que he fet servir per a suprimir un bloc comercial de notícies del meu lector RSS és comprovar que no esmenti mai a la “suposada competència”, quan és obvi que es llegeixen entre sí i un, com a lector, veu clarament l’origen de les coses. En certa manera és com si et tractessin de “tonto”, com els programes de Telecinco.

En conseqüència les fonts del bloc de mossegalapoma han canviat. A banda dels vostres blocs, correus i twitter, ara en miro de forma més divertida uns quants blocs “tipus revista tecnològica del cor” a Sillicon Valley boníssims on t’assabentes amb qui ha sopat la respectada senyora del Sr. Jobs, com ha estat el darrer fitxatge per dirigir el marketing d’Apple, o què cobra un patidor mildolarista empleat d’una Apple Retail Store a Santa Mònica.

Ens esforcem per anar a cercar informació interpretada i, en canvi, una font molt bona és el propi site d’Apple i, principalment, els seus fòrums de discussió.

En contrapunt a lo anterior, les seccions “Cop d’ull”, “Fet amb Mac” o “Mac(cat)” de mossegalapoma, més centrats en què feu vosaltres com a comunitat macaire a casa nostra, m’han interessat molt més i seguiran potenciant-se a futur.

Parlar d’eines i Programari ha estat també una de les altres constants del bloc que seguirà endavant, cada cop més centrat en “programari gratuït”. Crec que és bo donar a conèixer l’esforç que fan aquells programadors que, a sobre, tenen la valentia d’oferir les seves produccions al pagament voluntari mitjançant donacions dels usuaris.

Resten coses en el tinter que explicaré més endavant.

Article anterior mossegalapoma-1-any

PD: Aquest article s’ha escrit amb FIREFOX sota UBUNTU 😛