En Miquel Barceló marxa cap a altres mons.

El nostre company Miquel Barceló i Garcia (1948-2021 https://ca.wikipedia.org/wiki/Miquel_Barcel%C3%B3_Garc%C3%ADa) ens ha deixat.  En Miquel fou doctor en Informàtica, enginyer aeronàutic i diplomat en energia nuclear.] A més, va ser editor, traductor i escriptor, especialitzat en el gènere de la ciència-ficció.

 

Professor de la FIB des de la seva creació, va introduir les disciplines de Història de la Informàtica i l’Impacte social i la ètica professional informàtica en els plans d’estudis de la FIB. Va impulsar i dirigir  el programa de doctorat sobre sostenibilitat, tecnologia i humanisme de la UPC, participant en la fundació de la càtedra UNESCO de Sostenibilitat que més endavant va esdevenir Institut de Sostenibilitat quan el mateix Miquel va exercir com a Comissionat del Rector en Sostenibilitat.

 

En el món de la ciència ficció va tenir una carrera paral·lela, que va començar amb el Fanzine Kandama (Can Dama, el nom de la casa pairal de la seva família a Mataró). Més endavant va esdevenir editor de Ediciones B, posant en marxa la col·lecció NOVA. Una col·lecció valenta, que a més de publicar obres dels autors consagrats, va apostar fort per autors emergents que han esdevingut líders de la nova ciència ficció dels darrers 30 anys. El seu coneixement erudit es posa de manifest al seu llibre “Ciència Ficción, Guia de Lectura” en les seves dues edicions. En Miquel va col.laborar amb el consell social de la UPC per engegar i consolidar el Premi UPC de Ciència Ficció, considerat el premi més important de l’estat espanyol. Premi que potser a partir d’ara hauria de deu el seu nom.

 

Ens deia la Teresa la seva companya, que en Miquel ens va ensenyar que hi ha altres mons possibles. Cap a altres mons marxa, nosaltres el trobarem a faltar.

Com a homenatge a en Miquel re publiquem la conferencia de despedida que va donar a la UPC i que vam publicar com a Minuts Mosseguis 05.