Migrar de Tiger a Leopard

Bé, aquest segona entrega (final) explica els “mans a la feina” per fer la instal·lació de Leopard sobre un sistema Tiger (aconsellable d’estar actualitzat a la darrera versió 10.4.10).

I escric l’entrada ja des de Leopard, sobre l’iMac, que era el darrer dels meus MAC’s per a ser actualitzats a la nova versió.

ADVERTENCIA: A diferència de la compartició de música o altre material multimèdia per mitjà de xarxes P2P que NO ÉS DELICTE, la publicació, d’una banda i/o la instal·lació de software registrat per mitjà d’una còpia no autoritzada baixada d’una xarxa P2P, o, més concretament la instal·lació del MAC OS X en un ordinador PC, vulnera la llicència, és delicte i està penat per llei. Aquesta advertència va dedicada a alguns que es pensen, com diuen els castellans, “que todo el monte es oregano”. Potser sí, però és un orenga que et pot portar davant un tribunal amb sentència condemnatòria.

Hi ha tres maneres bàsiques de fe l’upgrade i, en totes, recomano acuradament fer una còpia total i arrancable del vostre sistema Tiger original per si les mosques.

Per cert, fer la còpia mai és suficient. Cal arrancar des de la còpia i comprovar que tot funciona correctament. Per arrancar des d’una còpia, una altra imatge o un altre MAC, cal prémer la tecla ALT quan arranquem el nostre MAC. Ens apareixeran les diferents unitats disponibles per arrancar i només cal triar l’adequada.

3 formes bàsiques de fer la instal·lació de l’upgrade

Quan fiqueu el DVD original de Leopard a la unitat lectora i arranqueu l’aplicació d’Instal·lació, aquest farà unes comprovacions mínimes i et demanarà re-iniciar arrancant des del DVD per a procedir amb la instal·lació.

La primera és damunt del sistema actual, tal qual. El Leopard matxaca els fitxers del sistema que creu convenient, teòricament respectant les teves dades i pim pam pum ja tens el Leopard funcionant. Vàlid pels arriscats o els que no tingueu res important dins l’ordinador o programes crítics. He estat llegint a Applesfera que hi ha gent que ha tingut problemes escollint aquesta via.

La segona és “Archive and install”. Igual que l’anterior però fa una còpia prèvia de seguretat d’algunes dades. En teoria no cal si ja tenim el Backup fet i, total, també matxaca damunt el sistema actual amb la que podem continuar tenint residus o problemes.

La tercera, la que jo recomano, és “Erase and new install”, és a dir, esborro tot el disc, es carrega el Tiger, deixa el disc immaculat i instal·la de zero el Leopard. Aquesta manera és la més lenta, però ens assegurem que tindrem un Leopard net i polit. Un cop acabi la instal·lació i ens aparegui la pantalleta de benvinguda ens preguntarà si volem recuperar les dades d’usuari d’un altre MAC o una unitat externa (recordeu que només funciona amb una unitat FIREWIRE). Jo ho he fet així i m’ha funcionat de conya, recuperant totes les configuracions, programes i fitxers que tenia en el Leopard.

A continuació detallaré una llista de beneficis observats i coses que no funcionen que aniré actualitzant regularment en els propers dies

Beneficis observats

Més enllà de les noves funcionalitats, mil i una vegada comentades, com són el nou Finder, el Coverflow, el TimeMachine, i tota la pesca hi ha algunes coses noves interessants.

 • En general el funcionament del sistema s’observa molt més ràpid i fluid, hi ha menys aturades de la clàssica boleta
 • El nou Safari va molt més fi que la versió 3 de l’anterior.
 • Finalment em reconeix la connexió amb el SAI i m’informa de l’estat de càrrega a la barra de menús, opció que havia desaparegut no sé en quina versió de Tiger
 • Jo feia servir molt VirtueDesktops. Amb el nou Spaces, ja no cal. Spaces funciona molt més estable que el VirtueDesktops i manté correctament cada aplicació al seu lloc. La llàstima és que s’ha perdut l’efecte cub del qual estava bojament enamorat i era l’enveja de qualsevol usuari windows per molt “vista” que tingués 😛
 • Un gran canvi i millora en general en les Preferències del Sistema. Moltes s’han organitzat millor i han millorat la presentació de les opcions aportant claredat i simplicitat
 • Més rapidesa i claredat en les veus del sistema, que abans s’encallaven una mica de tant en tant
 • Millor i més ràpid funcionament del spotlight. Si teniu varis volums, com és el meu cas, abans les exclusions de volums anaven quan li donava la gana. Ara funcionen bé i, si no t’has recordat d’excloure’n un, la recerca t’indica clarament el volum o disc on l’aplicació està ubicada

Coses que encara no funcionen o que no m’agraden

 • Estigueu atents a les noves actualitzacions de les vostres aplicacions més habituals. Les que toquen l’aspecte de l’escriptori, per exemple, no acaben, com és lògic, d’anar del tot bé
 • La majoria de widgets no funcionen. No sé si és un problema general o local de la meva instal·lació. Haig de continuar fent proves per confirmar.
 • Tenia esperances que la millora i més quantitat de dispositius compatibles amb iSync faria que, per fi, la meva cutre Qtek es pogués sincronitzar directament. Doncs no ha estat així 🙁
 • En comenta en Mario, de toies.com, amb un vídeo-mail que, des del nou safari, no li funciona l’opció present en motes pàgines web, de seleccionar un fitxer navegant pel Finder. Jo ho he provat i a mi si em funciona. Heu notat alguna cosa igual vosaltres?