Guia Leopard

Tal i com havia comentat, amb aquesta entrada inicio la sèrie corresponent a la petita guia “Migrar de Tiger a Leopard” amb la intenció d’anar-vos donant alguns consells bàsics a l’hora de posar en marxa la nova versió del sistema operatiu, recollir i ordenar la informació disponible a tal efecte i relatar-vos la meva pròpia experiència.

Com sempre us dic, sóc un usuari normal, no sóc cap tècnic de MAC OS X, i per tant la meva visió serà doncs la d’un usuari de carrer. Tot i així intentaré aplicar, salvant les distàncies, la meva pròpia experiència en migracions de versions en programari professional, on aquí sí tinc, per raons de feina, un coneixement més ampli.

Com us explicava, per experiència de feina, se que les migracions de versions, en al àmbit professional i en sistemes 24×365 són complexes, arriscades i demanen rigor, planificació, ordre, documentació prèvia i posterior, proves exhaustives en sistemes “test & quality” i, sobretot, sentit comú.

En el nostre cas, que és un canvi de sistema operatiu en un àmbit personal o domèstic, no cal ser tant rígid ni les conseqüències de no fer les coses correctament tindran la mateixa transcendència que en el àmbit professional, però us asseguro que la sensació de frustració pot ser la mateixa i, el que és pitjor, podem acabar invertint molt més temps del necessari. I el nostre temps val diners ja sigui a la feina o a casa.

Qualsevol professional del software et desaconsellaria la instal·lació precipitada de qualsevol release 0 de qualsevol programari, especialment si aquest és un sistema operatiu.

Leopard, malgrat les betes anteriors, és MAC OS X 10.5.0 (release 0). Un expert et diria que t’esperesis a la sortida dels diversos “patchs” o, com a mínim al següent release (10.5.1), però està clar que no anem a esperar-nos a gaudir del nou Leopard, oi? 😉

Permetem-nos doncs ser impacients, però no cal ser bojos. Anem per les coses bàsiques.

Aquesta entrada estarà dividida en dues tres parts: consells generals, documentació prèvia, aplicacions habituals no suportades per Leopard.

Jo no tindré la versió nova del Leopard fins, com a molt aviat, el 27 d’Octubre. A partir d’aquesta data, i basant-me en la meva pròpia experiència, aniré complimentant aquesta guia en format de noves entrades i afegint noves FASES en el procés de Migració.

Consells Generals

 • Fes una còpia se seguretat “complerta” i “arrancable” del teu sistema actual abans d’actualitzar-lo. La millor manera és per mitjà d’utilitats tipus “SuperDuper!”.
 • Tot i que amb els MAC’s tens moltes formes de desar i salvaguardar el teu contingut propi diari de documents, fotos, imatges, etc, la majoria no fan una còpia complerta del sistema.

  Això vol dir que ni les configuracions, ni les aplicacions, ni molta altra informació recollida i funcionant al llarg del temps queda salvaguardada davant d’un problema greu que obligui a una restauració total.

  Tot i que sempre es pot tornar a carregar el sistema operatiu base, baixar-se tota la bateria d’actualitzacions fins al darrer release, tornar a carregar aplicacions i drivers i restaurar el teu contingut personal; com és lògic i evident, fer-ho manualment comporta una inversió de temps enorme i el risc que et deixis passos i coses en el procés que et comportin problemes posteriors.

  La única manera de resoldre el problema anterior invertint el menor temps possible i deixant les coses “exactament” igual a com les tenies, és per mitjà d’una còpia complerta del sistema i del seu contingut. Mira’t aquesta entrada on explico com fer una còpia complerta del sistema.

 • Informa’t si les aplicacions que més fas servir o et són més crítiques pel dia a dia funcionen sota Leopard. Organitzat les posteriors actualitzacions d’aquestes aplicacions.
 • Informa’t si els dispositius externs funcionen sota Leopard. Organitzat possibles instal·lacions o actualitzacions de drivers o programari associat.
 • Planifica l’actualització tant en contingut com en temps. Això vol dir que tinguis a mà tot el material i documentació prèvia necessària i efectuis l’upgrade amb temps suficient per gestionar possibles incidències posteriors o fins i tot tornar al sistema original per mitjà d’una restauració completa.
 • Esperat a que altres usuaris, amb un sistema i equip similar al teu, potser amb més coneixements, ja hagin fet l’upgrade i hagin documentat i explicat els resultats. Si tens oportunitat contrasta amb ells els teus dubtes o particularitats
 • Llegeix-te amb temps i entén la lletra petita de la documentació oficial de l’upgrade i pren bona nota de les excepcions, riscos i coses confirmades que no funcionen després del canvi. Si alguna d’aquestes coses et resulta crítica, espera’t un temps a que es resolgui abans d’abordar l’upgrade.
 • Si fas servir BootCamp, Parallels o VMWare i, en conseqüència, tens particions Windows creades, mira’t acuradament les pàgines respectives dels productes. Per exemple, Parallels, disposa d’una utilitat específica per la migració de la partició a Leopard.
 • Abans de migrar és el moment òptim per esborrar morralla (aplicacions i fitxers que no facis servir). Per a la detecció, existeix una molt bona utilitat gratuïta anomenada “GrandPerspective” que et fa un scan del disc i et presenta fitxers i directoris de forma visual presentant una visió relativa de l’ocupació de cada fitxer en funció del seu tamany real.
 • També és convenient actualitzar les aplicacions més habituals a la darrera versió. Hi ha una utilitat gratuïta anomenada AppFresh que fa aquesta feina per tu i t’indica quines aplicacions estan sota la darrera versió i quines no.
 • Si has decidit no fer una còpia complerta del teu disc dur (error!) i només ho fas de forma parcial sobre el contingut personal, hi ha parts que et poden resultar una mica més difícils de salvaguardar. Una d’elles són el correu electrònic. Existeix una utilitat gratuïta que fa back-ups de l’email el tinguis en Apple Mail, Entourage, Eudora o Thunderbird. Descàrrega aquí.

Documentació Prèvia

He estat buscant dins la web oficial d’Apple instruccions detallades per fer l’Upgrade, i no les he trobat (encara), suposo que aquestes apareixeran en breu o bé incorporades en el propi DVD del Leopard.

Aquesta part l’aniré editant i complimentant amb més informació a mesura que la vagi obtenint, per tant, encara està oberta a noves incorporacions.
Per a fer l’upgrade sobre un sistema existent (Tiger) hi ha una breu ressenya al final d’aquest vídeo: Leopard Guided Tour

Apple assegura que l’upgrade de Leopard sobre un existent sistema Tiger és bufar i fer ampolles, però suposo que ho assegura sobre el sistema base. En el teu MAC tens moltes més coses que un sistema base, tens altres dispositius connectats i programes de tercers. Vigila sobre tot aquests dos darrers punts.

Llista del material o informació disponible (s’anirà actualitzant en els propers dies):

300 noves característiques de MAC OS X Leopard (anglès)

Especificacions Tècniques i requeriments mínims (anglès)

TUAW Guide: Getting Ready for Leopard (anglès)

Dins els fòrums oficials de suport d’Apple hi ha un fil dedicat a MAC OS X Leopard (de moment pre-released).

Finalment a la web d’Apple espanyola hi ha una breu ressenya per a la instal·lació

Aplicacions habituals no suportades (a amb patch necessaris) per Leopard

Faig esment de la data en la que conec la informació, i aniré modificant a mesura que m’asseventi que ja ha sortir el release adient per Leopard. Si sabeu alguna altra o teniu alguna informació, si us plau, escriviu un comentari i ho passo a aquesta entrada. Gracies 😉

 • 23.10.2007 – Filemaker – Font “fuerteMac
 • 27.10.2007 – Productes Adobe – Aquí s’explica la llista de compatibilitats i les que no dels productes de la companyia de la A amb Leopard. Font MacApper.
 • 25.10.2007 – CandyBar – Ha anunciat que la v2 es discontinua i no funcionarà sota Leopard. Treuran una versió 3 “only Leopard” encara sense data de sortida.
 • 29.10.2007 – Aperture – Disponible la nova versió 10.5.6 compatible amb Leopard
 • 30.10.2007 – Finalment la llista (que suposo s’anirà actualitzant) de les aplicacions no compatibles amb Leopard publicada per MacRumors
 • 05.11.2007 – Shapeshifter, Pixadex i Candybar no funcionen encara sota Leopard. Com sabeu aquestes utilitats serveixen per canviar l’aspecte del nostre escriptori del MAC i gestionar icones.
 • 05.11.2007 – Xslimmer – la magnífica aplicació que posa a règim els nostres MACs eliminant la versió contraria al processador que fem servir de les nostres aplicacions, ha tret una versió SI compatible amb Leopard: la 1.2.6