blip.tv

Era qüestió de temps, i aquest “temps” ja ha arribat.

A rel de l’augment de tassa de transferència del Podcast, des de la incorporació en ell dels ScreenCast, em veig obligat a prescindir del compte “.mac” si no vull pagar 100$ més als 100 que ja havia pagat. Definitivament són masses diners per mantenir el bloc i el podcast que, de moment, no generen cap tipus d’ingrés.

Assessorat per en Rubén (Tazzito), que el coneixereu per que és un mega-productor de “ScreenCast” en llengua espanyola, i al qui li estic molt agraït, inicio la migració dels fitxers d’àudio i vídeo cap a blip.tv que, de moment, ofereix hosting gratuït dels mateixos.

D’aquí uns mesos, també el “mini-bloc” que conté el Podcast canviarà (quan tanqui definitivament el compte “.mac”, i que no renovaré) i acabarà residint aquí, en “mossegalapoma.cat” i sota el mateix disseny de WordPress.

A continuació us explicaré el procés, per si algú de vosaltres es troba en una situació similar, pugui servir-li d’ajuda o com a referència per a prendre també decisions.

El primer que cal fer és crear un compte a feedburner i informar, dins el compte creat, tots els blocs que gestioneu; en el meu cas mossegalapoma.cat i el mini-bloc del podcast.

Aquest pas és important per evitar “marejar” als lectors/oients doncs feedburner crea un RSS propi per cada bloc gestionat invariable en el temps (és pel mitjà del qual vosaltres hauríeu d’estar subscrits), amb independència del RSS real del site on estigui el bloc.

Això vol dir que, mogui el que mogui, vosaltres no heu de canviar res en les vostres subscripcions RSS.

Aquests procés, a banda, estabilitza finalment el recompte real de visites sense que es vegi afectat pels processos de migració.

Pel que fa al bloc de mossegalapoma ja era present a feedburner des de fa alguns mesos. Les passades setmanes vaig crear el del Podcast. Si sou subscriptors del podcast via RSS o iTunes de fa més de 30 dies, potser hauríeu de canviar les vostres subscripcions per aquestes:

subscriure's al podcast Subscripció al RSS del Podcast (i també dels ScreenCast).

subscripció al podcast per iTunes Subscripció al Podcast/ScreenCast via iTunes

A partir d’aquí, els passos son ben simples.

Només heu crear-vos un compte a blip.tv i pujar (es permet inclús fer-ho via ftp) tots els vostres fitxers d’àudio i vídeo.

Un cop pujat cada fitxer, aquest te una URL pròpia dins blip.tv.

bliptv file links

En el cas de fitxers de vídeo, blip.tv crea automàticament un segon fitxer en format flash (flv), però respecta el pujat original (en el meu cas, els ScreenCasts estan en format m4v). Tingueu la precaució d’agafar la URL del format correcte.

Ara només cal editar el fitxer RSS on tingueu els Podcasts/ScreenCasts i canviar la url de cada capítol o entrega (etiqueta “enclosure”) per la que heu copiat de blip.tv.

Un cop actualitzat el RSS per part dels subscriptors, BOOM, l’espai en disc dels fitxers i, el més important, el consum de la tassa de transferència, se la “xupa” blip.tv i vosaltres us estalvieu una pasta.

Recordem els passos:

  1. Crear compte a FeedBurner i donar d’alta el feed del teu Podcast.
  2. Informar als teus antics subscriptors del nou feed (i substituir-lo d’arreu on el tinguis)
  3. Crear-te un compte a blip.tv
  4. Pujar tots els fitxers d’àudio i vídeo a blip.tv
  5. Obtenir la URL de cada fitxer pujat a blip.tv
  6. Editar el fitxer RSS i substituir la URL de cada fitxer original pel nou de blip.tv, dins l’etiqueta “enclosure”.

En el meu cas, a més, d’aquí un temps, hauré de canviar el mini-bloc del podcast que actualment està creat amb iWeb i hostejat a “.mac”.

La decisió ja la tinc pressa. El nou residirà aquí, dins el WordPress. Encara no tinc clar si estarà barrejat amb les entrades del bloc, tindrà una pàgina pròpia o un subdomini propi. En qualsevol cas tindrà el seu propi RSS que, com estareu subscrits via Feedburner, no haureu de tocar ni canviar res. 🙂

Existeix una extensió (plug-in) per WordPress.org que permet “empotrar” els Podcasts, aporta un visor dels mateixos, permet la seva gestió, genera el necessari fitxer RSS i s’integra amb iTunes. Es diu PodPress, i en parlarem amb més detall l’Oriol i un servidor dins el tutorial de WordPress Pràctic que us estem preparant i entregant.