L’empresa de l’home més ric del món, Microsoft, reincideix en la seva postura ignorant vers la llengua catalana: tot i haver estat guardonat no fa pas massa temps per la Generalitat de Catalunya pel (segons diu el premi) ‘seu compromís en la pluralitat lingüística de l’Estat espanyol al haver traduït al català’ -tard, malament i amb desencís- ‘el famós software de missatgeria instantània, Messenger, i del gestor de correu electrònic, Hotmail‘, el líder dels sistemes operatius no fa gala dels mèrits que li han atorgat.

Bill Gates no ha recapacitat: Aquesta vegada tampoc inclourà el català en el nou sistema operatiu Windows 7 que llençarà al mercat el proper 22 d’octubre, a un preu de 135 euros. Així doncs, ara per ara, és totalment impossible aconseguir-lo en català. Encara no circula per la xarxa els -desgraciadament- comuns pegats per traduir els Sistemes Operatius de Microsoft. Dic desgraciadament no perquè sigui il·legal -que no ho és- sinó perquè no hauria de caldre que fos la comunitat d’internautes els que tradueixen al català un Software de pagament que està darrere d’una empresa que ingressa milions i milions d’euros nets de beneficis l’any i que margina, dia rere dia, la vint-i-tresena llengua amb més contingut a la xarxa, el català.

Aquesta política contrària als interessos dels catalanoparlants no és exclusiva de Microsoft, sinó que Apple també sembla posicionar-s’hi de cul. Això sí, pel que he sentit en el darrer podcast de MLP i per la recent entrada que parla del català a l’Iphone, sembla ser que els internautes i usuaris catalans dels productes de ‘la pometa‘ treballen dur, amb dedicació i de manera altruista perquè puguem gaudir tots plegats d’una traducció de qualitat i adaptada a la població catalana. Confiem en què aviat aquesta tasca no l’hagin de dur a terme els consumidors, sinó que siguin les pròpies empreses les que ho facin possible.