És sens dubte l’aplicació de moda pel que fa als amants de la música i sovint escollida com a candidata a la millor aplicació, sobre aquesta temàtica, per al 2009.

Però val a dir que jo no li vaig prestar massa atenció fins que l‘amic Oriol Farré en va parlar al seu bloc.

Spotify (wikipèdia) és un Last.fm però tu pots escollir no només l’estil o tipus de música, si no fins i tot l’autor i la cançó a escoltar.

La gràcia de Spotify, a banda d’una interfície elegant, agradable i minimalista, és que disposa d’una versió instal·lable per Mac i que una de les 3 modalitats de subscripció és gratuïta per a certs països europeus entre el que hi estem nosaltres (es creu que en un futur inclouran publicitat).

spotify

Per cert, fins ara funciona per subscripció i has d’esperar la confirmació, però he llegit a blogoff que un es pot registrar directament des d’aquí: https://www.spotify.com/en/get-started/

Meditació 1 – Model de negoci:

Spotify ha d’haver arribat a algun acord amb les principals discogràfiques. Per tant hi trobes música amb drets d’autor però res de música lliure.

De moment no admet descàrrega per compra. És a dir, escoltes la cançó que vols per streaming amb una qualitat acceptable.

Existeixen dues modalitats de subscripció pagant (passe de dia a 0’99€ i passe de mes a 9’99€) que serveixen per a eliminar la publicitat (quan aquesta aparegui).

Tot i que estic convençut que hi haurà “clientela” per a les modalitats establertes em manca la possibilitat de compra (com a iTunes, per posar un exemple).

Meditació 2 – I no ho podia haver inclòs iTunes això?

Si navegues per iTunes pots escoltar música per streaming, però només uns segons abans de decidir si compres o no una cançó.

Essent, com és, iTunes el #1 de vendes, almenys a USA, i havent-hi el catàleg que hi ha tan exhaustiu, em sembla estrany que Apple no hagi arribat a un acord d’aquest tipus. Suposo que no li interessaria a Apple al pensar que limitaria les compres.

En qualsevol cas, Spotify, pot esdevenir un fenomen que afecti a la part comercial d’iTunes negativament.

Meditació 3 – Sense música lliure per descarregar

Cada cop hi ha més músics que decideixen no passar pel contracte de les discogràfiques i publicar les seves obres cedint-ne els drets per a que la puguis descarregar, compartir i fins i tot “punxar” lliurement.

És el cas de la música que escoltes en els nostres podcasts i que prové de Podsafe Music Network, però que també pots aconseguir, perfectament legal, de molts altres llocs diferents (i certament dispersos).

Seria interessant que Spotify reunís tot aquest catàleg de música lliure i, per a la modalitat gratuïta, no només permetés, com és lògic, escoltar-la per a streaming, si no a més descarregar-la.

Sembla, però, que aquesta possibilitat (problemes de llicències a banda) no interessa al model de negoci d’Spotify, i, què voleu que us digui, crec que és una llàstima.

A veure en què acaba tot això. De moment, podeu escoltar molta música, ara sí, realment de franc i a la carta.